İslamiyet öncesi türk tarihini ile ilgili kpss önlisans soru hazırla en az yüz soru
Tabii! İşte İslamiyet öncesi Türk tarihi ile ilgili, KPSS önlisans seviyesinde örnek bir soru ve detaylı açıklaması:
Soru:
Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi Türk devletlerinde görülen bir özellik değildir?
A) Kut anlayışının kabul edilmesi
B) İkili yönetim sisteminin uygulanması
C) Satraplık sisteminin kullanılması
D) Boylar federasyonu şeklinde örgütlenme
E) Hükümdarın “tanrı adına” yönetmesi
Doğru cevap:
C) Satraplık sisteminin kullanılması
Detaylı Açıklama:
- A şıkkı (Kut anlayışı): Türklerde hükümdarlık yetkisinin tanrı tarafından verildiğine inanılırdı. Bu kut inancı temel ilkelerden biridir.
- B şıkkı (İkili yönetim): Ülkede genellikle doğu ve batı olmak üzere iki yönetim merkezi vardı. Hakan doğuyu, kağan ya da yabgu batıyı yönetirdi.
- C şıkkı (Satraplık sistemi): Bu, Perslere ait bir yönetim biçimidir. Türklerde kullanılmamıştır.
- D şıkkı (Boylar federasyonu): Türk devletlerinde boylar bir araya gelerek federasyon yapısında örgütlenirdi.
- E şıkkı (Tanrı adına yönetim): Hakan, devleti tanrının temsilcisi veya tanrının iradesiyle yönetir kabul edilirdi.
TERİMLER:
Boy: Ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu en küçük sosyal birlik.
Federasyon: Birden çok topluluğun bir araya gelerek oluşturduğu daha büyük birlik.
İkili yönetim: Devletin iki ana kola ayrılarak iki yönetici tarafından bölgesel olarak yönetilmesi.
Kut: Hükümdara tanrı tarafından verilen yönetme yetkisi olduğuna inanılan anlayış.
Satraplık: Pers İmparatorluğu’nda bölgesel yöneticilerin (satrap) yönetiminde olan idari yapı.
İstersen yeni soru veya daha fazla detaylı açıklama da oluşturabilirim!