Ü.Z. Özel eğitim kapsamı içine alınmalarında EN ETKİLİ etmen hangisidir?
a. Elit eğitiminin bitişi
b. Ü.Z. uyum sorununa dönüşmesi
c. Eğitimin yaygınlaşması yaygınlaşması
d. Bireysel zeka testlerinin gelişmesi
e. Programların ortalamaya göre düzenlenmesi
Doğru cevap:
e. Programların ortalamaya göre düzenlenmesi
Açıklama
Neden “e” şıkkı doğru?
Özel eğitim kapsamına alınma gerekliliğinin en temel ve etkili nedeni, genel eğitim programlarının ortalama öğrenciye göre hazırlanmasıdır. Bu durumda, farklı öğrenme hızına, zihinsel ya da fiziksel özelliklere sahip çocuklar ortalama beklentiye uymadıklarında özel eğitime ihtiyaç duyarlar. Yani, programlar birey farklılıklarını göz önünde bulundurmadığında özellikle “üstün zekalı” veya “özel gereksinimli” öğrenciler için özel eğitim desteğine ihtiyaç doğar.
Diğer Şıklar ve Neden Yanlışlar?
- a. Elit eğitimin bitişi
Elit eğitimin bitmesiyle değil, bireysel ihtiyaçların karşılanamamasıyla özel eğitim gündeme gelir.
- b. Üstün Zekalı (Ü.Z.) uyum sorununa dönüşmesi
Uyum sorunu bir sonuçtur; sebep, programların ortalamaya bakarak hazırlanmasıdır.
- c. Eğitimin yaygınlaşması yaygınlaşması
Eğitimin yaygınlaşması bireysel farklılıkları değil, daha çok erişimi etkiler.
- d. Bireysel zeka testlerinin gelişmesi
Zeka testleri tanı koymada yardımcıdır, fakat özünde eğitim programlarının ortalamaya göre hazırlanması ana etkendir.
TERİMLER:
- Ortalama öğrenci: Gelişimsel, zihinsel ya da fiziksel açıdan toplumun büyük kısmını temsil eden öğrenci profili.
- Özel eğitim: Ortalamanın dışında kalan bireylerin; kendilerine özgü eğitim yöntem, teknik ve materyalleriyle desteklendiği eğitim türü.
Kaynak:
MEB, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği
Kontrol Tarihi: Haziran 2024