Soru ulasılabilir diyor çözebilir misin

1. Soru ulasılabilir diyor çözebilir misin

Venedik’te kaldığım süre boyunca Correr Müzesi’nde şehrin tarihini inceleme fırsatı buldum. Müzede heybetli heykeller, deniz savaşlarını gösteren tablolar ve antik kalıntıların bulunduğu sergi alanlarını gezdim. Ancak çıkışta bir girintide tek başına asılı duran bir eser gözüme çarptı. Bu bir dünya haritasıydı ama daha önce karşılaştığım hiçbir haritaya benzemiyordu. Zira 2,4 metre çapı ve altın çerçevesiyle öne çıkan bu haritanın tamamı el yazısı notlarla kaplıydı! 1459’da Fra Mauro tarafından hazırlanan bu çizim, yükselen dalgalarla mavi denizlerin ve kırmızı kıtaların birleşiminden oluşuyordu. Bir girintiye hapsolmuş harita: bir geminin Afrika’nın çevresini dolaşabileceğini, Hint Denizi’nin aslında bir okyanus olduğunu ve uluslararası ticaretin dünya çapında gelişebileceğini gösteriyordu. Ben de bu haritayı gün yüzüne çıkarmak istedim ve son kitabım Karanlık Deniz: Burada Başlıyordu’da Mauro’nun haritacılığını anlatmaya karar verdim.

1. Bu parçada sözü edilen dünya haritasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
    A) Coğrafi şekillerin gösterimine
    B) Sergilendiği yerin özelliğine
    C) Bilinen diğer haritalardan farkına
    D) Dikkat çeken fiziki özelliklerine
    E) Haritacılık alanındaki değerine

2. Bu parçanın yazarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
    A) Göz ardı edilmiş bir eserin herkes tarafından bilinmesi için çaba göstermiştir.
    B) Tarihi bir şehri ayrıntılarıyla gözlemleyip keşfetmek için çalışmalar yürütmüştür.
    C) Eserinde tarihî olayları günümüz bilgileriyle sentezleyerek bir arada sunmuştur.
    D) Unutulmuş kaynakları topluma kazandırmak amacıyla araştırmalar yapmıştır.
    E) Ticaret yollarının işleyişine kaynaklık eden bir eserin tarihî önemini ortaya çıkarmıştır.

Genel açıklama:
Görsel, Venedik’teki Correr Müzesi’nde yer alan 1459 tarihli Fra Mauro dünya haritasını konu alan bir okuma parçası ve bu parça üzerine hazırlanmış iki çoktan seçmeli Türkçe sorudan oluşmaktadır.

Kısa cevap: Evet — geçici olarak doğru cevap A) Coğrafi şekillerin gösterilmesine yöneliktir. Görüntü biraz bulanık olduğu için yüzde yüz emin olamam; net bir fotoğraf veya metin gönderirsen kesin doğrulama yaparım.

Açıklama

• Parçada müze, eserlerin tarihi ve görsel özellikleri, eserin dikkat çekici fizikî yanları (deniz canavarları, dalgalar vb.) ve eserin haritacılık/ tarihsel değerinden bahsediliyor.
  • Bu maddeler seçeneklerdeki B (sergilendiği yerin özelliği), C (bilinen diğer haritalardan farkı), D (dikkat çeken fizikî özellikleri) ve E (haritacılık alanındaki değeri) ile örtüşüyor.
  • Ancak pasajda haritanın coğrafi şekilleri (kıyı, dağ, ada vs.) nasıl gösterildiğine dair bir açıklama veya örnek yer almıyor; bu yüzden A seçeneği metinde değinilmeyen öğedir.

Nasıl doğrulanır / Kontrol adımları

1. Parçada geçen ana cümleleri bul: müze adı, gözlem notları, fizikî betimlemeler, haritanın tarihi/önemi.
  2. Her seçeneği tek tek metindeki ifadelerle eşleştir: hangisi doğrudan veya dolaylı olarak geçiyor?
  3. Geçmeyen madde hangisiyse o doğru seçenek olur.

Not

Fotoğraf biraz kesik/bulanık; metnin daha net bir fotoğrafını veya soruyu yazılı gönderirsen kesin ve ayrıntılı çözüm (cümle gösterimiyle) yaparım.

TERİMLER:

Coğrafi şekiller: Haritada gösterilen kıyılar, dağlar, akarsular, adalar gibi doğal oluşumlar.