Eğitim programlarında en zor öğretilen ve ölçülen davranışlar hangi alanda yer almaktadır?

Eğitim programlarında en zor öğretilen ve ölçülen davranışlar hangi alanda yer almaktadır?

A- Devinişsel alan
B- Duyuşsal alan
C- Psikolojik alan
D- Bilişsel alan

Doğru cevap: B- Duyuşsal alan

Eğitim programlarında en zor öğretilen ve ölçülen davranışlar genellikle duyuşsal alanda yer alır. Çünkü duyuşsal alan; tutum, değer, ilgi, inanç, motivasyon, güdülenme, sevgi, saygı, hoşgörü gibi içsel ve gözlenmesi zor özellikleri kapsar.

Seçeneklerin kısa değerlendirmesi

• A) Devinişsel alan

• Kas koordinasyonu, hareket, beceri, el-göz uyumu gibi psikomotor becerileri kapsar.
    • Gözlem formları, performans ödevleriyle nispeten daha kolay ölçülebilir.
  • B) Duyuşsal alan :white_check_mark: (Doğru)

• Tutum, değer, ilgi, motivasyon, benimsediği davranışlar bu alandadır.
    • Bireyin iç dünyası ile ilgili olduğundan, doğrudan ölçmek zordur; genelde dolaylı yöntemler (tutum ölçekleri, gözlem, görüşme) kullanılır.
    • Bu nedenle öğretimi de, ölçümü de en zor alan kabul edilir.
  • C) Psikolojik alan

• Öğrenme psikolojisi, gelişim psikolojisi gibi alanları çağrıştırır ama Bloom’un sınıflamasında bir alan adı değildir.
    • Eğitim programlarında temel davranış alanları genelde bilişsel, duyuşsal, devinişsel olarak geçer.
  • D) Bilişsel alan

• Bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez, değerlendirme gibi zihinsel süreçleri içerir.
    • Yazılı sınav, test, açık uçlu soru, performans görevi gibi yollarla görece daha kolay ölçülür.

İstersen bilişsel–duyuşsal–devinişsel alanların tamamını tabloyla karşılaştırarak da açıklayabilirim.

TERİMLER:

Bilişsel alan: Zihinsel süreçlerle ilgili alan; bilgi, kavrama, uygulama, analiz, sentez, değerlendirme gibi aşamalardan oluşur.
Devinişsel alan: Psikomotor alan; hareket, kas koordinasyonu, beceri, el-göz uyumu gibi fiziksel/performatif davranışları kapsar.
Duyuşsal alan: Tutum, ilgi, değer, duygu, inanç, motivasyon gibi içsel, duygusal ve değer temelli özellikleri kapsayan alan.