Sizce, ÖY öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının giderilmesi önündeki engellerden en önemli olan hangisidir?

Soru 1
Yanlış
1,00 üzerinden 0,00 notunu ver

Sizce, ÖY öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının giderilmesi önündeki engellerden en önemli olan hangisidir?

a. Okul ders programlarının esnek olmayışı,
b. Belli öğretim aşamalarına ulaşmak için Takvim Yaşının esas alınması
c. Öğretmenlerin sınıfta farklı gelişen öğrenciye karşı olumsuz tutumları
d. Ders çeşitlerinin merkezi belirlenmesi
e. Eğitim programlarının ortalama zihinsel gelişimi olan öğrencilere uygun olarak geliştirilmiş olması,

Doğru cevap:
b. Belli öğretim aşamalarına ulaşmak için Takvim Yaşının esas alınması

Detaylı Açıklama:

Takvim yaşına göre hareket edilmesi, öğrencilerin bireysel gelişim düzeyleri ve öğrenme ihtiyaçlarının göz ardı edilmesine yol açar. Yani her çocuğun gelişim hızı ve öğrenme biçimi farklı olmasına rağmen, sadece yaşına bakılarak eğitim verilmesi büyük bir engeldir. Özel gereksinimli (ÖY) öğrencilerin öğrenme ihtiyaçlarının giderilememesinin önündeki en temel engel de budur.

Diğer Seçenekler:

• a. Okul ders programlarının esnek olmayışı: Önemli bir engel olsa da, takvim yaşının esas alınması kadar yasa koyucu değildir.
  • c. Öğretmenlerin sınıfta farklı gelişen öğrenciye karşı olumsuz tutumları: Önemlidir fakat temel sistemsel engelden daha çok bireysel bir engeldir.
  • d. Ders çeşitlerinin merkezi belirlenmesi: Eğitimde bireysellik açısından engelleyici olabilir, fakat sorunun özü yaşa bağlı öğrenmenin engelleyici etkisidir.
  • e. Eğitim programlarının ortalama zihinsel gelişimi olan öğrencilere uygun olarak geliştirilmiş olması: Bu da önemli ancak doğrudan “takvim yaşına göre öğretim yapılması” kadar belirleyici değildir.

TERİMLER:

Takvim Yaşı: Bir öğrencinin doğum tarihine göre hesaplanan yaşı.
ÖY (Özel Gereksinimli) öğrenciler: Bireysel farklılıkları veya özel ihtiyaçları olan öğrenciler; öğrenme, gelişim, fiziksel veya duygusal alanlarda destek ihtiyacı duyabilen çocuklar.