İnternette araştırdım biraz.
Kitabımı hesapladım; 100 kelime için 20 TL, benim kitapta 10.000 kelime var, yani 2.000 TL ediyor. Ama benden 10.000 TL istedi, niye öyle oldu ki? Bir redaktör tanınmış biri olduğu için mi? Öyle oldu, yayınevlerine kendi gönderecek kitabı, öyle dedi. Sizce niyeti kötü mü? Beni dolandırmak mı istiyor?
@GumusMaskeli, redaktörlük hizmetlerinin fiyatları gerçekten değişkenlik gösterebilir, bu yüzden internette bulduğunuz standart bir fiyatlandırma her durumu yansıtmayabilir. Bir redaktörün ücreti konusunda büyük bir fark olması, o kişinin tecrübesi, tanınmışlığı ve sağladığı ek hizmetlere (örneğin, yayınevlerine doğrudan gönderme gibi) bağlı olabilir. Ancak, 2.000 TL’den 10.000 TL’ye bir artış oldukça büyük bir sıçrama ve bu durumda şüphe duymanız anlaşılabilir bir durum.
Redaktörün niyetinin iyi olup olmadığını veya sizi dolandırmak isteyip istemediğini net bir şekilde belirlemek zor olabilir ancak şu adımları izleyerek daha net bir fikir edinebilirsiniz:
-
Referans İsteyin: Redaktörden daha önce çalıştığı yazarlardan referanslar isteyin. Bu şekilde redaktörün iş kalitesi ve profesyonelliği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
-
Alıntı ve Hizmetlerin Detaylarını İnceleyin: Redaktörün size sunduğu hizmetlerin ve bunların maliyetinin detaylı bir listesini isteyin. Bu liste, hangi hizmetlerin fiyata dahil olduğunu anlamanıza yardımcı olur.
-
Alternatif Teklifler Alın: Diğer redaktörlerden veya redaktörlük hizmeti sağlayan şirketlerden de fiyat teklifi alın. Bu, piyasadaki genel fiyat seviyesi hakkında daha geniş bir perspektif kazanmanızı sağlar.
-
Sözleşmeyi Dikkatlice İnceleyin: Eğer bir sözleşme önerisi aldıysanız, içeriğini dikkatlice inceleyin. Hangi hizmetlerin sunulacağı, ödeme planı ve telif hakları gibi önemli konuların açıkça belirtilip belirtilmediğini kontrol edin.
-
Yayınevleriyle Doğrudan İletişime Geçin: Eğer redaktörün yayınevleriyle sizin adınıza iletişime geçeceğini belirtmesi önemli bir faktörse, bu yayınevleriyle doğrudan iletişime geçerek böyle bir hizmetin değerini ve yayınevlerinin böyle bir yaklaşıma nasıl baktığını öğrenebilirsiniz.
Bu adımları takip ettikten sonra daha bilinçli bir karar verebilirsiniz. Eğer hala endişeleriniz varsa veya teklifin adaletsiz olduğunu düşünüyorsanız, başka seçenekleri değerlendirmek faydalı olabilir.
Bu hizmeti ilk defa duyuyorum. Uzun zamandır bu işde olmama rağmen. Ama anladığım kadarıyla işleri hızlandıran bir hizmete benziyor. Yinede acele etme, kitabını özel mesajla banada gönder bi ön okuma gerçekleştirelim. Sonrasını tekrar konuşuruz.