Çözer misin 10. Soruyu
…: “Gelin, traktörleri görün! ___ bir dönem başlayacak!” Aynı ___ hem destekleyen farklı görüşler de ___ hazırladığımı paylaşıyordu. ___ bu ___ işini kolaylaş___ ürün içerir bir toplumu ___ lerin başında ise sektörün büyük kıs ___ tarım sektörünün dinamiklerini ___ gelişmenin ___ hayranlığın ___ üzerini ___ vaz___ ___ görüyoruz. Vaktiyle emeğe duyul___ ___ birçok mesleği ___ ___ karşısında iv___ bulmuş durumdadır. ___ anlatılmak istenen aşağıdakilerden ___
YARGI
9-10. soruları aşağıdaki parçaya göre yanıtlayınız.
Venedik’te kaldığım süre boyunca Correr Müzesi’nde şehrin tarihini inceleme fırsatı buldum. Müzede heybetli heykeller, deniz savaşlarını gösteren tablolar ve antik kalıntıların bulunduğu sergi odalarını gezdim. Ancak çıkışta bir girintide tek başına asılı duran başka bir eser gözüme çarptı. Bu duvar haritası ___ ama daha önce karşılaştığım hiçbir haritaya benzemiyordu. Zira 2,4 metre çapı ve ___ vardı; ___ kaplıydı. 1459’da Fra Mauro tarafından hazırlanan bu ___, ___ mavi denizlerin ve ___ kara kütlelerinin birleşiminden oluşuyordu. Bir girintiye hapsolmuş harita; ___, Hint Denizi’nin ___ olduğuna ve ___ gösterebileceğine işaret ediyordu. Bu unutulmuş haritayı ___ gün yüzüne çıkarmak ___ son kitabım Karanlık Deniz Burada Başlıyordu’da ___ karar verdim.
-
Bu parçada sözü edilen dünya haritasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Coğrafi şekillerin gösterimine
B) Sergilendiği yerin özelliğine
C) Bilinen diğer haritalardan farkına
D) Dikkat çeken fiziki özelliklerine
E) Haritacılık alanındaki değerine -
Bu parçanın yazarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Göz ardı edilmiş bir eserin herkes tarafından bilinmesi için çaba göstermiştir.
B) Tarihi bir şehri, ayrıntılarıyla gözlemleyip keşfetmek için geniş çalışmalar yürütmüştür.
C) Eserinde tarihi olayları günümüz bilgileriyle belgelendirerek bir arada sunmuştur.
D) Unutulmuş kaynakları topluma kazandırmak amacıyla araştırmalar yapmıştır.
E) Ticaret yollarının keşfine kaynaklık eden bir eserin tarihî önemini ortaya çıkarmıştır.
Genel özet: Görsel, Venedik’teki Correr Müzesi’nde sergilenen 1459 tarihli Fra Mauro dünya haritasını konu alan bir okuma parçası ve bu parçaya ilişkin 9. ve 10. çoktan seçmeli soruları içeren bir Türkçe test sayfasıdır.