Öğretmen, bir trafik kazası sonrası yaşanan kavgayla ilgili olarak beş dakikalık video görüntüsünü sınıfla birlikte izler ve öğrencilerin, olayın nedenlerini ve sonuçlarını tartışmalarını isteyerek bu süreçte onlara rehberlik eder. Bu etkinlikte kullanılan yöntem/teknik ve beceri aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A- Benzetim - Karar verme
B- Örnek olay - Analiz etme
C- Fikir taraması - Problem çözme
D- Mikroöğretim - Empati
E- Forum - İletişim
Doğru cevap: B — Örnek olay – Analiz etme
Neden B seçeneği doğru?
1. Kullanılan yöntem/teknik: Örnek olay
- Öğretmen, gerçek hayatta yaşanmış olabilecek bir trafik kazası sonrası kavga videosu izletiyor.
- Sonra öğrencilerden “olayın nedenlerini ve sonuçlarını tartışmalarını” istiyor.
- Bu tam olarak “örnek olay (vaka incelemesi)” tekniğinin tanımıdır:
- Gerçek hayattan alınmış veya gerçeğe çok yakın bir olay,
- Sınıfta tartışılır, neden–sonuç ilişkileri incelenir,
- Öğretmen rehberlik eder, öğrenciler olayı çözümler.
Bu etkinlikte:
- Benzetim (simülasyon) yok; çünkü öğrenciler olayın rolüne girip canlandırma yapmıyor, sadece izleyip tartışıyor.
- Mikroöğretim yok; çünkü o, öğretmen adaylarının kısa ders anlatma provası yaptığı bir tekniktir.
- Fikir taraması (beyin fırtınası) yok; amaç hızlı ve çok sayıda fikir üretmek değil, belirli bir olayı çözümlemek.
- Forum yok; forum daha çok büyük grup, serbest tartışma ve genellikle bir panel sonrası tüm dinleyicilerin katılımıyla yapılır. Burada belirli bir vaka üzerinden yönlendirmeli tartışma var.
Bu yüzden yöntem/teknik = Örnek olay olmalı.
2. Kullanılan beceri: Analiz etme
Öğrencilerden istenen:
- Olayın nedenlerini (sebep) tartışmak
- Olayın sonuçlarını tartışmak
Bu, tam anlamıyla analiz etme becerisidir:
- Analiz etme: Bir olayı/parçayı,
- Neden–sonuç ilişkileri,
- Ögeler,
- İlişkiler
açısından inceleme, parçalarına ayırma, yapısını görme demektir.
Burada öğrenciler:
- “Bu kavga neden çıktı?”
- “Trafik kazasından sonra hangi davranışlar olayı büyüttü?”
- “Bu olayın sonuçları neler oldu?”
gibi sorularla olayı parçalara ayırıp çözümlüyorlar, yani analiz yapıyorlar.
Diğer beceriler neden uymuyor?
- Karar verme: Çeşitli seçenekler arasından birini seçmek gerekir. Bu durumda “hangi çözümü seçelim?” gibi bir karar durumu yok.
- Problem çözme: Bir problem verilir, çözüm basamaklarıyla bir sonuca ulaşma beklenir. Burada daha çok olayı anlama ve tartışma var.
- Empati: Başkalarının duygularını anlamaya yönelik özel bir vurgu yok; “tarafların yerine kendinizi koyun” denmiyor.
- İletişim: Her tartışmada iletişim becerisi kullanılır ama soru, asıl hedeflenen baskın beceriyi soruyor; burada kilit nokta, neden–sonuç temelli analiz.
Bu yüzden beceri = Analiz etme olmalı.
Sonuç
Bu etkinlikte:
- Kullanılan teknik: Örnek olay (vaka incelemesi)
- Geliştirilen baskın beceri: Analiz etme (neden–sonuç ilişkilerini irdeleme)
Dolayısıyla doğru seçenek: B şıkkıdır.