Sınıfımızda 10 sıraya 3'erli oturunca 1 öğrenci yalnız oturuyor, sınıf mevcudu kaçtır?

Sınıfımızda toplam 10 sıra mevcut ve her bir sıraya 3 öğrenci oturduğunda 1 öğrenci yalnız oturuyor. Bunun üzerinden bir denklem kurarak, sınıfımızda toplam kaç öğrenci olduğunu nasıl hesaplayabiliriz? Hangi matematiksel işlemleri kullanmak gereklidir ve bu sorunu çözüme kavuşturmak için adım adım nasıl ilerlemek gerekir?

Sınıfın Mevcudunu Hesaplama

Problemin Tanımı

Sınıfınızda 10 sıra bulunmaktadır ve her sıraya 3 öğrenci oturduğunda, 1 öğrenci yalnız kalmaktadır. Bu bilgiye dayanarak sınıfın toplam mevcudunu bulmak için bir denklem oluşturacağız.

Denklem Kurma

Bu problem, matematiksel olarak bir denklem ile çözülebilir. İlk olarak, gerekli bilgilerimizi ve bilinmeyenimizi belirleyelim:

• Toplam sıra sayısı: 10
  • Her sıraya oturan öğrenci sayısı: 3
  • Yalnız kalan öğrenci sayısı: 1

Let’s denote the total number of students as x.

Denklemin Çözümlenmesi

1. 10 sıraya her birine 3’er öğrenci oturduğunda, oturabilecek toplam öğrenci sayısı:
    10 \times 3 = 30
  2. Ancak, burada 30 kişi oturmasına rağmen 1 öğrenci yalnız kaldığı bilgisi verilmiş, yani toplamda sınıfta bulunması gereken öğrenci sayısı:
    x = 30 + 1 = 31

Matematiksel İfadelerin Kullanımı

Bu tür bir problemi çözmek için temel aritmetik işlemler ve denklem kurma yetenekleri gereklidir.

Adım Adım Çözüm

1. Her sıraya oturan öğrenci sayısı ve toplam sıra sayısını bulun:
    10 sıra ve her sırada 3 öğrenci.

2. Toplam öğrenci kapasitesini hesaplayın:
    (10 \text{ sıra}) \times (3 \text{ öğrenci/sıra}) = 30 \text{ öğrenci}

3. Yalnız kalan öğrenciyi ekleyin:
    30 + 1 = 31

Çözümün Doğruluğunu Kontrol Etme

Sonuç olarak, sınıf mevcudu 31 öğrenci olmalıdır. Bu, hesaplamalarımızı doğrulayan ve sorude belirtilen şartları yerine getiren tek çözümdür.

Alternatif Seçenekleri İnceleme

1. 30 öğrenci olduğunu varsayarsak:

• Bu durumda, 10 sıraya 3’erli oturduklarında öğrenci kalmaz ve yalnız öğrenci bulunmaz.
    • Bu seçenek yanlış çünkü 1 öğrencinin yalnız kalacağı belirtildi.
  2. 32 öğrenci olduğunu varsayarsak:

• 10 sırada toplam 30 öğrenci oturur, geriye 2 öğrenci kalır.
    • Burada yalnız bir öğrenci değil, 2 öğrenci yalnız kalır.
    • Bu seçenek de yanlış.
  3. 29 öğrenci olduğunu varsayarsak:

• 10 sırada 29 öğrenciyi oturtmak mümkün olmaz çünkü bir sırada öğrenci eksik kalacak.
    • Bu seçenek de yanlış.

Doğru çözüm, alternatif seçeneklerin hepsini göz önüne alarak ve en doğru sonucu bularak sağlanır.

TERİMLER:

Aritmetik işlemler: Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerinden oluşan temel matematiksel işlemler.
Denklem: İki matematiksel ifadenin birbirine eşit olduğunu belirten ifade (örneğin, x = y).

Sonuç olarak, sınıfınızın toplam mevcudu 31 öğrencidir.