İşletmenin ürettiği malların satış organizasyonuyla tüketicilere iletilmesi hangi büyüme türüne örnektir?

Soru: İşletmenin ürettiği malların tüketicilere geçmesi sırasında gerçekleşen ve İşletmenin ürettiği mallar için satış organizasyonu kurması durumunda ortaya çıkan büyüme türü hangisidir?

Seçenekler:
A) İleri doğru yatay büyüme
B) İleri doğru dikey büyüme
C) Geriye doğru dikey büyüme
D) Yatay büyüme
E) Dikey büyüme

Cevap: E) Dikey büyüme

Nedenleri:
İşletmenin ürettiği malların satış organizasyonuyla tüketicilere iletilmesi, dikey büyüme şeklindedir. Dikey büyüme, işletmenin üretim zinciri boyunca ilerleyerek üretim ve dağıtım süreçlerini kontrol etmek anlamına gelir. İşletme, ürettiği malı doğrudan tüketiciye ulaştırmak için dağıtım ağı kurar ve satış organizasyonunu yönetir. Bu şekilde, işletme hem üretim hem de satış aşamalarında kontrol sahibi olur ve değer zincirinin farklı aşamalarındaki ek geliri elde edebilir.

TERİMLER:

• Dikey Büyüme: İşletmenin üretim zinciri boyunca ilerleyerek üretim ve dağıtım süreçlerini kontrol etmesi anlamına gelir. Bu şekilde, işletme hem üretim hem de satış aşamalarında kontrol sahibi olabilir ve değer zincirindeki farklı aşamalardan ek gelir elde edebilir.