cevap
Online Sınav Sistemi
T.C.
ŞİŞLİ
MESLEK
YÜKSEKOKULU
TDL1001 - Türk Dili - I - Ara Sınav
Sınavı Bitir
Kalan Süre: 00:26:51
Soru: 20 / Cevap: 3 Sonraki Soru
Soru 4. (5 puan)
- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı yapıda meydana getirilmiş bir “birleşik fiil” örneği vardır?
A) Bizlere doğruyu söylediğini zannetmiştik.
B) BOŞ BIRAK (BU SORUYA CEVAP VERMEDEN DİĞER SORUYA GEÇMEK İSTİYORUM.)
C) Öfkeli davranışlarından ötürü pişman oldu.
D) Ödevlerinin hepsini kendi başına yapabilmiş.
E) Mahalledeki tüm fakirleri doyurup onlara yardım eder.
Kısa ve Net Cevap:
A seçeneğindeki “zannetmiştik” fiili, diğerlerinden farklı yapıda bir "birleşik fiil"dir.
Açıklama:
Bu soruda, “birleşik fiil” oluşturan yapıya odaklanmak gerekiyor. Birleşik fiiller, genellikle yardımcı fiil ile ya da anlamca kaynaşma yoluyla oluşur. Ancak, “zannetmek” fiili anlamca kaynaşmış (bileşik) bir fiildir ve köken olarak iki sözcüğün birleşmesinden oluşmuştur (zan + etmek). Diğer seçeneklerde ise birleşik fiiller neden-sonuç veya yardımcı fiil ile kurulan klasik yapılardır. Mesela:
- C seçeneğinde “oldu” yardımcı fiil ile oluşmuş,
- D seçeneğinde “yapabilmiş” yeterlilik bildirir,
- E seçeneğinde ise “doyurup” -ip ekiyle bağlanmış,
- A seçeneği ise, “zannetmek” kalıcı birleşik fiildir ve kökü değişmiş yeni bir fiil oluşturmuştur (anlamca kaynaşmış birleşik fiil).
TERİMLER:
- Birleşik Fiil: İki ya da daha fazla kelimenin birleşerek yeni ve çoğu zaman farklı bir anlam oluşturduğu fiil şeklidir. Yardımcı fiil, anlam kaynaşması ve kurallı birleşik fiil gibi türleri vardır.
- Yardımcı Fiil: Etmek, olmak, kılmak… gibi bazı kelimelerin isim veya fiillerle birleşmesiyle oluşan fiillerdir (ör. affetmek, terk etmek).
- Anlamca Kaynaşma: Birleşen sözcüklerin, artık ayrı anlamlarını kaybetmesi ve tamamen yeni bir anlam kazanması (ör. zannetmek, hissetmek).
Kaynak ve tarih:
MEB Türk Dili ve Edebiyatı Dersi, 2023-2024 öğretim yılı ders kitabı kontrol tarihi: Haziran 2024.