Soru-1: Tarihte ilk alfabeyi buldular. Bu alfabe 22 harfli idi. Günümüzde kullanılan Latin Alfabesinin temelini bu alfabe oluşturur.
Yukarıda sözü edilen medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Asurlar
B) Fenikeliler
C) Persler
D) Mısırlılar
E) Hititler
Soru-2: Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığının merkez teşkilatı arasında yer almaz?
A) Talim ve Terbiye Kurulu
B) Ana hizmet birimleri
C) Danışma ve Denetim Birimleri
D) Bakanlık Makamı
E) Bilim Sanat Merkezleri
Soru-3: Aşağıdakilerden hangisi öğretmenlerde bulunması gereken özelliklerden biri değildir?
A) Rahat hayatı sevmesi
B) Merhametli olması
C) Fedakâr olması
D) Sabırlı olması
E) Sevdalı olması
Soru-4: Osmanlı eğitim sisteminde yer alan, bugünkü Liseler seviyesinde eğitim veren eğitim kurumlarına ne ad verilirdi?
A) Rüşdiyeler
B) Sultaniyeler
C) Sıbyan Mektepleri
D) İdadiler
E) Darülfünun
Soru-5: Cumhuriyet döneminde, toplumun eğitim gereksinimlerinden doğan eğitim projesi olarak 1939-1940 yıllarında açılan ve 1954 yılında kapatılan Köy Enstitülerinin yerine aşağıdaki okullardan hangisi kurulmuştur?
A) Darülfünun
B) Yüksekokullar
C) Eğitim Fakülteleri
D) İlköğretmen okulları
E) Mektepler
Soru-6: Aşağıdakilerden hangisi öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak kabul edilmesinin koşullarından arasında yer almaz?
A) Mesleki araştırma
B) Uzun bir eğitim sürecinden geçme
C) Meslek etiğine sahip olma
D) Mesleğe kabulde seçimden geçme
E) Yaşanılabilir bir ücrete sahip olma
Soru-7: İslam dünyasının karakteristik eğitim kurumları olan, ilk önce Anadolu’da kurulan, daha sonra tüm İslam dünyasına yayılan din ve fen eğitimi veren kurumlar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Darülfünun
B) Medreseler
C) Rüştiyeler
D) Mektepler
E) İdadiler
Soru-8: Aşağıdakilerden hangisi protokol ve tören işlerini yürütmekle görevli birimdir?
A) İnsan Kaynakları Genel Müd.
B) Temel Eğitim Genel Müd.
C) Teftiş Kurulu Başkanlığı
D) Destek Hiz. Genel Müd.
E) Özel Kalem Müd.
Soru-9: Aşağıdakilerden hangisi öğretmenliğin meslekleşmesi koşulları arasında yer alan meslek amaçlı süreli yayın organıdır?
A) Tebliğler dergisi
B) Tüzük
C) Milli Eğitim Bakanlığı yayınları
D) Kararname
E) KHK
Soru-10: Usta Çırak ilişkisi Sonucu Kazanılan Davranışlar Hangi Eğitimin Kapsamında Yer Alır?
A) Formal Eğitim
B) İnformal Eğitim
C) Yaygın Eğitim
D) Örgün Eğitim
E) Görsel Eğitim
Soru-11: Tarihte bilinen ilk yerleşik toplumdur. Yazıyı, yılın 365 gün olduğunu, mevsimleri bulan, kent devletlerini kuran, takvimi, geometri ve matematiği, hukuk, mitoloji ve edebiyatı, sözlüğü (Sümerce’den Akadca ve Samice’ye) bulup yazan ve kullanan bir halktır.
Yukarıda sözü edilen medeniyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sümerler
B) Asurlar
C) Hititler
D) Persler
E) Mısırlılar
Soru-12: Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı üyeleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Eğitim ile ilgili alanlarda öğretim üyeleri
B) En az on yıl süreyle öğretmenlik yapmış olanlar
C) En az on yıl süreyle okul yöneticiliği yapmış olanlar
D) Kamu görevlileri
E) Sanatçılar
Soru-13: Kariyer basamakları yükselme yönetmeliğine göre uzman öğretmenlik başvurusu için en az kaç yıl kıdem şartı aranmaktadır?
A) 7 yıl
B) 8 yıl
C) 5 yıl
D) 10 yıl
E) 6 yıl
Soru-14: Bir kurumun niçin var olduğunu, nereye gitmek istediğini, gitmek istediği yere ilişkin gerekli politikaları belirlemek ve bunları uygulamak için çok özel planların yapıldığı sürecin tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
A) Stratejik planlama
B) Kalkınma planlaması
C) Ekonomik planlama
D) Yıllık planlama
E) Sosyal planlama
Soru-15: Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı personelin atama, nakil, yer değiştirme, terfi ve işlemlerini yürüten birimidir?
A) Talim Terbiye Kurulu
B) Milli Eğitim Şurası
C) Temel Eğitim Bölümü
D) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü
E) Özel Kalem Müdürlüğü
Soru-16: Değer nedir? Güzel nedir? İyi nedir? gibi sorulara felsefenin hangi alanı cevap arar?
A) Epistemoloji
B) Ontoloji
C) Bilim Felsefesi
D) Aksiyoloji
E) Estetik
Soru-17: Evreni ve varlığı reel gerçekliğin bir yansıması olarak gören, somut yaşantıyı ele alan ve diğer bir deyişle, madde ve somut olarak var olanları açıklayan, sadece gerçek, görülebildiği, işitilebildiği ve dokunulabildiği şeydir.
Yukarıdaki bilgiler aşağıdaki hangi felsefi akıma aittir?
A) Realizm
B) Pragmatizm
C) Varlıkçılık
D) İdealizm
E) Daimicilik
Soru-18: İlk Milli Eğitim Şurası ne zaman toplanmıştır/yapılmıştır?
A) 1936
B) 1938
C) 1949
D) 1973
E) 1982
Soru-19: Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde açılan okullardan değildir?
A) Nizamiye Medresesi
B) Edirne Sıbyan Mektebi
C) Bursa İdadi Mektebi
D) Galatasaray Sultanisi
E) İstanbul Darülfünunu
Soru-20: Günümüz bilişim ve bilgi toplumunda öğretmenin temel rolü ne olmalıdır?
A) Sınıfta katı bir disiplin uygulamalı
B) Öğretme sürecinde hep merkezde olmalı
C) Öğrencinin öğrenmesi için yönlendirici ve rehber olmalıdır
D) Sürekli öğrenciye bilgi sunmalı
E) Yasal statü ve güvenceye sahip olmalı
Soru-21: Aşağıdakilerden hangisi Milli Eğitim Bakanlığı kanunu değildir?
A) 222 sayılı K.
B) 8797 sayılı K.
C) 1702 sayılı K.
D) 2345 sayılı K.
E) 1739 sayılı K.