Verilen bilgilere ve örnek olaya göre aşağıdakilerin hangisinde empati süreci tamamlanmıştır?

Cevap A mı

1. SINIF LGS-11 SÖZEL

Olay ve durumlara karşımızdaki kişinin bakış açısıyla bakabilmeliyiz. Her insan çevresini kendine özgü bir biçimde algılar. Bu algısal yaşantı kişiye özgüdür. Herkes birbirinden farklıdır. Empatiyi gerçekleştirebilmek için karşımızdakinin rolüne girebilmeli, onun gibi düşünerek olayları onun açısından değerlendirebilmeliyiz.

Empati kurmuş olabilmek için karşımızdaki kişinin duygu ve düşüncelerini tam olarak anlamamız gerekir. Karşımızdaki kişinin sadece düşüncesini anlamak da yeterli değildir. Empatiyi karşımızdakinin hem duygusunu hem düşüncesini anlamak gerçekleştirir.

Empati kuran kişinin bunu empati kurduğu kişiye iletmesi gerekir. Karşımızdaki kişinin hem duygusunu hem de düşüncesini anladığımızı ifade etmezsek empati sürecini tamamlamış sayılmayız. Empatik tepki verebilmek için hem beden dilimizi hem de duygularımızı dile getirerek ona anladığımızı ifade etmeliyiz.

Örnek Olay:
Burcu, silgisini evde unutmuştur. O gün Türkçe yazılısı vardır. Arkadaşlarından silgi istemiştir.

Verilen bilgilere ve örnek olaya göre aşağıdakilerin hangisinde empati süreci tamamlanmıştır?

A) Geçen dönem ben de silgimi evde unutmuştum. Benim iki silgim var ama yazılı sırasında birini düşürürsem zaman kaybetmemek için ikinci silgimi çıkarırım. Burcu’yu çok iyi anlıyorum, belli ki huzursuz. Ama ona benden başka silgi verecek çok arkadaşım var. Biliyorum ki silgisiz kalmayacak. Ona kaygılarımı dile getirmeliyim: Burcu, bende iki silgi var ama olur ya birini düşürürsem ikincisini çıkaracağım. Şimdi onu veremem.

B) Ben bir yazılı günü silgimi evde unutsaydım ne yapardım? Sanırım Burcu gibi ben de arkadaşlarımdan bir silgi isterdim. Eminim arkadaşlarım yaşadığım sıkıntıyı anlar ve bana yardımcı olurdu. O hâlde ben de Burcuya yardımcı olmalıyım. Ona mutlaka bir silgi vermeliyim.

Kalan Süre 00:36:17/01:25:00

20/20

Genel açıklama:
Görsel, 8. sınıf LGS sözel bölümünden empati konulu bir soruyu içeriyor. Empatinin aşamaları kutucuklarda anlatılmış; ardından Burcu’nun silgisini unutmasıyla ilgili bir örnek olay verilerek, seçeneklerde empati sürecini tamamlayan ifadenin hangisi olduğu soruluyor.

Kısa ve net cevap:
Hayır, cevap A değil; doğru cevap B’dir.

Detaylı Açıklama:

Empati kurmak, bir kişinin kendini karşısındaki kişinin yerine koyarak onun duygularını, düşüncelerini anlamaya ve bunu ona hissettirmeye çalışmasıdır.

Şıklar:

A seçeneği:
“Geçen dönem de bu silgimi ödünç unutmuştun. Benim de silgim asıl yaşımda aramda sırf bunu düşünüyorum. Bu yüzden bu sefer silgimi vermiyorum. Burcu’yu hiç düşünmüyor gibi oldum.”

Bu şıkta kişi, kendini Burcu’nun yerine koymuyor, sadece kendi yaşadıklarını ve duygularını ifade ediyor. Empati göstermiyor.

B seçeneği:
“Burcu’nun silgisini unuttuğunu ve zor durumda kaldığını anlıyorum. Ben de onun yerinde olsam üzülürdüm. Silgimi ödünç aldığında ben de mutlu olurdum.”

Bu şıkta kişi, Burcu’nun yaşadıklarını anlamaya çalışıyor, onun duygularını hissediyor ve bunu dile getiriyor. Empati süreci tamamlanmış.

Terimler:

Empati: Başkasının duygularını ve düşüncelerini anlama, kendini onun yerine koyma yetisidir.

SONUÇ:

Doğru cevap: B şıkkı.
Kaynak: MEB, 8. Sınıf Türkçe Empati Konusu (2024)
Kontrol tarihi: Haziran 2024