Aşağıdakilerden hangisi doğrudan ölçmeye bir örnek değildir?

Doğrudan Ölçme: Ölçülecek özelliklerin, doğrudan doğruya gözlenmesi ya da araya başka bir değişken girmeden kendisiyle doğrudan ilişkili bir ölçme aracıyla ölçülmesi sonucu yapılan ölçmedir. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan ölçmeye bir örnek değildir?

A- Bir okuldaki öğrenci sayısı
B- Bir masanın uzunluğunu cetvelle ölçmek
C- Tutumların ölçülmesi
D- Öğrencileri kız erkek olarak gruplamak

Doğru cevap: C – Tutumların ölçülmesi

Neden?

Doğrudan ölçme, bir özelliğin araya başka bir değişken girmeden, kendisiyle doğrudan ilişkili bir ölçme aracıyla ölçülmesidir. Yani neyi ölçüyorsan, ölçtüğün şey bizzat o özelliktir; dolaylı bir yorum, çıkarım yoktur.

Seçeneklere tek tek bakalım:

• A) Bir okuldaki öğrenci sayısı
    Burada yapılan şey, öğrencileri tek tek saymak. Sayma işlemi, doğrudan o özelliğin (öğrenci sayısı) kendisini verir.
    Doğrudan ölçme örneğidir.

• B) Bir masanın uzunluğunu cetvelle ölçmek
    Cetvel, uzunluk birimi ile doğrudan ilişkili bir ölçme aracıdır. Masanın uzunluğunu, uzunluk birimini temel alan bir araçla ölçüyorsun.
    Doğrudan ölçme örneğidir.

• C) Tutumların ölçülmesi
    Tutum (örneğin “derse karşı tutum”, “okula karşı tutum”) soyut bir özelliktir; doğrudan gözlenemez. Genelde ölçekler, anketler, testler kullanılır ve insanların verdikleri cevaplardan yola çıkılarak tutumları hakkında çıkarım yapılır.
    Bu yüzden bu, dolaylı ölçme (dolaylı gözlem) kapsamına girer.
    Doğrudan ölçme değildir. (Aradığımız seçenek)

• D) Öğrencileri kız erkek olarak gruplamak
    Burada yapılan, öğrencilerin cinsiyetine göre sınıflandırılmasıdır. Cinsiyet, doğrudan gözlenebilen bir özelliktir (burada ölçme türü “sınıflama ölçeği” düzeyinde de değerlendirilebilir).
    ➜ Ölçülen özellik doğrudan gözlendiği için doğrudan ölçmeye örnek kabul edilir.

Kısa özet:

• Somut, doğrudan gözlenen, araya yorum veya başka değişken girmeyen durumlar → Doğrudan ölçme
  • Soyut, psikolojik, tutum, ilgi, zeka gibi özellikler → Genellikle dolaylı ölçme

Bu yüzden doğrudan ölçmeye örnek olmayan seçenek: C şıkkı: Tutumların ölçülmesi’dir.

TERİMLER:

Dolaylı ölçme: Doğrudan gözlenemeyen bir özelliğin, başka davranış veya tepkiler üzerinden yorum yapılarak ölçülmesi.
Doğrudan ölçme: Ölçülmek istenen özelliğin, bizzat kendisi gözlenerek veya onunla doğrudan ilişkili bir araçla ölçülmesi.