LGS, Liselere Geçiş Sistemi’nin kısaltmasıdır. Türkiye’de ortaokuldan liseye geçiş için yapılan merkezi bir sınavdır. LGS, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır ve TEOG sınavının yerine geçmiştir.
LGS, 500 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda toplam 90 soru sorulur ve sınav süresi 150 dakikadır. Sınavda sorulan sorular 4 ana alandan oluşur:
- Türkçe (20 soru)
- Matematik (20 soru)
- Fen Bilimleri (20 soru)
- Sosyal Bilimler (20 soru)
LGS’ye girmek için başvurular, her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Başvurular, herhangi bir ortaokuldan yapılabilir. Başvurular ücretsizdir.
LGS sonuçları, sınavın yapıldığı yılın Temmuz ayının ilk haftasında açıklanır. Sonuçlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinden ve e-Okul sistemi üzerinden öğrenilebilir.
LGS sonuçlarına göre, öğrenciler tercih ettikleri liselere yerleştirilir. Tercihler, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler arasında yapılır. Tercihler, e-Okul sistemi üzerinden yapılır.
LGS’de başarılı olmak için düzenli çalışmak ve sınavın formatını iyi bilmek gerekir. Öğrenciler, LGS’ye hazırlık için özel kurslara gidebilir veya kendi başlarına çalışabilirler.
LGS, Türkiye’de liseye geçiş için önemli bir sınavdır. Bu sınava iyi hazırlanmak, öğrencilerin istedikleri liselere yerleşme şanslarını artıracaktır.