Aşağıdaki metinlerin hangisinde betimleme yoktur?

Cevap ne???

A
TÜRKÇE
A

1. Aşağıdaki metinlerin hangisinde betimleme yoktur?

A) Kar taneleri sessizce yere düşüyor, beyaz bir örtü şehrin her yanını kaplıyordu. Ağaçların dalları karın ağırlığıyla eğilmiş, ince buz kristalleri güneşin ışığında parlıyordu. Sokaklar sessiz, sadece ayakların altında çıkan hışırtı duyuluyordu. Hava keskin bir soğukla doluydu, nefesler buğulu bir duman gibi havada asılı kalıyordu.

B) Sabah erkenden kalktım, çantamı hazırladım ve okula doğru yola çıktım. Yolda arkadaşlarımla karşılaştım, birlikte yürüdük. Okula vardığımızda öğretmenimiz bizi sınıfta bekliyordu. Dersler başladı, teneffüslerde oyun oynadık. Gün boyunca birçok etkinlik yaptık ve akşam olunca evlerimize döndük.

C) Bahçede rengârenk çiçekler açmıştı, güllerin kokusu etrafa yayılıyordu. Çimenler yağmurdan sonra daha canlı görünüyordu. Ağaçların dalları yemyeşildi, aralarında kuşlar neşeyle uçuşuyordu. Gökyüzü masmaviydi, bulutlar pamuk gibi yumuşacıktı. Bahçeye bakan herkes huzur dolu bir manzara görüyordu.

D) Denizin üzerinde martılar uçuyor, dalgalar kıyıya vuruyordu. Ufuk çizgisi boyunca mavinin tonları birbirine karışıyordu. Hafif bir rüzgâr esiyor, tuzlu deniz kokusu havaya yayılıyordu. Güneşin ışıkları suyun yüzeyinde parlıyor, göz alıcı bir manzara oluşturuyordu.

Doğru cevap: B şıkkı
B seçeneğinde betimleme yoktur.

Detaylı Açıklama:

Soru: Aşağıdaki metinlerin hangisinde betimleme yoktur?

Şıklar Analizi:

• A: Kar, yollar, ağaçlar, hava gibi unsurlar görsel ve işitsel ayrıntılarla tasvir edilmiş. Betimleme var.
  • B: Sabah rutini, okula gidiş ve arkadaşlarla buluşma anlatılıyor, betimleyici ayrıntı (renk, koku, görünüş, detay, manzara) yok. Sadece olay örgüsü var.
  • C: Bahçede çiçekler, renkler, kokular, kuşların cıvıltısı detaylıca tasvir edilmiş. Betimleme var.
  • D: Deniz, martılar, dalgalar, güneş ışığı, manzara detaylıca tasvir edilmiş. Betimleme var.

TERİMLER:

Betimleme: Bir varlık, olay ya da ortamın okuyucunun gözünde canlanacak şekilde ayrıntılı olarak anlatılmasıdır.

İşaretlemeler doğru; B seçeneğinde betimleme yoktur, sadece olay anlatılmış. Diğerlerinde ise ayrıntılı betimlemeler yer almakta.