Aşağıdakilerden hangisi GSB eğitim programlarının amaçlarındandır?

Aşağıdakilerden hangisi GSB eğitim programlarının amaçlarındandır?

A- Gençlerin ders dışı zamanlarını olumlu değerlendirmek, bağımlılık, kötü alışkanlık ve olumsuz davranışlardan korunmalarını desteklemek, akademik, psikolojik, milli, manevi ve ahlaki yönlerini geliştirmektir.
B- Gençliğin sosyal sorumluluk duygusunun güçlendirilmesi
C- Bireylerin iş birliği ve yardımlaşma konusunda bilinçlendirilmesi
D- Afet durumlarında kullanılacak kriz planı oluşturulması

Doğru cevap: A

Neden?
GSB (Gençlik ve Spor Bakanlığı) eğitim programlarının temel amaçlarından biri, özellikle şöyledir:

“Gençlerin ders dışı zamanlarını olumlu değerlendirmek, bağımlılık, kötü alışkanlık ve olumsuz davranışlardan korunmalarını desteklemek, akademik, psikolojik, milli, manevi ve ahlaki yönlerini geliştirmek.”

Bu ifade seçenek A ile birebir örtüşüyor.

Diğer şıklar neden değil?

• B- Gençliğin sosyal sorumluluk duygusunun güçlendirilmesi
    Bu, GSB çalışmalarının yan amaçlarından / alt hedeflerinden biri olabilir; fakat soru “GSB eğitim programlarının amaçlarındandır?” diye sorduğunda, genellikle resmî amaç cümlesine en yakın ve kapsamlı olan ifade aranır. A şıkkı hem daha kapsamlı hem de metinsel olarak resmi amaç ifadesine çok benzer.

• C- Bireylerin iş birliği ve yardımlaşma konusunda bilinçlendirilmesi
    Bu da gençlik çalışmaları için doğru ve önemli bir hedeftir; ancak tek başına programın genel amacı değil, daha çok program içindeki değer/ sosyal beceri hedeflerinden biridir.

• D- Afet durumlarında kullanılacak kriz planı oluşturulması
    Bu daha çok kurumsal acil durum yönetimi ile ilgilidir. GSB eğitim programlarının gençlere yönelik temel eğitim amaçları arasında doğrudan bu şekilde yer almaz. Kurumsal planlamadır, genç eğitimi değil.

İstersen, GSB eğitim programlarının amaçlarını daha detaylı listeleyip açıklamamı isteyebilirsin.