Gök kurşun kaplıydı. Eriyip akan bu kurşuni renk denize karışıyordu..... Bu parçayla ilgili hangisi söylenemez?

Gök kurşun kaplıydı. Eriyip akan bu kurşuni renk denize karışıyordu. Orada, burada hastalıktan bitkin düşmüş martılar vardı. Bembeyaz değillerdi. Unutulmuş, kırık dökük kuşlar… Suyun yüzünü kaplayan yağ dalga dalga, mor mor belirip kayboluyor, motor çöpleri yara yara ilerliyor karşı sahilin karışık çizgilerine doğru…

Soru: Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Seçenekler:
A) Anlatıcının düşüncelerinin iç konuşmalarla verildiği
B) Gündelik hayattan bir kesite yer verildiği
C) Anlatımda gözlemci bakış açısının kullanıldığı
D) Yaşananların anlatıcı üzerindeki etkisinin işlendiği
E) Öyküleme ve betimlemeye başvurulduğu

Bu parçayla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisinin söylenemez olduğunu belirlemek için parçada verilen bilgilere odaklanmalıyız.

Parçada birinci ağızdan bir anlatıcı olduğu ve iç konuşmalar kullanılarak anlatımın yapıldığı belirtilmemektedir. Bu nedenle, A) Anlatıcının düşüncelerinin iç konuşmalarla verildiği ifadesi söylenemez.

Öte yandan, parçada gündelik hayattan bir kesit olan deniz manzarası ve martıların hastalıktan bitkin düşmüş hali anlatılmaktadır. Bu nedenle, B) Gündelik hayattan bir kesite yer verildiği ifadesi doğrudur.

Parçada gözlemci bakış açısı kullanılarak anlatımda objektif bir üslup benimsendiği belirtilmektedir. Bu nedenle, C) Anlatımda gözlemci bakış açısının kullanıldığı ifadesi doğrudur.

Parçada yaşananların anlatıcı üzerindeki etkisi işlendiği ve anlatıcının deniz manzarasına karşı hissettikleri aktarıldığı belirtilmektedir. Bu nedenle, D) Yaşananların anlatıcı üzerindeki etkisinin işlendiği ifadesi doğrudur.

Parçada etkileyici bir betimleme yapılıp, okuyucuya deniz manzarası ve etrafındaki detaylar hakkında bilgi verildiği belirtilmektedir. Bu nedenle, E) Öyküleme ve betimlemeye başvurulduğu ifadesi doğrudur.

Sonuç olarak, parçayla ilgili olarak söylenemeyen ifade A) Anlatıcının düşüncelerinin iç konuşmalarla verildiğidir.

Cevap A şıkkı, anlatıcının düşüncelerinin iç konuşmalarla verildiği.

Parçada anlatılanlar, gözlemci bakış açısıyla aktarılmaktadır. Anlatıcı, gördüklerini ve duyduklarını aktarmakla yetinmekte, kendi düşüncelerini ve duygularını iç konuşmalarla ifade etmemektedir. Örneğin, “Gök kurşun kaplıydı. Eriyip akan bu kurşuni renk denize karışıyordu.” cümlesinde gökyüzünün ve denizin renginin nasıl olduğu anlatılmakla birlikte, bunun anlatıcı üzerinde nasıl bir etki yarattığı belirtilmemektedir.

Bu nedenle, A şıkkı, parçayla ilgili söylenemez bir ifadedir.

Diğer seçenekler için ise aşağıdaki açıklamalar yapılabilir:

  • B şıkkı, gündelik hayattan bir kesite yer verildiği, doğrudur. Parçada, sıradan bir günde yaşanabilecek bir olay anlatılmaktadır. Gökyüzünün ve denizin rengi, martıların durumu, suyun yüzeyini kaplayan yağ ve motor çöpleri, günlük hayatta karşılaşılabilecek şeylerdir.
  • C şıkkı, anlatımda gözlemci bakış açısının kullanıldığı, doğrudur. Anlatıcı, gördüklerini ve duyduklarını aktarmakla yetinmekte, kendi düşüncelerini ve duygularını iç konuşmalarla ifade etmemektedir. Bu nedenle, anlatıcı gözlemci bakış açısı kullanmaktadır.
  • D şıkkı, yaşananların anlatıcı üzerindeki etkisinin işlendiği, doğrudur. Parçada, anlatıcı, gördüğü manzara karşısında olumsuz duygular yaşamaktadır. Gökyüzünün ve denizin rengi, martıların durumu, suyun yüzeyini kaplayan yağ ve motor çöpleri, anlatıcıda bir umutsuzluk ve üzüntü duygusu uyandırmaktadır. Bu nedenle, yaşananların anlatıcı üzerindeki etkisi işlenmiştir.
  • E şıkkı, öyküleme ve betimlemeye başvurulduğu, doğrudur. Parçada, bir olay anlatılmaktadır. Bu olay, gözlemci bakış açısıyla aktarılmaktadır. Ayrıca, olay, ayrıntılı bir şekilde betimlenmektedir. Bu nedenle, öyküleme ve betimlemeye başvurulduğu söylenebilir.

Sonuç olarak, parçayla ilgili A şıkkı söylenemez bir ifadedir. Diğer seçenekler için ise doğruluk payı vardır.