- 1923’te toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde önemli kararlar alınmıştır. Bu kararlara göre yapılan çalışmalardan bazıları şunlardır:
- Aşar vergisi kaldırılmıştır. Ham maddesi tarıma dayalı sanayinin kurulmasına destek verilmiştir.
- Ziraat Bankası yenitden düzenlenerek çiftçiye verilen krediler artırılmıştır.
- Çoğunluğu çiftçi olan Türk milletine modern tarım uygulamalarını öğretmek ve yaygınlaştırmak için Ankara’da Gazi Orman Çiftliği faaliyete geçirilmiştir.
Yapılan bu çalışmalar ile,
I. Çiftçiye ekonomik destek sağlamak
II. Yerli üretimi teşvik etmek
III. Çiftçiye uygulamalı eğitim vermek
amaçlarından hangilerine ulaşılmaya çalışıldığı söylenebilir?
(A) Yalnız I
(B) I ve II
(C) II ve III
(D) I, II ve III
Türkiye İktisat Kongresi’nde Alınan Kararların Amaçları
1923 yılında toplanan Türkiye İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalardan birkaç önemli maddeye odaklandığımızda, bu çalışmaların ne amaçla yapıldığını belirlemek mümkün olabilir.
Aşar Vergisinin Kaldırılması ve Tarıma Dayalı Sanayinin Kurulması
-
Aşar Vergisinin Kaldırılması:
- Aşar vergisi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan ve çiftçilerden alınan bir tür tarım vergisidir. Bu verginin kaldırılması, çiftçilerin ekonomik yükünü hafifletmiş ve tarımsal üretimin artırılmasını teşvik etmiştir.
- Amaç: Çiftçiye ekonomik destek sağlamak (I) ve yerli üretimi teşvik etmek (II).
-
Ham Maddesi Tarıma Dayalı Sanayinin Kurulması:
- Bu adım, tarımsal üretimin artırılması ve tarım ürünlerinin işlenmesi için gereken sanayinin desteklenmesini sağlayarak yerli üretimi artırma hedefi gütmüştür.
- Amaç: Yerli üretimi teşvik etmek (II).
Ziraat Bankası’nın Yeniden Düzenlenmesi ve Kredilerin Artırılması
- Ziraat Bankası, çiftçilere finansal destek sağlayan bir kurumdur. Kredilerin artırılması, çiftçilerin daha fazla üretim yapabilmesi ve modern tarım tekniklerini uygulayabilmesi için gerekli sermayeyi sağlamıştır.
- Amaç: Çiftçiye ekonomik destek sağlamak (I) ve yerli üretimi teşvik etmek (II).
Gazi Orman Çiftliği’nin Kurulması
- Gazi Orman Çiftliği, modern tarım tekniklerinin öğrenilmesi ve uygulanması amacıyla kurulmuş ve çiftçilere bu teknikler konusunda eğitim verilmiştir.
- Amaç: Çiftçiye uygulamalı eğitim vermek (III).
Sonuç
Türkiye İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda yapılan çalışmaların amaçları üzerine düşündüğümüzde, bu çalışmaların hepsinin sırasıyla çiftçiye ekonomik destek sağlamak, yerli üretimi teşvik etmek ve çiftçiye uygulamalı eğitim vermek amaçlarına ulaştığı görülmektedir.
Bu sebeple, doğru cevap (D) I, II ve III olacaktır.
Terimler
- Aşar Vergisi: Osmanlı döneminde tarım ürünlerinden alınan %10 oranında bir vergiydi.
- Ziraat Bankası: Türkiye’nin tarım sektörüne destek sağlamak amacıyla kurulmuş bir bankadır.
- Gazi Orman Çiftliği: Türkiye’de modern tarım yöntemlerinin öğretildiği ve uygulandığı bir çiftliktir.
Doğru Cevap: (D) I, II ve III