Aşağıdakilerden hangisi eğitim programının planlanması sürecinde eğitim programının amaçlarından biri değildir?

Aşağıdakilerden hangisi eğitim programının planlanması sürecinde eğitim programının amaçlarından biri değildir?

A- Eğitim programının süresi ve eğitim programının etkili bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli koşulların belirlenmesi
B- Süreçle ilgili değerlendirme kriterleri ve araçlarının planlamada gözden geçirilmesi
C- Katılımcıların genel özelliklerine göre eğitim programı süresince elde edeceği kazanımların ortaya konması
D- Eğitmenlerin taleplerine göre eğitim başlıkları belirlenmesi

Doğru cevap: D şıkkı

Gerekçe:

Eğitim programının planlanması sürecinde amaçlar; programın niçin yapıldığını, katılımcılara hangi kazanımların kazandırılacağını ve programın hangi koşullarda, nasıl uygulanacağını ortaya koyar. Şıklara tek tek bakalım:

• A şıkkı:
    “Eğitim programının süresi ve eğitim programının etkili bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli koşulların belirlenmesi”
    Bu, planlama sürecinin doğal bir parçasıdır. Süre, mekân, araç-gereç, fiziksel ve örgütsel koşulların belirlenmesi programın amaçlarıyla uyumludur. Amaçlardan biridir / amaçlarla doğrudan ilişkilidir.

• B şıkkı:
    “Süreçle ilgili değerlendirme kriterleri ve araçlarının planlamada gözden geçirilmesi”
    Eğitim programı planlanırken, hangi ölçme-değerlendirme araçlarının kullanılacağı, neyin nasıl ölçüleceği de belirlenir. Bu da eğitim programı planlamasının amaçları içindedir.

• C şıkkı:
    “Katılımcıların genel özelliklerine göre eğitim programı süresince elde edeceği kazanımların ortaya konması”
    Bu ifade, doğrudan eğitim programının amaçlarını / hedeflerini tanımlar. Yani “bu eğitim sonunda katılımcılar neyi bilecek, neyi yapabilecek, hangi tutumları kazanacak” sorusunun cevabıdır. Bu da zaten program amaçlarının kendisidir.

• D şıkkı:
    “Eğitmenlerin taleplerine göre eğitim başlıkları belirlenmesi”
    Bu, bilimsel ve sistematik program planlaması yaklaşımına uygun değildir.
    Eğitim başlıkları; ihtiyaç analizi, hedef kitle özellikleri, kurum hedefleri, öğrenme çıktıları gibi ölçütlere göre belirlenir; eğitmenlerin şahsi taleplerine göre değil. Bu nedenle, eğitim programının amaçlarından biri değildir.

Bu yüzden doğru cevap D şıkkıdır.

TERİMLER:

Eğitim programı amaçları: Bir eğitim sonunda katılımcıların hangi bilgi, beceri ve tutumları kazanmasının hedeflendiğini gösteren ifadeler.
Ölçme-değerlendirme araçları: Eğitim sonunda ya da süreçte katılımcıların ne kadar öğrendiğini görmek için kullanılan test, anket, performans görevi vb. araçlar.