Bu tanım öğrenme mi yoksa öğretme kavramını mı ifade ediyor?

Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme süreci” tanımı hangi temel eğitim bilimi kavramını ifade etmektedir?

Google'da ara

""Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla" tanım öğrenme öğretim hangi kavram" için 1350 sonuç bulundu

Cevap:

• Bu tanım “Eğitim” kavramını ifade etmektedir. Birçok kaynakta (ör. Ertürk ve eğitim bilimi ders notları) eğitim, “bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istenen değişme meydana getirme süreci” şeklinde tanımlanır.

Neden öğrenci/öğretim ile karışmıyor — kısa açıklama:

• Eğitim: Kasıtlı, planlı ve genellikle kapsamlı bir süreç; amaç kültür, bilgi, beceri ve tutum kazandırmaktır.
  • Öğretim (öğretme): Eğitimin içinde yer alan, öğretmenin planlı etkinlikleri ve yöntemleri ifade eder — daha çok öğretmenin yaptıklarıdır.
  • Öğrenme: Bireyin davranış veya bilgideki değişimi; bazen kasıtsız da olabilir. Eğitim ve öğretim öğrenmeyi hedefler ve yönlendirir.

Kaynak (kontrol edildi): Vikipedi — “Eğitim” maddesi, kontrol: 02 Ekim 2025 (Europe/Brussels). Eğitim - Vikipedi

Terimler ve Açıklamalar:

• Eğitim
    Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istenen değişimi meydana getirme sürecidir. Kapsamlıdır; formal (okul), informal (aile) ve yaygın (halk eğitimleri) biçimleri vardır. Örnek: İlköğretim okulunda verilen ders programı, öğrencilerin hem bilgi hem de davranış kazanımı hedefler.

• Öğretim
    Öğretim, öğretmenin planlı etkinlikleri, yöntem ve teknikleriyle bilgi ve beceri aktarma sürecidir. Eğitim sürecinin uygulanması ve organizasyonuna odaklanır. Örnek: Bir öğretmenin ders planı hazırlayıp, etkinliklerle konu anlatarak sınıfı yönlendirmesi.

• Öğrenme
    Öğrenme, bireyin deneyimleri sonucu davranışlarında, bilgide veya tutumda meydana gelen değişikliktir; hem kasıtlı hem de kasıtsız olabilir. Eğitim ve öğretim öğrenmeyi sağlamayı amaçlar. Örnek: Bir öğrencinin tekrar yaparak bir formülü ezberlemesi veya kazaya uğrayıp bir davranışını değiştirmesi.

İsterseniz bu tanımların geçtiği ders notu veya akademik kaynaklardan birkaç örnek belge/link daha paylaşabilirim.