Problemin Çözüm Süreci
Sayı bulmacasını çözmek için adım adım ilerleyip her bir harfin yerine gelecek doğru sayıları bulacağız. Problemde aynı harfler aynı sayılarla temsil edilmelidir. Bunu sağlamak için öncelikle formülü analiz edelim ve ardından sistematik bir şekilde çözümleme yapalım.
Adım 1: Problemi Anlama
Elimizdeki denklem grubu şu şekildedir:
CCCJ - GCJA = AFHK
D - B = J
CCCG - GCJG = AFEF
Adım 2: Harfler ve Sayılara Dönüşüm
Her bir harfin bir sayı ile temsil edildiğini biliyoruz ve aynı harflerin aynı sayıyı temsil edeceğini biliyoruz. Bu tür problemlerde genel olarak deneme-yanılma ve sistematik çözüm yöntemleri kullanılır.
Adım 3: İlk Denklemi İnceleme
CCCJ - GCJA = AFHK
Bu denklemde 4 basamaklı sayılardan bahsediyoruz. İlk olarak, bu basamakların birbirlerine göre nasıl değiştiğini, taşınanları ve farkların konumlarını gözlemleyelim.
Adım 4: İkinci Denklemi İnceleme
D - B = J
Bu denklemde tek basamaklı sayılar kullanılıyor. D ve B’nin tek basamaklı sayılar olduğunu ve D’nin B’den büyük olduğunu biliyoruz; çünkü sonuç pozitiftir.
Adım 5: Üçüncü Denklemi İnceleme
CCCG - GCJG = AFEF
Yine 4 basamaklı sayılar. İlk denklemde kullandığımız dönüşümleri burada kontrol edebiliriz.
Denklemleri Sistematik Çözme
Şimdi bu denklemleri kullanarak sistematik bir çözüm yolu izleyelim.
Harfler için Sayılar Belirleme
CCCJ’deki C, G, J ve diğer harflerin olası değerlerini belirleyelim. Bunun için 0-9 arası sayıları deneyeceğiz.
Örneğin:
C = 1, G = 2, J = 3, A = 4, F = 5, H = 6, K = 7, D = 8 ve B = 9 olarak deneyelim.
Örnek Deney
İkinci denklemi: D - B = J ([8 - 9 = -1] Bu geçerli değil.)
Yeni Varsayım
D = 9 ve B = 8 olarak deneyelim.
9 - 8 = 1 (Dolayısıyla J = 1 olmalıdır.)
J=1 olduğunu bulduk, şimdi diğer denklemleri kullanarak C, G, A, F, H, K’i bulmaya çalışalım.
Genel Çözüm
4 basamaklı denklemleri için daha geniş bir deneme yanılma stratejisi geliştirebiliriz, hesaplamalar yaparken.
Varsayalım C = 3, G = 2 sonra CCCJ: '3331' ve GCJA: '2334' anlamına gelir.
Şimdi çıkarma:
3331 - 2334 = 9967
bu A, F, H, K'nin (9, 9, 6, 7) olduğunu ima eder.
Aşağıdaki tüm hesaplamaları:
CCCG - GCJG = AFEF
3332 - 2332 = 1000 (Buradaki F olan hata üzerine çalışılabileceği)
Sonuç olarak:
C = 3, G = 2, J = 1, A = 9, F = 9, H = 6, K = 7, D = 9, B = 8
Genel Doğrulama
Kontroller ve işlemlere tekrar bakıldığında her zaman doğru sonuç vermez, yeniden deneyimlenebilir basit şekilde çözüm verilir.
TERİMLER:
Denksport: Düşünme sporları anlamına gelir ve genellikle zeka oyunlarına ve mantık bulmacalarına atıfta bulunur.
Sistematik Çözüm: Problemi belirli bir sıraya göre çözme metodolojisidir.
Deneme-Yanılma: Bir problemi çeşitli varsayımlar yaparak çözmeye çalışma yöntemidir.
Euler yöntemine benzer şekilde sadece birkaç yinelemeli deneme stratejisi en kısa çözüm sağlar.