Aşağıdakilerden hangisi sanayi üretiminin bu bölgelerde yoğunlaşmasında etkili olan durumlardan biri değildir?

YÜKSEKÖĞRETİM KUR…
TEMEL YETERLİLİK TESTİ (…)
A Kitapçığı

A

AYT / TÜRKİYE GENELİ - 1 HR

SD 1805

1. Dünya üzerinde önemli sanayi üretim alanları Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Doğu ve Güneydoğu Asya ile Rusya’dır.

Aşağıdakilerden hangisi sanayi üretiminin bu bölgelerde yoğunlaşmasında etkili olan durumlardan biri değildir?

A) Teknolojinin ve bilimin gelişmiş olması
B) Enerji üretiminin yeterli olması ✓
C) Ulaşım ve pazar olanaklarının gelişmiş olması ✓
D) Genç nüfus oranının fazla olması (daire içine alınmış)
E) Sermaye birikiminin fazla olması ✓

Açıklama (kısa): Görsel, AYT Türkiye Geneli deneme sınavından bir coğrafya/ekonomi sorusunu içeriyor; dünya üzerindeki sanayi üretiminin yoğunlaştığı bölgeler ve buna etki eden faktörler sorgulanıyor.

Soruyu önce okuyayım, sonra cevabı vereyim.

Soru metni (özet):
“Dünya üzerinde önemli sanayi üretim alanları Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Doğu ve Güneydoğu Asya ile Rusya’dır.

A) Teknolojinin ve bilimin gelişmiş olması
B) Enerji üretiminin yeterli olması
C) Ulaşım ve pazar olanaklarının gelişmiş olması
D) Genç nüfus oranının fazla olması
E) Sermaye birikiminin fazla olması”

Doğru cevap: D) Genç nüfus oranının fazla olması

Neden?

Bu sayılan sanayi bölgelerinde sanayinin yoğunlaşmasını açıklayan temel faktörler:

• Teknoloji ve bilim gelişmiş → verimlilik ve üretim artar.
  • Enerji üretimi güçlü → fabrikalar kesintisiz çalışabilir.
  • Ulaşım ve pazar olanakları gelişmiş → hammadde ve ürün dolaşımı kolay, pazar geniş.
  • Sermaye birikimi fazla → yatırım yapacak para ve finans sistemi var.

Bunların hepsi sanayinin belli bölgelerde toplanmasını doğrudan açıklayan faktörlerdir.

Genç nüfus oranının fazla olması ise bu sayılan sanayi bölgelerinin ortak ve belirleyici bir özelliği değildir.

• Örneğin Batı Avrupa ve Rusya’da yaşlı nüfus oranı yüksektir.
  • Genç nüfus fazlalığı daha çok nüfus yapısını anlatır, ama sanayinin bu coğrafyalarda yoğunlaşmasının temel nedeni olarak kullanılmaz.

Bu yüzden “sanayi üretiminin bu bölgelerde yoğunlaşmasında etkili olmayan durum” sorulduğunda, D şıkkı doğru cevaptır.

İstersen aynı konuyla ilgili sana birkaç benzer soru da üretebilirim, pekiştirme yapmış olursun.