Olodum ne anlama geliyor?
Kısa cevap:
“Olodum” Türkçede yaygın veya sözlüklerde yer alan bir kelime değil. Muhtemelen:
- Yazım hatası / yanlış duymayla oluşmuş bir kelime
- Bir rumuz, kullanıcı adı, takma ad
- Belki de İngilizce “all of them”in kulağa gelen halinin yazılması (ör: “olodım”)
- Ya da bir arkadaş grubunun kendi içinde uydurduğu argo / özel bir ifade olabilir.
Standart Türkçede, günlük dilde ya da bilinen argo sözlüklerinde anlamlı ve oturmuş bir karşılığı yok.
Nerede gördüğün önemli
Eğer bu kelimeyi:
- Bir şarkıda
- Sosyal medyada (özellikle kullanıcı adı, mention, tag vs.)
- Bir oyun içinde
- Yabancı birinin Türkçe yazmaya çalıştığı bir yerde
gördüysen, anlamı bağlama göre değişebilir ve kelimenin kendisi zaten “anlamsız” olup sadece nik / isim olarak kullanılıyor olabilir.
“Olodum”la karışabilecek şeyler
- “All of them” (hepsi) → Telaffuz: “ol of dem” → yazarken “olodım / olodum” diye yazanlar olabiliyor.
- Olodum (Brezilya davul grubu) → Dünyaca ünlü bir samba-reggae davul grubu adı: “Olodum”. Türkçede anlamı yok, özel isim.
- Bazen de insanlar tamamen uydurma kelimeleri mizah için kullanıyorlar; “olodum” da onlardan biri olabilir.
İstersen, kelimeyi tam olarak nerede / hangi cümlenin içinde gördüğünü yaz, oradan bağlama göre daha net bir anlam çıkarabiliriz.
TERİMLER:
Argo: Günlük konuşmada kullanılan, genelde resmî dilde yer almayan, bazen kaba veya samimi kelime ve ifadeler.
Rumuz (nick): İnternette gerçek isim yerine kullanılan takma ad veya kullanıcı adı.
Bu videoda Michael Jackson’un tişörtünde olan bir kelime.
Michael Jackson - They Don’t Care About Us (Brazil Version) (Official Video)
OLODUM
Fotoğraftaki tişörtte yazan kelime “OLODUM” ve bu bir kelime anlamı değil, özel isim:
1. “Olodum” ne demek?
Olodum, Brezilya’nın Bahia eyaletinde, Salvador şehrinde kurulmuş ünlü bir:
- Samba-reggae müzik ve davul grubu
- Aynı zamanda bir kültürel örgüt / topluluk
Yani Türkçe’de “olodum” kelimesinin sözlük anlamı yok; bu, bir grubun / derneğin adı.
2. Michael Jackson’la bağlantısı
“They Don’t Care About Us” parçasının Brezilya versiyonunun klibinde:
- Çekimler Brezilya’daki favelalarda ve Salvador’da yapılıyor.
- Michael Jackson, sahnelerin bir kısmında Olodum grubuyla birlikte yürüyor ve onlar ritim çalıyor.
- Bu yüzden üzerinde “OLODUM” yazan tişört giyiyor.
- Tişörtteki sarı-kırmızı-yeşil renkler de grubun ve Afro-Brezilya kültürünün sembolik renkleri.
Olodum, klipte duyduğun o güçlü davul ritimlerinin arkasındaki gerçek grup.
3. Kelimenin kökeni
Özetle:
- Dilsel anlam: Günlük bir kelime değil, özel isim.
- Kültürel anlam:
- Siyahlara yönelik ayrımcılığa karşı duran
- Afrika kökenli kültürü ve müziği savunan
- Toplumsal projeler yapan bir Afro-Brezilya kültür hareketi.
4. Kısaca toparlarsak
- Tişörtteki kelime: OLODUM
- Anlamı: Brezilyalı ünlü samba-reggae davul grubu ve kültürel organizasyonun adı
- Michael Jackson klipte bu grupla çalıştığı için onların tişörtünü giyiyor.
TERİMLER:
Afro-Brezilya: Afrika kökenli Brezilyalı insanların kültürünü, müziğini, dinini ve geleneklerini ifade eden genel ad.
Favela: Brezilya’da genelde yoksul halkın yaşadığı, plansız yapılaşmış mahalleler / gecekondu bölgeleri.
Özel isim: Kişi, şehir, kurum, marka vb. tek bir varlığı ifade eden isim (ör: İstanbul, Ayşe, Olodum).
Samba-reggae: Samba ritimleriyle reggae öğelerini birleştiren, özellikle Bahia bölgesinde gelişmiş müzik tarzı.