Öğretmen bu derste aşağıdaki öğretim yöntem veya tekniklerinden hangisini kullanmıştır?

Bir sınıf öğretmeni, Güneş Sistemi’ni işleyeceği derste önceden görevlendirdiği altı öğrenciyi, üzerlerinde gezegen isimleri yazılı kâğıtlarla tahtanın önüne çıkarır. Önündeki kâğıtta Güneş yazan öğrenci “Ben Güneş’im, Güneş Sistemi’nin merkezinde yer alırım.” diyerek etkinliği başlatır. Sonra, sırasıyla diğer gezegenler kendilerini ayrıntılı tanıtarak Güneş etrafındaki yerlerini alırlar ve etkinlik bu şekilde devam eder.

Öğretmen bu derste aşağıdaki öğretim yöntem veya tekniklerinden hangisini kullanmıştır?

A- Sokrat Semineri
B- Altı düşünce şapkası
C- Benzetim
D- Rol oynama
E- Gösteri

Doğru cevap: D - Rol oynama

Çünkü öğrenciler, Güneş ve gezegenlerin yerine geçerek onları canlandırıyor, yani roller üstleniyorlar.
Her biri, elindeki kâğıtta yazan gezegen adına konuşuyor, kendini tanıtıyor ve Güneş’in etrafında “rolüne uygun şekilde” konum alıyor. Bu, tam olarak rol oynama (drama) tekniğine girer.

Şimdi kısaca diğer seçeneklerin neden uygun olmadığını da netleştireyim:

Diğer seçenekler neden değil?

A) Sokrat Semineri

• Soru-cevap yöntemiyle, tartışma ve sorgulamaya dayalı, genelde metin üzerinden yürütülen bir yöntemdir.
  • Burada öğrenciler rol alıyor, felsefi tartışma/sorgulama yapmıyor.

B) Altı düşünce şapkası

• Farklı düşünme biçimlerini (duygusal, mantıksal, eleştirel, yaratıcı vb.) temsil eden 6 şapka üzerinden yürütülen bir düşünme tekniğidir.
  • Gezegenlerle, rollerle bir ilgisi yok; burada “şapka” metaforu da kullanılmıyor.

C) Benzetim (Simülasyon)

• Gerçek bir durumun modelini kurarak, kurallı ve genelde daha karmaşık bir sistemi canlandırmaktır (örneğin mahkeme simülasyonu, seçim simülasyonu, uçuş simülatörü vb.).
  • Bu etkinlikte öğrenciler sadece rol alıp kendilerini tanıtıyor, karmaşık bir süreç veya sistemin kurallı simülasyonu yok.

E) Gösteri

• Genelde öğretmenin veya bir öğrencinin, diğerlerine “nasıl yapıldığını gösterdiği” sunum tarzı bir yöntemdir (deney gösterimi, araç kullanımı vb.).
  • Burada öğretmen bir şey göstermiyor, öğrenciler aktif rol üstlenip canlandırma yapıyor.

Özetle, öğrencilerin “Ben Güneş’im…” diyerek gezegenleri canlandırması, gezegenlerin rollerine girip konuşmaları ve sınıf önünde oynamaları, bu etkinliği rol oynama (D) yapar.