Bu durumda Ayça Öğretmen’in hangi yöntem veya tekniği kullanması daha uygundur?

Ayça Öğretmen öğrencilerinin konuyla ilgili organize bilgilere sahip olması gerektiğini, ön hazırlık açısından bunun önemli olduğunu ve öğrencilerin karmaşa yaşamaları hâlinde kavram yanılgıları gibi bazı sorunlarla karşılaşabileceklerini düşünmektedir.

Bu durumda Ayça Öğretmen’in hangi yöntem veya tekniği kullanması daha uygundur?

A- Örnek olay
B- Benzetim
C- Düz anlatım
D- Drama
E- Soru-cevap

Doğru cevap: C – Düz anlatım

Ayça öğretmenin vurgu yaptığı noktaları tek tek okuyalım:

• “Öğrencilerinin konuyla ilgili organize bilgilere sahip olması gerektiğini”
    → Yani bilgilerin sistemli, sıralı, düzenli verilmesine ihtiyaç var.

• “Ön hazırlık açısından bunun önemli olduğunu”
    → Yani konunun başında, girişte, zemin oluşturmak için bir yöntem arıyor.

• “Öğrencilerin karmaşa yaşamaları hâlinde kavram yanılgıları gibi bazı sorunlarla karşılaşabileceklerini”
    → Yani yanlış anlamaları, kavram karışıklığını önlemek istiyor.

Bu ifadeler, öğretmenin bilgiyi düzenli, planlı ve doğrudan kendisinin sunmasını gerektiriyor. Bu tam olarak düz anlatım yönteminin özelliğidir.

Seçeneklerin kısa analizi

• A) Örnek olay
    Somut bir durum üzerinden tartışma, çözüm üretme amaçlıdır.
    Odak: Karar verme, analiz, problem çözme.
    → Burada asıl amaç ön hazırlık ve organize bilgi verme olduğu için tam uymuyor.

• B) Benzetim (Simülasyon)
    Gerçek bir durumu ya da sistemi modelleyerek yaşatır.
    Odak: Uygulama, deneyimleme, rol alma.
    → Burada öğretmen, “karmaşayı önlemek, kavram yanılgısını engellemek için girişte düzenli bilgi” peşinde; bu benzetim değil.

• C) Düz anlatım :white_check_mark:
    Öğretmenin bilgiyi sistematik, sıralı, organize ve planlı biçimde sunmasıdır.
    Özellikle:

• Yeni konuya girişte
    • Kavramsal çerçeve verirken
    • Öğrencilerin zihinlerinde karışıklık oluşmasını engellemek için kullanılır.
      → Sorudaki ifadelerle birebir örtüşüyor.
  • D) Drama
    Rol oynama, canlandırma, empati geliştirme amaçlıdır.
    → Ön hazırlık ve kavramsal çerçeveyi netleştirmekten çok, yaşantı kazandırmaya dönüktür.

• E) Soru-cevap
    Var olan bilgileri ortaya çıkarma, pekiştirme, katılım sağlama tekniğidir.
    Genelde:

• Öğrenilenleri yoklamak
    • Dikkati toplamak
      amaçlıdır. Tam anlamıyla organize, sistematik ilk sunuş aracı değildir.

Sorudaki kritik ipuçları: “organize bilgi”, “ön hazırlık”, “karmaşayı ve kavram yanılgılarını önleme” → Bunlar hep düz anlatım (anlatım yöntemi / sunuş yoluyla öğretim yaklaşımı) ile ilişkilidir.

TERİMLER:

Benzetim (Simülasyon): Gerçek bir olayın, sistemin veya sürecin model üzerinde canlandırılmasıyla yapılan öğretim etkinliği.
Düz anlatım: Öğretmenin bilgiyi planlı ve düzenli şekilde anlatarak öğrencilere doğrudan aktardığı öğretim yöntemi.
Kavram yanılgısı: Bir kavramın anlamını öğrencinin yanlış, eksik veya çarpık biçimde öğrenmesi durumu.
Örnek olay: Gerçek ya da gerçeğe çok yakın bir olayın incelenip tartışıldığı öğretim tekniği.
Soru-cevap: Öğretmenin soru sorup öğrencilerin cevapladığı, etkileşimi artıran ve bilgiyi yoklayan öğretim tekniği.