Kalıtım: Aşağıdaki boşlukları çekinik gen, melez döl, fenotip, genotip, saf döl, baskın gen terimleriyle doldurun

Cevaptı yerleştiri misin

Kalıtım

1. Aşağıda verilen boşluklara uygun kelimeleri sürükleyin.

çekinik gen melez döl fenotip genotip saf döl baskın gen

I. Karaktere ait olan farklı genlerin varlığında canlı üzerinde etkisini gösterebilen genlere ______ denir.

II. Çekinik genin etkisini fenotipte gösterebilmesi için genotipin ______ olması gerekir.

III. Bir canlının taşıdığı genlerin tamamı ______ olarak ifade edilir.

1. Sarı renkli tohuma sahip iki bezelyenin çaprazlanması sonucunda hem sarı hem de yeşil renkli bezelyeler e

Bu görsel, kalıtım konusuna ait bir etkinlik sayfası; öğrenciden baskın/çekinik gen, genotip/fenotip, saf döl/melez döl kavramlarını boşluk doldurma ve eşleştirme yoluyla tanımlamasını istemektedir.

Doğru ve kısa cevap
Aşağıdaki boşluklara uygun kelimeleri yerleştirebilirsin:

1. Karaktere ait olan farklı genlerin varlığında canlının üzerinde etkisini gösterebilen genlere baskın gen denir.
  2. Çekinik genin etkisini fenotipte gösterebilmesi için genotipin saf döl olması gerekir.
  3. Bir canlının taşıdığı genlerin tamamı genotip olarak ifade edilir.

DETAYLI AÇIKLAMA

Cümlelerin Doğru Halleri:

1. Baskın gen: Farklı genlerle birlikte bulunduğunda bile etkisini gösterebilen genlerdir.
  2. Saf döl: Çekinik genin etkisinin ortaya çıkması için, genin her iki alelinin de aynı çekinik olması (yani saf döl olması) gerekir.
  3. Genotip: Bir canlının tüm genetik yapısı, yani sahip olduğu genlerin tamamı.

Doldurulmuş Halleri

1. Karaktere ait olan farklı genlerin varlığında canlı üzerinde etkisini gösterebilen genlere baskın gen denir.
  2. Çekinik genin etkisini fenotipte gösterebilmesi için genotipin saf döl olması gerekir.
  3. Bir canlının taşıdığı genlerin tamamı genotip olarak ifade edilir.

TERİMLER:

• Baskın gen: Bir gen çiftinde fenotipte etkisini gösteren gen.
  • Çekinik gen: Ancak iki kopya olarak bulunduğunda fenotipte etkisini gösteren gen.
  • Saf döl: Aynı karakter için iki aynı alele sahip canlı (ör. AA veya aa).
  • Genotip: Bir canlının genetik yapısının tamamı.
  • Fenotip: Canlının gözlemlenebilen fiziksel özellikleri.

Herhangi bir cümlenin ayrıntılı açıklamasını istersen, detaylandırabilirim!