-
Eğitimde meydana gelen davranış değişiklikleri refleksif ya da bilinç dışı gerçekleşen davranışlar değildir. Bu durum eğitim kavramının taşıması gereken hangi özelliğiyle doğrudan ilgilidir?
A) Planlı ya da plansız olarak davranış değişikliği sağlayabilir.
B) Olumlu ya da olumsuz davranış değişikliği sağlayabilir.
D) Yasam boyudur
E) Formal ve infirmal surecleri icerir. -
I. Olumlu ya da olumsuz davranış değişikliği kazanabilmesi
II . Davranış değişikliği sağlamaya çalışma
III Oluşan davranış değişikliği
Öncüllerde verilenlerin tanımladığı kavramlar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sırada verilmiştir?
I | II | III | |
---|---|---|---|
A | Eğitim | Öğretme | Öğrenme |
B | Eğitim | Öğretim | Öğretme |
C | Öğretim | Öğretme | Öğrenme |
D | Öğretme | Öğretim | Öğrenme |
E | Eğitim | Öğrenme | Öğretme |
-
Hizmet içi eğitim, halk eğitim, kurslar… yaygın eğitim kurumlarıdır. Bu ve bu tür kurumlar informal eğitim kapsamında kesinlikle yer almaz. Aşağıdakilerden hangisi bu kurumların informal eğitim kapsamında yer almamasına sebep gösterilemez?
A) Bu eğitim türlerini dayımız, teyzemiz, annemiz gibi yakınlarımızdan alamayız.
B) Bu eğitim türlerini otobüste, parkta, evde gibi herhangi bir yerde alamayız.
C) Bu eğitim türleri informal eğitimde olduğu gibi olumsuz davranışlar kazandırmaz.
D) Bu eğitim türleri günün gelişigüzel herhangi bir zaman diliminde örneğin, uyumadan önce bir öğrenme kazandırmaz.
E) Bu eğitim türlerinde davranış değişiklikleri bireylerin kendi yaşantısı yoluyla sağlanır. -
Öğretim-kültür ilişkisine yönelik olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Öğretim, kültür içerisinde yer alan bir sistemdir.
B) Öğretim, oluşturulan planlı bir sistem olduğu için daha kolay değiştirilebilir.
C) Öğretim, kültürün aktarımını sağlar.
D) Öğretim, eski değerleri ortadan kaldırıp yeni değerler üretmeye çalışır.
E) Öğretim kültürden bağımsız olarak oluşturulamaz. -
Uygulamada eksikliklerin belirlenip programa yansıtılmaması sistemin hangi ögesinin aksadığı anlamına gelir?
A) Girdi
B) İşlem
C) Çıktı
D) Dönüt
E) İhtiyaç analizi -
Mine Öğretmen, dersinde sindirim sistemini anlattıktan sonra öğrencilerine sınav yapmış ve öğrencilerin hedef davranışları kazandıklarını görmüştür. Derste uygulanan bu süreçte Mine Öğretmen’in sindirim sistemini anlatarak davranış değişikliği sağlamaya çalışması doğrudan hangi kavrama karşılık gelir?
A) Informal eğitim
B) Öğretme
C) Öğrenme
D) Dikkat çekme
E) Güdüleme -
Eğitimin türlerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Yaygın eğitim formal özellik gösterir.
B) Informal eğitim kurumsal değildir.
C) Tüm eğitim türlerinde davranış değişikliği oluşmalıdır.
D) Örgün eğitim formal özellik taşır ve kuramsaldır.
E) Yaygın eğitim türü kasıtlı ve istendik değildir.