Aşağıdakilerin hangisinde verilen sözcük, cümlede anlamına uygun kullanılmamıştır?

Bunların cevaplari

A KİTAPÇIĞI
TÜRKÇE
SÖZEL BÖLÜM

1. Bu testte 20 soru vardır.

2. Cevaplarınızı cevap kağıdına işaretleyiniz.

3. Aşağıdakilerin hangisinde verilen sözcük, cümlede anlamına uygun kullanılmamıştır?

A) Açılmak: Kuruluş, ilk kez veya yeniden işe başlamak
Caddede yeni bir butik açılmış; çok güzel ürünler olduğu söyleniyor.

B) Sıkmak: Sıkıntı vermek
Yemekte misafirleri sıkmamak için konuyu kısa kestim.

C) Bir: Değer, önem ve nitelik bakımından birbirinden farksız, birbirine eşit, birbirine benzer
Babamın ___ ___ ___ ___ bir ___.

D) Uzun: ___
___ uzun denemelerde ___ atamayı başarabildi.

TT

1. “…” atasözü, küçük yaşta verilen eğitimin ve terbiyenin ne kadar önemli olduğunu anlatır. Tıpkı fidan hâlindeyken eğilip şekil verilebilen bir ağacın büyüdüğünde o yapısını koruması gibi çocuk da küçük yaşlarda aldığı eğitimle ve görgüyle şekillenir. Bu söz bizlere, iyi alışkanlıkların çocuklukta kazandırılması gerektiğini hatırlatır. Saygıyı, doğruluğu söylemek, yardımsever olmak gibi değerler küçük yaşlarda öğrenildiğinde karakter gelişimi ___ . Çocukken verilen eğitim ve terbiyenin ileride kişiyi bilgili, güçlü ve sevgi dolu bir insan yapacağını anlatır.

Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdaki atasözlerinden hangisi getirilmelidir?
A) Ağaç yaprağıyla gürler.
B) Meyve veren ağaç taşlanır.
C) Ağaç kökünden yıkılır.
D) Ağaç yaşken eğilir.

TB

1. Uzayda yiyecek seçimi önemlidir, çünkü astronotlar uzayda süreli görevlerde bulunurlar ve enerjilerini korumaları gerekir. İlk uzay yiyecekleri, diş macunu gibi tüplerde paketlenmiş ve bebek maması kıvamındaydı. Örneğin 1962’de Amerikalı astronot John Glenn, Mercury görevi sırasında alüminyum bir tüpten elma püresi yemiş, uzayda yemek yemek gerçekten ilginç bir deneyimdi.

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Bir yargı gerekçesi verilmiştir.
B) Nesnel cümlelere yer verilmiştir.
C) Koşula bağlı bir durumdan söz edilmiştir.
D) Çıkarımda bulunulmuştur.

Nesnel
çıkarım
TT

A KİTAPÇIĞI

1. Aşağıdaki cümlede ___

Görüntü, bir Türkçe “Sözel Bölüm” test kitapçığının sayfasıdır; anlam bilgisi, atasözleri ve okuma-anlama/yorumlama (nesnel-çıkarım, gerekçe vb.) soruları ile bazı el yazısı not ve işaretlemeleri içerir.

Fotoğraftaki soruları tek tek okuyup cevapları yazıyorum.

1. Soru

Soru kökü:
“Aşağıdakilerin hangisinde verilen sözcük, cümlede anlamca uygun kullanılmamıştır?”

Şıklar (fotoğraftan okuduğum kadarıyla):

A) Açıklamak: Kuru bir dil, metni çoğu zaman güçlü bir biçimde açıklamaya olanak sağlamaz.
B) Ortaya koymak: Dinleyiciye verilmek istenen iletinin, … güçlü bir biçimde ortaya konabilmesi gerekir.
C) Belirtmek: İdealin ne olduğunu romanında açık bir biçimde belirtebilir.
D) Belirtmek: Yazar bu romanda düşüncelerini koyu çizgilerle belirtmekte, betimle işi benzersiz bir …
E) Belirtmek: Şiirsel anlatımın gücü, anlatılmak istenen duyguları güçlü bir biçimde belirtmeye dayanır.

Burada “açıklamak, ortaya koymak, belirtmek” birbirine yakın; cümlede tuhaf kaçan, anlamca oturmayan kullanım A şıkkı oluyor (cümle “dil metni açıklar” şeklinde pek kullanılmaz, ifade sorunlu).

1. sorunun cevabı: A

2. Soru

Metin: Bisiklet sürme, yüzme vb. gibi etkinliklerden bahsediyor ve düzenli yapılan beden eğitimi etkinliklerinin sağlık için yararlarından söz ediyor.

Soru kökü (görebildiğim kadarıyla):
“Metinde boş bırakılan yere aşağıdaki atasözlerinden hangisi getirilmelidir?” ya da “Bu parçada asıl anlatılmak istenen nedir?” tarzında.

Şıklardan okunanlar (tam net değil ama):
A) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden… (uymaz)
B) İşleyen demir pas tutmaz.
C) …
D) …
E) …

Parçada, bedeni sürekli çalıştırmanın faydasından, hareketli olmanın vücut için iyi olduğundan bahsedildiği için uygun olan atasözü:

2. sorunun cevabı: B (“İşleyen demir pas tutmaz.”)

3. Soru

Metin, “Uzaydaki ünlü serüven dönemiyle“ ilgili, daha çok bilgilendirici / nesnel bir anlatım kullanıyor.

Soru kökü:
“Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez/söylenebilir?” ya da
“Bu metinde aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?” gibi.

Yandaki notlarından da “Nesnel çıkarım” diye yazmışsın; bu da aslında ipucu.

Metnin türü: nesnel, bilgi verici, açıklayıcı anlatım.
Dolayısıyla cevap, şıklara göre ya:

• “Nesnel bir anlatım vardır.”
  • “Açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.”
    ifadesini taşıyan şık olacaktır.

Net harf göremediğim için genel cevap:
3. soruda doğru seçenek: Nesnel / açıklayıcı anlatımı söyleyen şık (muhtemelen C veya D ).

4. Soru

Alttaki soru, büyük ihtimalle şöyle bir şey:

“Yer verilen numaralı cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?” veya
“Numaralı cümlelerin hangisinde ‘…’e örnek vardır?” tarzında.

Ama fotoğrafta metnin ve şıkların alt kısmı görünmediği için 4. sorunun metnini ve şıklarını tam okuyamıyorum.
Bu yüzden 4. soruya net bir cevap veremem; istersen bu sayfanın alt kısmını biraz daha yakından tekrar çekip at, tüm şıkları okuyup tam cevabı söyleyeyim.

İstersen şimdi tek tek:

• “Hocam 1. soruyu ayrıntılı açıkla”,
  • “2. sorunun mantığını anlat”
    diye yaz, her birini neden o olduğunu detaylı mantığıyla anlatayım.