Tablodaki boş kutular 1'den başlanarak ardışık yedi rakamın her biri birer kez yazılarak doldurulduğunda x - y kaç olur?

POZİTİF TAM SAYILARIN ÇARPANLARI

1. Şekilde tablonun boyalı olmayan her bir boş kutusu bir sayıya karşılık gelmektedir.

Tablonun dışındaki sayılar ya da harfler, bulundukları satır veya sütundaki sayıların çarpımına eşittir.

Buna göre, tablodaki boş kutular 1’den başlanarak ardışık yedi rakamın her biri birer kez yazılarak doldurulduğunda x - y kaç olur?

A) 16 B) 18 C) 20 D) 22

Bu görüntü bir matematik sorusuna aittir. Soru, bir tablo ve bu tablonun dışındaki sayıların satır ve sütunlardaki sayıların çarpımına eşit olduğunu belirten ve boş kutulara ardışık yedi rakamın yerleştirilmesiyle ilgili bir problemdir. Ayrıca soru, verilen değerlere göre x - y farkını bulmayı istemektedir.

Ben bu şekilde buldum:

4 3 $$ Y
7 $$ 6 42
2 1 5 10
56 3 X

Y= 12
X= 30

30-12= 18

Doğru cevap bana göre B) 18’dir.

Bu soruyu çözmek için tabloda verilen çarpma sonuçlarını kullanarak eksik sayıları bulmamız gerekmektedir.

Tabloda verilen sayılar:

• 42 = 7 \times 6
  • 56 = 8 \times 7
  • 6 \times 3 = 18
  • 3 \times 10 = 30

Tabloyu şu şekilde doldurabiliriz:

6 7
3 18 21 30
42 49 56

Tabloda boyasız kutulara hangi sayıların yazılacağını bulduktan sonra, tüm sayıları 1’den başlayarak tabloya yerleştiririz ve x-y farkını hesaplarız.

• İlk satır ve birinci sütun 10 ile çarpımı sonucu 30 olur. Dolayısıyla bu hücreye 1 yazılmalı.
  • İkinci satırda 3 ile çarpımı sonucu 6 olur. Dolayısıyla bu hücreye 2 yazılmalı.

Tabloya yazdığımız sayılara göre x ve y;

• Eksik sayılar 1 ve 2 olacaktır (çünkü çok sayıda blok doldurma).
  • x eksik sayılar toplamı: 1
  • y eksik sayılar toplamı: 2

“x-y” farkı: 2 - 1 = 1

Ancak bu durumdaki üst seviye çarpanlarıyla dikkatli hesap yaparak doğruluğundan kesin emin olmak gereklidir.

Cevap:A 16