ÖĞRENME ÇIKTISI TESTİ
- Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları
02 TEST
1
Yağmur yüklü kapkara bulutlar, uçuşmuş perdeler gibi gökteki yıldızları bir gösterip bir gizlerken fıstık çamlarında harıldayan yumuşak, nem yüklü rüzgâr, kıyılardaki yosunların ve bahçelerdeki kasımpatıların yalız çiçeklerinin serin kokusunu dalgalandırıyordu.
Bu metinde yazar ana fikri desteklemek için aşağıdakilerden hangisine başvurmuştur?
A) Bir kavramın niteliklerini eksiksiz olarak belirtmeye çalışma
B) Bir düşünceyi karşılaştırma ile desteklemeye
C) Bir konuyu daha ayrıntılı anlatmak için örneklendirme
D) Anlatılanları okuyucunun zihninde canlandırmaya
2
Etrafımızdakiler, yeni doğan bebek için şunları dilemişler: yüz güzelliği, servi boyu ve zenginlik… Bunların doğru bir kişi ise “Ben onun için iyilik diliyorum. Çünkü sizin söylediğiniz güzellikler bir çiçek gibi solabilir; geçicidir; iyilik ise tükenmez bir hazinedir.” demiş.
Bu metinde aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarının hangisinden yararlanılmamıştır?
A) Benzetme
B) Karşılaştırma
C) Tanımlama
D) Örneklendirme
3
Yaygın olarak bilinen ismiyle “Manyas Kuş Cenneti” Türkiye’nin en önemli su kuşu üreme ve konaklama alanlarından biridir. Alanda önemli sayıda su kuşu barındırdığı görülür. Küçük karabatak, tepeli pelikan, gece balıkçılı, alacabalıkçıl ve kaşıkçı bunlardan birkaçıdır.
Bu metinde kullanılan düşünceyi geliştirme yolları hangi seçenekte birlikte verilmiştir?
A) Tanımlama – Karşılaştırma
B) Örneklendirme – Tanımlama
C) Karşılaştırma – Tanımlama
D) Benzetme – Örneklendirme
4
Yalan söylemenin zararları anlatmakla bitmez. Yalan söyleyen insan ilk önce kendini kandırmış olur. Değerlerine, kişiliğine aykırı davranmıştır. Daha sonra da topluma karşı güvenini yitirir; karşısındakileri de aldatmıştır, çünkü hakikatin önünü kapatmış, gerçeği bizlerden saklamıştır. Toplumumuzda ve diğer toplumlarda yalan ve yalancıya karşı bakış açısı çok farklıdır. Yalancı insanlara güven azalırken yalan söyleyen de toplumdan dışlanır.
Bu metnin anlatımında yazar aşağıdakilerden hangisine başvurmuştur?
A) Okuyucuyu belirli bir konuda ikna etmeye çalışma
B) Olayları sıra hâlinde vererek aktarmaya
C) Tasarlanmış bir olayı canlandırarak anlatmaya
D) Bilgilendirme yaparak okuyucuyu aydınlatmaya
5
Kitapla yetişen nesiller, başarılı olup iyi ve bir geleceğe doğru koşan insanoğlu olacaktır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın sınav hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını oldukça iyi değerlendirebilen öğrenciler öteki öğrencilere göre oldukça başarılı olurlar.
Bu paragrafta yararlanılan düşünceyi geliştirme yolu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Benzetme
B) Karşılaştırma
C) Tanımlama
D) Örneklendirme
6
Sınıfımızın duvarları açık mavi renge boyanmıştı. Ön tarafta büyük, beyaz bir yazı tahtası duruyordu. Öğretmen masasının üzerinde renkli kalemler ve bir vazoda çeşitli çiçekler vardı. Pencerelerin içeriye gün ışığını daha çok almasını sağlayan perdeler ince ve şeffaftı. Arkadaşlarım sınıfta sessizce oturmuş, öğretmenimizin gelmesini bekliyordu. Ben de çantamdan defterimi çıkarıp notlarıma göz gezdirmeye başladım.
Bu metinde aşağıdaki varlıklardan hangisi betimlenmemiştir?
A) Yazı tahtası
B) Güneş ışığı
C) Duvarlar
D) Defter
ALTIN KARMA YAYINLARI
179
Bu görsel, Türkçe dersi için hazırlanmış bir “Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları” konulu çoktan seçmeli test sayfasıdır; paragraflarda betimleme, karşılaştırma, tanımlama, örneklendirme gibi tekniklerin kullanımı ve belirlenmesi ölçülmektedir.