Facebook 'un şikayetleri dikkate almamasından ve insanların dolandırılmalarına sebep olmasından şikayetçiyim!

Merhaba arkadaşlar, konuyu kısaca özetleyeyim. Facebook milyonlarca insanın ve gönderinin oluşturulduğu ve paylaşıldığı bir ortam ve arada bir dolandırıcılık kokan gönderiler önüme geliyor. Ya reklam şeklinde yada yakınlarımın da bu gönderileri paylaşması ile. Profesyonel birisi zaten bu tarz gönderilerin sahte ve dolandırıcılık amacı taşıdığını anlar, ancak detaylar önemli. Bunu bir çok insan anlamıyor ve bu bilgisizlik sayesinde insanların bilgileri çalınıyor, mailleri onaylatılarak kim bilir nerelerde kullanılıyor. Yada mail şifrelerini çalmak için bir yöntemden ibarettir. Ayrıca bu şekilde facebook ve instagram şifreleride çalınabiliyor.

Son şikayetimi dile getireceğim, bunun gibi herhalde 3-4 şikayet yapmışımdır ve her şikayetimde “Şikayet ettiğiniz fotoğraf incelendi ve Topluluk Standartlarımızı ihlal etmediği belirlendi.” denilerek göz ardı edildi. Şimdi bu cevapların yapay zeka cevaplarından olduğunu düşünüyorum, çünkü milyonlarca şikayeti insan gücüyle yönetmek imkansızdır ve maalesef bu açık yüzünden şuanda da binlerce kişi dolandırılıyor, facebook hesapları yada mail hesapları çalınıyor.

Son şikayetimdeki gönderiden örnek vereceğim, konuyu anlamanız açısından: Zeka sorusu resmi paylaşılmış, ve üzerine de büyük ve ünlü bir mağazanın bu soruyu doğru bilenlere 250 euro para ödülü verdiği yazıyor. Şimdi bu insana zaten şüpheli geliyor ama gönderi binlerce beğeni ve binlerce cevap aldığı için işin tehlikeli boyutunu görmek zor olmuyor. Denemek için güya para ödülü verdikleri siteyi kontrol edim dedim, hoppala site google siteler 'den yapılmış uyduruk bir tasarımla hazırlanmış. Yapan, eminim yeni başlamıştır, lamer yada zaten millet yiyor ne uğraşaçam diyen uyanık bir hackerdir. Çok ünlü bir alışveriş mağazası google sitelerden site mi yapar? Bunu ben anlarım sahte olduğun ancak günümüzde insanlar neye tıkladığına yada gittikleri yerde ne olduğuna bakmıyor. Sitedeki olayda şu: 250 euro kazandınız, mailinizi, isminizi bize gönderin, mailinize onay linki gelecek, ona tıklayın paranızı alacaksınız. (Burada gülüyorum)

Başından, sonuna zaten sahtekarlık kokan bu gönderinin nasıl oluyor da facebook algoritmasından geçerek binlerce beğeni ve yorum alabiliyor anlamış değilim. Hayır şikayetlerimizi de dikkate alan bir yapay zeka yok ortada. (Burada diyorum, iyiki facebook hisse senedi almamışım, bu gidişle değeri iyice düşer çünkü)

Ben insanları uyarmak adına değerli zamanımı ayırıp şikayet ediyorum, sonucunda insanların dolandırılmasına göz yumuluyor. Bundan şikayetçiyim, çünkü bu ilk değil.

Dünyanın önde gelen araba markasının facebook sayfasında 243 beğeni var ve her hafta araba dağıtıyoruz diye insanları dolandırıyorlar, şikayet edince toplumsal kurallara aykırı değil diyorlar. Anlamıyorum facebook kardeş, dolandırılmak toplumsal bir değer mi?

Ben, elimden geldiğince bu tarz içerikleri afişe edeceğim (bunun için uygun bir bölüm bulacağım). Böylece toplumsal farkındalığı artırmak için değerli bir şeyler yapabilirim. Umarım insanlar bu konularda bilinçlenir ve neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğrenebilirler.

Ancak bundan önce, dünyanın en büyük sitesisin, gönderilerin doğruluğunu ölçen daha iyi bir sistem geliştirebilir, insanların şikayetlerini dikkate alacak adımlar atabilirsin. Derdimi beni üzdüğüne şimdi :frowning: