Sorunun Çözümü
Bu soruyu çözmek için verilen bilgileri adım adım inceleyelim.
İlk Adım: Sıra Numaralarının Karşılaştırılması
İlk olarak Fiş 1 ve Fiş 2 arasındaki sıra no formüllerine bakalım:
- Fiş 1: (a.b + a + b)
- Fiş 2: (9a + 9)
Buradan Fiş 2’nin Fiş 1’i takip ettiğini ve iki kişi arasında sadece bir işlem farkı olduğunu anlıyoruz. Yani, aralarındaki fark sadece 2 dakikadır.
İkinci Adım: Tahmini Bekleme Sürelerinin İncelenmesi
Tahmini bekleme süreleri:
- Fiş 1: ((c + 2)) dk.
- Fiş 2: ((2c - 10)) dk.
Bir kişinin işlem süresi 2 dakika olduğuna göre, fiş 2’nin bekleme süresi, fiş 1’in bekleme süresinden 2 dakika az olmalıdır. Bu durum, c’nin değerinin belirlenmesinde bize yardımcı olacaktır.
Üçüncü Adım: Bekleme Sürelerinin Denklemi
Fiş 1 ve Fiş 2 arasındaki bekleme süre farkının 2 dakika olduğunu biliyoruz, bu yüzden:
[ (c + 2) - (2c - 10) = 2 ]
Dördüncü Adım: c’nin Değerinin Bulunması
Yukarıdaki denklemi çözelim:
[ c + 2 - 2c + 10 = 2 ]
[ 12 - c = 2 ]
[ c = 10 ]
Bu durumda (c = 10)'dur.
Beşinci Adım: b + c Toplamının Bulunması
Sıra fişlerindeki ve tahmini bekleme sürelerindeki formüller neticesinde elde ettiğimiz (c = 10) değeri ile (b + c) toplamını bulmalıyız. Fakat burada, doğrudan b’nin değerini hesaplamaya ihtiyacımız yok.
Fiş 1 ve Fiş 2 arasındaki fark, bir kişi olduğuna ve her bir kişinin işlem süresi 2 dakika olduğuna göre, b değerini bulmadan direkt olarak (c = 10) değerine dayanarak (b + c) toplamını hesaplayabiliriz.
[ c = 10 ]
Soruda bize b değeri verilmediği için ve b’yi bulmak için yeterli bilgi olmadığından, doğrudan (b + c) toplamını bulmamız istenmiyor gibi görünüyor. Ancak, elimizde yeterli bilgi olmadığı için bu kısmı yanılgıya düşürülmüş olabiliriz, zira b ve c değerlerini doğrudan bağlayan bir ifade verilmemiştir.
Bu durumda, verilen bilgilerle b + c toplamını doğrudan hesaplayamayız çünkü soruda eksik veya yanıltıcı bir kısımlar mevcut olabilir. Dolayısıyla, tahmini bekleme süresi bilgileri kullanılarak c’nin değeri 10 olarak bulunsa da, b’nin değerini bulmaksızın b + c toplamını veren seçeneklere doğrudan ulaşamıyoruz. Bu problemi çözmek için ek bilgilere ya da daha açık talimatlara ihtiyaç vardır.
TERİMLER:
Formül: Matematiksel ifadelerde değişkenler arasındaki ilişkiyi gösteren denklem.