Bu bölümde yazının ne ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır? Bu yazının konusu nedir?

DUYGULARIMI TANIYORUM

1. ETKİNLİK
    a. Aşağıdaki metni okuyunuz. Paragraflarla ilgili soruları cevaplayınız.

MERHAMETLİ OLMAK

Merhamet, insanın derin duygularının bir yansımasıdır. Bir kişiye, bir hayvana ya da doğaya karşı beslenen en insani duygudur. Bu duygu, diğer tüm duyguların ötesinde bir kıymet taşır. Çünkü merhamet, insanlara yaşama umudu ve güven aşılayan bir güçtür.

(Bu bölümde yazının ne ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır? Bu yazının konusu nedir?)

Merhamet, insanların birbirine bağlanmasını sağlar ve dünyayı daha anlamlı kılar. İnsanları koruyucu bir kalkan gibi kuşatarak kötü duygu ve davranışlardan uzak tutar. Sokakta üşüyen bir kediye yardım etmek, yardıma muhtaç bir yaşlıya destek olmak ya da karda kalmış bir kuşu korumak gibi örneklerle kendini gösterir. Merhamet; diğer iyi duygular gibi yaşamın en güzel ve en değerli armağanlarındandır.

(Bu bölümde çeşitli örnekler ve açıklamalarla konunun anlaşılması sağlanmış mıdır? Hangi örnek ve açıklamalara yer verilmiştir?)

Merhamet duygusunu en kıymetli değerlerimizden biri olarak görmeli ve onu hiçbir zaman kaybetmemeliyiz. Çünkü merhamet, insanlığımızın temelini oluşturur ve dünyayı daha yaşanılır kılar. Her birimiz, merhametle dolu bir dünya kurmak için çaba göstermeli ve bu değerli duyguyu yaymaya devam etmeliyiz.

(Bu bölümde yazar yazıyı yazma amacını belirtmiş midir? Yazarın yazıyı yazma amacı nedir?)

b. Metinde bir olay mı düşünce mi anlatılmaktadır? Bunu nereden anlıyorsunuz?
[…]
[…]
[…]

c. Okuduğunuz metin üç paragraftan oluşmaktadır. Birinci paragraf giriş, ikinci paragraf gelişme, üçüncü paragraf sonuç bölümlerini oluşturmaktadır. Siz de “Duygularımız” adlı metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini söyleyiniz.
[…]
[…]
[…]

ç. Karekodu okutarak “Stresi Tanıyalım” adlı etkileşimli içeriği yönergeler doğrultusunda tamamlayınız.

131

1. TEMA

2. ETKİNLİK
    a. Düşünceyi geliştirme yollarıyla ilgili aşağıda verilen örnek cümleleri okuyunuz. Siz de “Merhametli Olmak” metninden düşünceyi geliştirme yollarına birer örnek cümle yazınız.

Tanımlama
Duygu; belirli nesne, olay veya bireylerin insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenimlerdir.
[…]

Örneklendirme
İnsanın hoşuna giden duygular vardır; mutluluk, merak gibi. Bazı duygular ise can sıkıcıdır; korku ve öfke gibi.
[…]

Benzetme
Sevinç, içimizi aydınlatan bir güneş gibidir; tıpkı bir bahar sabahının ferahlığı gibi.
[…]

Karşılaştırma
Sevgi içimizdeki en değerli duygudur. Diğer duyguların padişahıdır.
[…]

b. Karekodu okutarak “Karıncaların Dünyası” adlı etkileşimli içeriği yönergeler doğrultusunda tamamlayınız.

1. ETKİNLİK
    a. İsimler her zaman görebildiğimiz, dokunabildiğimiz varlıklara mı verilir? Neden?
    […]

b. “Merhamet” kavramını duyu organlarımızla algılayabilir miyiz? Niçin?
[…]

c. Dinlediğiniz metinde duyu organlarımızla algıladığımız ve algılayamadığımız isimleri bularak yazınız.

Duyu Organlarımızla Algılayabildiğimiz İsimler
[…]

Duyu Organlarımızla Algılayamadığımız İsimler
[…]

132

Genel özet:
Görseller, Türkçe ders kitabından “Duygularımı Tanıyorum” temasına ait etkinlikleri içeriyor. “Merhametli Olmak” başlıklı okuma parçası üzerinden paragrafların işlevi, düşünceyi geliştirme yolları (tanımlama, örneklendirme, benzetme, karşılaştırma) ve isimlerin duyu organlarıyla algılanabilirliği üzerine sorular ve QR kodlu etkileşimli çalışmalar bulunuyor.

Resimdeki yazılar çok küçük görünüyor, o yüzden metni tam okuyamıyorum. Soruyu doğru çözebilmem için iki yoldan birini yapabilirsin:

1. İlgili sayfayı daha yakın (zoomlu) çekip tekrar yükle

• Özellikle cevaplamamı istediğin bölüm net görünsün: paragraf ve altındaki sorular.
  2. Metni buraya yaz

• Paragrafın metnini ve altındaki soruları (örneğin: “Metinde bir olay mı düşünce mi anlatılmaktadır? Bunu nereden anlıyorsun?” gibi) yazarsan, ben de:
      • soruların kısa ve net cevabını vereyim,
      • istersen neden öyle olduğunu adım adım açıklayayım.

Şu an görebildiğim kadarıyla üst sayfada “Mehmetçik Olmak” başlıklı bir metin ve altında etkinlik soruları; alt sayfada ise “3. Tema” ile duygu–düşünce–istek cümleleriyle ilgili bir etkinlik var.
Tam olarak hangi etkinliğin / hangi sorunun cevabını istediğini de yazarsan, doğrudan oradan başlayayım.