Çöz bu soruları tek tek: VAN YYÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZ DÖNEMİ EĞİTİME GİRİŞ DERSİ FİNAL SINAVI

Soru-1: Tarihte ilk alfabeyi buldular. Bu alfabe 22 harfli idi. Günümüzde kullanılan Latin Alfabesinin temelini bu alfabe oluşturur.
Yukarıda sözü edilen medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Asurlar
B) Fenikeliler
C) Persler
D) Mısırlılar
E) Hititler

Soru-2: Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığının merkez teşkilatı arasında yer almaz?
A) Talim ve Terbiye Kurulu
B) Ana hizmet birimleri
C) Danışma ve Denetim Birimleri
D) Bakanlık Makamı
E) Bilim Sanat Merkezleri

Soru-3: Aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerde bulunması gereken özelliklerden biri değildir?
A) Rahat hayatı sevmesi
B) Merhametli olması
C) Fedakâr olması
D) Sabırlı olması
E) Sevdalı olması

Soru-4: Osmanlı eğitim sisteminde yer alan, bugünkü Liseler seviyesinde eğitim veren eğitim kurumlarına ne ad verilirdi?
A) Rüşdiyeler
B) Sultaniyeler
C) Sıbyan Mektepleri
D) İdadiler
E) Darülfünun

Soru-5: Cumhuriyet döneminde, toplumun eğitim gereksinimlerinden doğan eğitim projesi olarak 1939-1940 yıllarında açılan ve 1954 yılında kapatılan Köy Enstitülerinin yerine aşağıdaki okullardan hangisi kurulmuştur?
A) Darülfünun
B) Yüksekokullar
C) Eğitim Fakülteleri
D) İlköğretmen okulları
E) Mektepler

Soru-6: Aşağıdakilerden hangisi öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak kabul edilmesinin koşullarından arasında yer almaz?
A) Mesleki araştırma
B) Uzun bir eğitim sürecinden geçme
C) Meslek etiğine sahip olma
D) Mesleğe kabulde seçimden geçme
E) Yaşanılabilir bir ücrete sahip olma

Soru-7: İslam dünyasının karakteristik eğitim kurumları olan, ilk önce Anadolu’da kurulan, daha sonra tüm İslam dünyasına yayılan din ve fen eğitimi veren kurumlar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Darülfünun
B) Medreseler
C) Rüştiyeler
D) Mektepler
E) İdadiler

Soru-8: Aşağıdakilerden hangisi protokol ve tören işlerini yürütmekle görevli birimdir?
A) İnsan Kaynakları Genel Müd.
B) Temel Eğitim Genel Müd.
C) Teftiş Kurulu Başkanlığı
D) Destek Hiz. Genel Müd.
E) Özel Kalem Müd.

Soru-9: Aşağıdakilerden hangisi öğretmenliğin meslekleşmesi koşulları arasında yer alan meslek amaçlı süreli yayın organıdır?
A) Tebliğler dergisi
B) Tüzük
C) Milli Eğitim Bakanlığı yayınları
D) Kararname
E) KHK

Soru-10: Usta Çırak ilişkisi Sonucu Kazanılan Davranışlar Hangi Eğitimin Kapsamında Yer Alır?
A) Formal Eğitim
B) İnformal Eğitim
C) Yaygın Eğitim
D) Örgün Eğitim
E) Görsel Eğitim

Soru-11: Tarihte bilinen ilk yerleşik toplumdur. Yazıyı, yılın 365 gün olduğunu, mevsimleri bulan, kent devletlerini kuran, takvimi, geometri ve matematiği, hukuk, mitoloji ve edebiyatı, sözlüğü (Sümerce’den Akadca ve Samice’ye) bulup yazan ve kullanan bir halktır.
Yukarıda sözü edilen medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sümerler
B) Asurlar
C) Hititler
D) Persler
E) Mısırlılar

Soru-12: Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı üyeleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Eğitim ile ilgili alanlarda öğretim üyeleri
B) En az on yıl süreyle öğretmenlik yapmış olanlar
C) En az on yıl süreyle okul yöneticiliği yapmış olanlar
D) Kamu görevlileri
E) Sanatçılar

Soru-13: Kariyer basamakları yükselme yönetmeliğine göre uzman öğretmenlik başvurusu için en az kaç yıl kıdem şartı aranmaktadır?
A) 7 yıl
B) 8 yıl
C) 5 yıl
D) 10 yıl
E) 6 yıl

Soru-14: Bir kurumun niçin var olduğunu, nereye gitmek istediğini, gitmek istediği yere ilişkin gerekli politikaları belirlemek ve bunları uygulamak için çok özel planların yapıldığı sürecin tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
A) Stratejik planlama
B) Kalkınma planlaması
C) Ekonomik planlama
D) Yıllık planlama
E) Sosyal planlama

Soru-15: Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı personelin atama, nakil, yer değiştirme, terfi ve işlemlerini yürüten birimidir?
A) Talim Terbiye Kurulu
B) Milli Eğitim Şurası
C) Temel Eğitim Bölümü
D) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü
E) Özel Kalem Müdürlüğü

Soru-16: Değer nedir? Güzel nedir? İyi nedir? gibi sorulara felsefenin hangi alanı cevap arar?
A) Epistemoloji
B) Ontoloji
C) Bilim Felsefesi
D) Aksiyoloji
E) Estetik

Soru-17: Evreni ve varlığı reel gerçekliğin bir yansıması olarak gören, somut yaşantıyı ele alan ve diğer bir deyişle, madde ve somut olarak var olanları açıklayan, sadece gerçek, görülebildiği, işitilebildiği ve dokunulabildiği şeydir.
Yukarıdaki bilgiler aşağıdaki hangi felsefi akıma aittir?
A) Realizm
B) Pragmatizm
C) Varlıkçılık
D) İdealizm
E) Daimicilik

Soru-18: İlk Milli Eğitim Şurası ne zaman toplanmıştır/yapılmıştır?
A) 1936
B) 1938
C) 1949
D) 1973
E) 1982

Soru-19: Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde açılan okullardan değildir?
A) Nizamiye Medresesi
B) Edirne Sıbyan Mektebi
C) Bursa İdadi Mektebi
D) Galatasaray Sultanisi
E) İstanbul Darülfünunu

Soru-20: Günümüz bilişim ve bilgi toplumunda öğretmenin temel rolü ne olmalıdır?
A) Sınıfta katı bir disiplin uygulamalı
B) Öğretme sürecinde hep merkezde olmalı
C) Öğrencinin öğrenmesi için yönlendirici ve rehber olmalıdır
D) Sürekli öğrenciye bilgi sunmalı
E) Yasal statü ve güvenceye sahip olmalı

Soru-21: Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığı kanunu değildir?
A) 222 sayılı K.
B) 8797 sayılı K.
C) 1702 sayılı K.
D) 2345 sayılı K.
E) 1739 sayılı K.

Cevaplar

Soru-1:

Cevap: B) Fenikeliler

1.1. Açıklama:

Fenikeliler, tarihteki ilk alfabeyi geliştirmiş olan medeniyettir. Bu alfabe, farklı harflerin sembollerle temsil edilmesi prensibine dayanıyordu ve yazı sistemlerinde büyük bir devrim yarattı. Latince alfabeye dayanak teşkil ederek, daha sonraki dillerin temelini oluşturmuştur.

Soru-2:

Cevap: E) Bilim Sanat Merkezleri

2.1. Açıklama:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkez teşkilatı şunlardan oluşur: Talim ve Terbiye Kurulu, Ana hizmet birimleri, Danışma ve Denetim Birimleri ve Bakanlık Makamı gibi yapılar. Bilim Sanat Merkezleri ise bakanlığın merkez teşkilatına dahil olmayan, özel yetenekli öğrencilerin eğitim almasına yönelik kurumlar olarak çalışır.

Soru-3:

Cevap: A) Rahat hayatı sevmesi

3.1. Açıklama:

Öğretmenlerin sahip olması gereken özellikler arasında yer almayan “rahat hayatı sevmesi”, öğretmenlik mesleğinde beklenen özverili ve sorumluluk sahibi duruşu yansıtmaz. Öğretmenlerin merhametli, fedakâr, sabırlı ve sevdalı olmaları gereklidir, çünkü öğretmenlik, öğrencilerin gelişimlerine katkıda bulunmayı içerir.

Soru-4:

Cevap: A) Rüşdiyeler

4.1. Açıklama:

Osmanlı eğitim sisteminde “Rüşdiyeler”, bugünkü liseler seviyesinde eğitim veren kurumlardır. İlk olarak 19. yüzyılda kurulan bu okullar, öğrencilere genel eğitimin yanı sıra daha üst düzey bir eğitim sunmaktaydı.

Soru-5:

Cevap: D) İlköğretmen okulları

5.1. Açıklama:

Cumhuriyet döneminde, Köy Enstitülerinin kapanmasının ardından, köylerde eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla İlköğretmen okulları kurulmuştur. Bu okullar, öğretmen yetiştirmek ve köylerde eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla faaliyet gösterdi.

Soru-6:

Cevap: E) Yaşanılabilir bir ücrete sahip olma

6.1. Açıklama:

Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak kabul edilmesi için gerekli şartlar arasında “yaşanılabilir bir ücrete sahip olma” yer almaz. Diğer seçenekler (mesleki araştırma, eğitim süreci, etik ve seçim gibi) mesleğin standartlarını ve ciddiyetini belirleyen unsurlardır.

Soru-7:

Cevap: B) Medreseler

7.1. Açıklama:

İslam dünyasının karakteristik eğitim kurumları olan medreseler, din ve fen eğitimi veren, Anadolu’da başlayan ve daha sonra tüm İslam dünyasına yayılan önemli kurumlardır. Öğrencilere hem dini hem de bilimsel bilgi sunarak geniş bir eğitim sağlamıştır.

Soru-8:

Cevap: E) Özel Kalem Müd.

8.1. Açıklama:

Özel Kalem Müdürlüğü, bakanlıklar ve üst düzey bürokratlar için protokol ve tören işlerinin yürütülmesinde görevli birimdir. Diğer seçeneklerin yetki alanları farklıdır ve protokol işlerini yürütmek ile ilişkili değildir.

Soru-9:

Cevap: A) Tebliğler dergisi

9.1. Açıklama:

Öğretmenlik mesleğinin gelişimini desteklemek için çıkarılan Tebliğler dergisi, öğretmenliğin meslekleşmesi koşulları arasında yer alan meslek amaçlı süreli bir yayındır. Diğer seçenekler meslek etiği, yasal düzenlemeler veya eğitimle doğrudan ilgili değildir.

Soru-10:

Cevap: B) İnformal Eğitim

10.1. Açıklama:

Usta-çırak ilişkisi, genellikle informasel eğitim kapsamına girmektedir. Bu eğitim türü, resmi eğitim kurumları dışında, bireylerin deneyim ve gözlemlerle bilgi kazandıkları bir süreçtir.

Soru-11:

Cevap: A) Sümerler

11.1. Açıklama:

Tarihte bilinen ilk yerleşik toplum olan Sümerler, yazıyı icat etmiş ve birçok bilim dalında önemli buluşlara imza atmışlardır. Bu medeniyet, hukuki ve edebi eserler ile çağdaşlarından çok daha ileri seviyelerdeydi.

Soru-12:

Cevap: E) Sanatçılar

12.1. Açıklama:

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı üyeleri, eğitim alanında uzman kişilerden oluşur ve sanatçılar bu yapılanmada yer almaz. Bu durum, kurulun eğitim politikalarını belirleme düzeyindeki uzmanlık alanlarıyla ilgilidir.

Soru-13:

Cevap: C) 5 yıl

13.1. Açıklama:

Kariyer basamakları yükselme yönetmeliğine göre uzman öğretmenlik başvurusu için en az 5 yıl kıdem şartı aranmaktadır. Bu kıdem, öğretmenlerin mesleki deneyimi ve uzmanlık seviyeleri için bir kriter olarak belirlenmiştir.

Soru-14:

Cevap: A) Stratejik planlama

14.1. Açıklama:

Bir kurumun varoluş amacı ve geleceği ile ilgili politikaların oluşturulması sureci stratejik planlama olarak adlandırılır. Bu süreç, hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli adımların planlanmasını içerir.

Soru-15:

Cevap: D) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü

15.1. Açıklama:

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı personelin atama, nakil, yer değiştirme, terfi ve diğer idari işlemlerini yürüten birimdir. Diğer seçenekler, öğretimle ilişkili kuruluştur ve bu işlemlerle doğrudan ilgisi yoktur.

Soru-16:

Cevap: D) Aksiyoloji

16.1. Açıklama:

“Aksiyoloji”, değerler, etik ve estetik ile ilgilenen bir felsefi alandır. Bu bağlamda “değer nedir, güzel nedir, iyi nedir” gibi sorulara cevap arar.

Soru-17:

Cevap: A) Realizm

17.1. Açıklama:

Realizm, evrenin somut ve gerçek olan güçlerle var olduğunu savunan bir felsefi akımdır. Varlığın gerçekliğini ve somut deneyimlerin önemini vurgular.

Soru-18:

Cevap: A) 1936

18.1. Açıklama:

İlk Milli Eğitim Şurası 1936 yılında toplanmıştır. Bu şura, eğitim alanında görüş alışverişi yapmak ve reform önerileri geliştirmek için düzenlenmiştir.

Soru-19:

Cevap: C) Bursa İdadi Mektebi

19.1. Açıklama:

Osmanlı döneminde eğitim veren kurumlardan biri olan Bursa İdadi Mektebi, resmi olarak açılan farklı eğitim kurumları arasında değildi, diğerleri ise mevcut olan okullardır.

Soru-20:

Cevap: C) Öğrencinin öğrenmesi için yönlendirici ve rehber olmalıdır

20.1. Açıklama:

Günümüz bilişim ve bilgi toplumunda öğretmenin rolü, öğrencinin öğrenmesi için yönlendirici ve rehber olmalıdır. Öğretmenler, bilgi ve becerileri aktarmanın ötesinde, öğrencilerin öğrenme süreçlerini destekleyen birer rehber konumundadırlar.

Soru-21:

Cevap: C) 1702 sayılı K.

21.1. Açıklama:

1702 sayılı K. Milli Eğitim Bakanlığı kanunu değildir. Diğer seçenekler, Eğitim Bakanlığı ile ilgili kanunlardır ve kuruluşun yasalarını düzenler.

TERİMLER:

• Aksiyoloji: Değer felsefesi; değerlerin, etik ve estetiğin incelendiği felsefi alan.
  • İdealizm: Felsefi akım; düşüncenin gerçeği belirleyen esas olduğunu savunur.
  • Realizm: Felsefi akım; somut gerçekliğin ve madde dünyasının varlığını kabul eder.