Yansıtma yaparken öğretmen adayı hangi tür soruları kendine sormalı?

Aşağıdakilerden hangisi yansıtma yaparken uygulama öğrencisinin kendine sorabileceği sorulardandır?

A) Bu dersi bir kez daha anlatma fırsatım olsa dersle ilgili neleri değiştirirdim?

B) Dersimde yaramazlık yapan öğrenciyi kime şikayet edebilirdim?

C) Uygulama öğretmeni bana daha fazla yardım etseydi dersim daha verimli geçebilir miydi?

D) Akıllı tahta çalışsaydı öğrenciler daha iyi anlayabilirdi.

Bu resim, öğretmen adaylarının kendine yansıtma sürecinde sorabilecekleri sorularla ilgili çoktan seçmeli bir soru içermektedir. A seçeneği, yansıtma yaparken uygun olan bir soru olarak işaretlenmiştir.

Cevap: A

A seçeneği (“Bu dersi bir kez daha anlatma fırsatım olsa dersle ilgili neleri değiştirirdim?”) doğrudan öğretmenin kendi öğretim uygulamalarını, yöntemlerini ve kararlarını değerlendirmesine yönelir; bu nedenle yansıtma (refleksiyon) için uygun bir sorudur. B, C ve D seçenekleri daha çok sorumluluğu dışsal etkenlere veya başkalarına atma eğilimindedir, bu yüzden yansıtmacı bir yaklaşım değildir.

Terimler ve Açıklamalar

• Uygulama öğrencisi: Öğretmenlik formasyonu sırasında uygulama (staj) yapan ve sınıf yönetimi ile ders anlatma deneyimi kazanan öğrenci öğretmen. Örnek: Dersini planlayıp uygulayan ve sonrasında performansını değerlendiren aday öğretmen.
  • Yansıtma: Yapılan öğretim etkinliklerini eleştirel ve amaçlı şekilde değerlendirme süreci; hangi uygulamaların işe yaradığı, nelerin geliştirilebileceği sorgulanır. Örnek: Bir dersten sonra “öğrencilerin ilgisini nasıl daha çok çekebilirdim?” diye düşünmek.