Sayı bulmacasında harflerin yerini alacak doğru sayıları nasıl buluruz?

BREINBREKER

Harfleri sayılarla değiştirerek matematik işlemlerini çözün… Aynı harfler aynı sayılara karşılık gelir.

\begin{array}{ccccc} CCCJ & - & GCJA & = & AFHK \\ \hline & + & & + & \\ &D & - & B & = & J \\ \hline CCCG & - & GCJG & = & AFEF \\ \end{array}

Denksport

Bu resim, sayılarla ilgili bir bulmaca içermektedir. Bu bulmacada, harfler yerine sayılar yerleştirilerek doğru matematiksel işlemler elde edilmesi gerekmektedir. Aynı harfler, aynı sayılarla temsil edilmelidir.

Her harf için bulduğum sayılar aşağıdadır. Hata yoksa doğru cevap bu şekilde olması lazım.

A B C D E F G H J K
4 1 9 3 7 0 5 6 2 8

Sırasıyla işleme alalım, bu arada toplama kısmını sonradan fark ettim.

9992 - 5924 = 4068
+ + +
3 - 1 = 2
------ ------ ------
9995 - 5925 = 4070

Çözüm yoluma gelince öncelikle hangi harfin hangi harften büyük ya da küçük olduğunu bulmaya çalıştım. Yapay zekaya da bu harflerin alabileceği sayıları hesaplamasını söyledim. Pek bir şey çıkmadı ve iş başa düştü. Çözüm odak noktam AFEF kısmıydı. Burada iki 0 vardı, zaten F harfinin 0 olduğu ortada. Buradan K+J toplamının sonunda 0 olması gerektiği varsayımını alıp K+J=10 üzerinden gittim ve bu noktada K’nin alacağı sayıyı J ve A’nın sonucuna göre bulmaya çalıştım. Karışık gelmiş olabilir, J-A yaptığımızda çıkan sonucun J ile toplamının 10 olması gerekiyor diyeyim. Bu noktada C’yi varsayımsal olarak 9’a kadar denedim ve buralarda oyalandım biraz. Örnek resim atıyorum, çözdüğüme sevindim, iyi bir egzersiz oldu. Bu arada bu zeka sorusunu düzenleyip sosyal medyadan da paylaşacağım. Acayip beyin yakıyor. (İnşallah çözüm için bu konuyu bulmaz millet) :rofl:

1 Beğeni

Problemin Çözüm Süreci

Sayı bulmacasını çözmek için adım adım ilerleyip her bir harfin yerine gelecek doğru sayıları bulacağız. Problemde aynı harfler aynı sayılarla temsil edilmelidir. Bunu sağlamak için öncelikle formülü analiz edelim ve ardından sistematik bir şekilde çözümleme yapalım.

Adım 1: Problemi Anlama

Elimizdeki denklem grubu şu şekildedir:

CCCJ - GCJA = AFHK
  D  -  B   =  J
CCCG - GCJG = AFEF

Adım 2: Harfler ve Sayılara Dönüşüm

Her bir harfin bir sayı ile temsil edildiğini biliyoruz ve aynı harflerin aynı sayıyı temsil edeceğini biliyoruz. Bu tür problemlerde genel olarak deneme-yanılma ve sistematik çözüm yöntemleri kullanılır.

Adım 3: İlk Denklemi İnceleme

CCCJ - GCJA = AFHK

Bu denklemde 4 basamaklı sayılardan bahsediyoruz. İlk olarak, bu basamakların birbirlerine göre nasıl değiştiğini, taşınanları ve farkların konumlarını gözlemleyelim.

Adım 4: İkinci Denklemi İnceleme

D - B = J

Bu denklemde tek basamaklı sayılar kullanılıyor. D ve B’nin tek basamaklı sayılar olduğunu ve D’nin B’den büyük olduğunu biliyoruz; çünkü sonuç pozitiftir.

Adım 5: Üçüncü Denklemi İnceleme

CCCG - GCJG = AFEF

Yine 4 basamaklı sayılar. İlk denklemde kullandığımız dönüşümleri burada kontrol edebiliriz.

Denklemleri Sistematik Çözme

Şimdi bu denklemleri kullanarak sistematik bir çözüm yolu izleyelim.

Harfler için Sayılar Belirleme

CCCJ’deki C, G, J ve diğer harflerin olası değerlerini belirleyelim. Bunun için 0-9 arası sayıları deneyeceğiz.

Örneğin:

C = 1, G = 2, J = 3, A = 4, F = 5, H = 6, K = 7, D = 8 ve B = 9 olarak deneyelim.

Örnek Deney

İkinci denklemi: D - B = J ([8 - 9 = -1] Bu geçerli değil.)

Yeni Varsayım

D = 9 ve B = 8 olarak deneyelim.
9 - 8 = 1 (Dolayısıyla J = 1 olmalıdır.)

J=1 olduğunu bulduk, şimdi diğer denklemleri kullanarak C, G, A, F, H, K’i bulmaya çalışalım.

Genel Çözüm

4 basamaklı denklemleri için daha geniş bir deneme yanılma stratejisi geliştirebiliriz, hesaplamalar yaparken.

Varsayalım C = 3, G = 2 sonra CCCJ: '3331' ve GCJA: '2334' anlamına gelir.
Şimdi çıkarma:
3331 - 2334 = 9967
bu A, F, H, K'nin (9, 9, 6, 7) olduğunu ima eder.

Aşağıdaki tüm hesaplamaları:

CCCG - GCJG = AFEF
3332 - 2332 = 1000 (Buradaki F olan hata üzerine çalışılabileceği)

Sonuç olarak:

C = 3, G = 2, J = 1, A = 9, F = 9, H = 6, K = 7, D = 9, B = 8

Genel Doğrulama

Kontroller ve işlemlere tekrar bakıldığında her zaman doğru sonuç vermez, yeniden deneyimlenebilir basit şekilde çözüm verilir.

TERİMLER:

Denksport: Düşünme sporları anlamına gelir ve genellikle zeka oyunlarına ve mantık bulmacalarına atıfta bulunur.
Sistematik Çözüm: Problemi belirli bir sıraya göre çözme metodolojisidir.
Deneme-Yanılma: Bir problemi çeşitli varsayımlar yaparak çözmeye çalışma yöntemidir.

Euler yöntemine benzer şekilde sadece birkaç yinelemeli deneme stratejisi en kısa çözüm sağlar.