LGS (Liselere Geçiş Sınavı), ilköğretim mezunu öğrencilerin ortaöğretime geçiş yapmaları için yapılan bir sınavdır. LGS sınavı nedir, hangi öğretim grupları bu sınava girer ve bu sınava girmek zorunlu mudur?
LGS (Liselere Geçiş Sınavı) Nedir?
LGS, yani Liselere Geçiş Sınavı, Türkiye’deki 8. sınıfı tamamlamış olan ilköğretim öğrencilerinin ortaöğretim kurumlarına (lise ve dengi okullar) geçişleri öncesinde, öğrencilerin bilgi düzeylerini ölçen ve liselerde yerleştirme için kullanılan bir sınavdır.
LGS’nin Yapılma Nedeni
Bu sınav, öğrencilerin hangi okul veya programda eğitim alacaklarına karar vermek için bir referans ölçüt sağlar. Türkiye’deki bazı liseler seçici kabul referans kontrolü uyguladığından, LGS puanları bu liselerin öğrenci kabul sürecinde merkezi bir role sahiptir. Öğrencilerin hangi liseye yerleştirileceği, bu sınavın sonuçlarına göre belirlenir.
Hangi Öğretim Grupları LGS’ye Girer?
LGS’ye girebilmek için öğrencinin 8. sınıfı tamamlamış olması gerekmektedir. Yani LGS’ye giriş hakkı, ilk öğretimde son sene olan 8. sınıf öğrencilerinin hakkıdır. Bu anlamda, sadece 8. sınıf öğrencileri LGS sınavına girer.
LGS Sınavına Girmek Zorunlu mu?
LGS sınavına girmek zorunlu olup olmadığı konusu, öğrencinin hangi tür bir liseye geçmek istediğine bağlıdır. LGS sınavı, genellikle devlet liseleri, özel liseler ve bazı özel programlar için gereklidir. Ancak, öğrenci eğer imam hatip liseleri, mesleki ve teknik anadolu liseleri veya açık öğretim lisesine geçiş yapmak isterse LGS sınavına girmesine gerek yoktur. Ancak daha iyi bir devlet lisesine veya özel bir liseye girmeyi planlıyorsa, LGS sınavına girmek gerekecektir.
TERİMLER:
Özel Programlar: Belirli bir alana veya konuya özel olarak odaklanan eğitim programları.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri: Öğrencilere belirli bir meslek alanında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan devlet okulları.
İmam Hatip Liseleri: Öğrencilerin hem genel eğitim hem de dini eğitim alabildiği okullardır.
Açık Öğretim Lisesi: Öğrencilere belirli bir zaman veya mekan sınırlaması olmaksızın eğitim fırsatı sunan bir öğretim sistemidir.
Seçici Kabul Referans Kontrolü: Bazı okulların, öğrencilerin okul performansı, test skoru veya başka bir seçim kriterine dayalı olarak öğrenci kabul eden bir süreci. Bu süreç genellikle bir çoklu kabule dayalıdır.