Aşağıdakilerden hangisi Birlikte eğitim tedbirleri arasında yer almaz?

Aşağıdakilerden hangisi Birlikte eğitim tedbirleri arasında yer almaz?

o a. Üst özel okul
o b. Program zenginleştirme
o c. Sınıf atlatma
o d. Okula erken başlatma
o e. Hızlandırma.

Doğru cevap: a) Üst özel okul

Açıklama:

• Birlikte eğitim tedbirleri; özel gereksinimli öğrencilerin ya da üstün yetenekli öğrencilerin normal sınıf ortamında diğer öğrencilerle beraber eğitim alabilmesini sağlayan uygulamalardır.
  • Program zenginleştirme, sınıf atlatma, okula erken başlatma, hızlandırma gibi uygulamalar, birlikte eğitimin parçası olabilir veya destekleyici yöntemlerdir.
  • Üst özel okul ise, özel olarak seçilmiş öğrencilere ayrı bir okul ortamında eğitim verilmesini ifade eder ve birlikte eğitim uygulamaları arasında yer almaz. Çünkü birlikte eğitim, kaynaştırma mantığıyla yani farklı seviyelerdeki öğrencilerin aynı ortamda eğitim almasına dayanır.

TERİMLER:

Birlikte Eğitim (Kaynaştırma Eğitimi): Farklı özellikteki öğrencilerin (engelli, üstün yetenekli vb.) aynı sınıfta eğitim alması.
Program Zenginleştirme: Mevcut eğitim programına ek materyaller veya etkinlikler eklenmesi.
Sınıf Atlatma: Öğrencinin başarı düzeyine göre bir üst sınıfa geçmesi.
Okula Erken Başlatma: Yaşa bakılmaksızın hazır olan öğrencinin okula erken başlatılması.
Hızlandırma: Öğrencinin daha hızlı ilerleyebilmesi için eğitim süresinin kısaltılması.
Üst Özel Okul: Yetenekli veya belirli gruplar için oluşturulan ayrı okul türü.

Kaynak: