Objektif ve subjektif sansür arasındaki farklar nelerdir, örneğiyle açıklar mısınız?

Objektif sansürden kasıt, üst kademedeki yöneticilerin kendi kişisel değerlendirmelerini bir içeriğin üstüne aktarmamasıdır. Aşağıdaki sorular, sansür türünü ve örgütün eğitim ihtiyacını anlama durumlarını irdeleyen bir sınav kağıdından alınmıştır.

Soru 1: Sansür Türü
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, bir içeriğin değerlendirilmesinde kişisel değerlendirmelerin etkili olduğu sansür türünü ifade eder?
A) Objektif sansür
B) Özensiz sansür
C) Subjektif sansür
D) İzne bağlı sansür
E) Kamusal sansür

Soru 2: Eğitim İhtiyacı
Aşağıdakilerden hangisi, örgütte eğitim ihtiyacının anlaşıldığı durumlardan biri değildir?
A) İş hatalarının ve kazalarının sıklığında artış
B) Çalışanların motivasyonlarında düşüklük
C) Yeni bir departman veya birim oluşturulması
D) Performans değerlendirmede beklenenin elde edilememesi
E) Üst düzey yöneticinin yurt dışından iş seyahatinden dönmesi

Açıklama:
Bu sorular, işletme yönetimi derslerinde karşılaşılan sansür türlerinin ve bir örgütün içinde eğitim ihtiyacını belirten durumların anlaşılmasına yönelik olarak hazırlanmıştır. Ilk soru, üst yönetim tarafından yapılan değerlendirmelerle ilgili sansür türleri hakkında düşünmeyi teşvik ederken, ikinci soru eğitim ihtiyacının anlaşılabileceği farklı işyeri durumlarını objektif bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir.

Fotoğraftaki 14. soruda şöyle soruluyor:

“Aşağıdakilerden hangisi örgütte eğitim ihtiyacının anlaşıldığı durumlardan biri değildir?”

Şıklar:
A) İş hatalarının ve kazalarının sıklığında artış
B) Çalışanların motivasyonlarında düşüklük
C) Yeni bir departman veya birim oluşturulması
D) Performans değerlendirmede beklenenlerin elde edilememesi
E) Üst düzey yöneticinin yurt dışından iş seyahatinden dönmesi

Cevap:
E şıkkı (“Üst düzey yöneticinin yurt dışından iş seyahatinden dönmesi”), eğitim ihtiyacının doğrudan bir göstergesi değildir. Diğer seçeneklerde belirtilen durumlar (A, B, C, D) ise genellikle örgütlerde eğitim açığının işareti olabilir.

Yani, doğru cevap: E şıkkı.