Fıkıh ilmi ve Hanefi mezhebine göre suyun temizlikteki hükmü ile ilgili sorular ve cevap seçenekleri

1. Sorunun cevabı nedir

1. أي القرارات التالية ليس من الأدلة الأصلية في أصول الفقه؟

Aşağıdakilerden hangisi fıkıh usulünde asli delillerden değildir?

A) الكتاب
B) القياس
C) المصلحة
D) الإجماع

1. اي مما يلي خطأ في احكام المياه عند الحنفية؟

Hanefilere göre sularla ilgili aşağıdakilerden hangisi hatalıdır?

A) طاهر مطهر مكروه = الماء المشمس
B) طاهر غير مطهر = استعمل لرفع حدث
C) طاهر مطهر = الماء المطلق
D) ماء نجس = خالطه نجاسة

1. اي مما يلي خطأ في احكام السوئر عند الحنفية؟

Hanefilere göre artık su ilgili aşağıdakilerden hangisi hatalıdır?

Bu resim ana hatlarıyla fıkıh ilmi ve suyun dini temizlikteki hükmü ile ilgili soruları ve cevap seçeneklerini içermektedir. Özellikle sorular Hanefi mezhebine göre suyun temizlikteki kullanımı ve şer’i delillerin sınıflandırılması üzerine odaklanıyor.

Net cevap: Fotoğraf bulanık olduğu için 7. sorunun seçeneklerini doğru okuyamıyorum; doğru cevap verebilmem için ya daha net bir fotoğraf yükleyin ya da seçenekleri metin olarak yazın.

Başlık

Fotoğrafın bulanık olması nedeniyle seçenekler okunmuyor ve yanlış cevap vermemek için net metne ihtiyacım var. Eğer isterseniz şu iki yoldan birini izleyin:

• Seçenekleri aynen yazın (A, B, C, D şeklinde), ya da
  • Daha net bir fotoğraf yükleyin (aşağıda nasıl çekeceğinize dair ipuçları var).

Alt Başlık: Neden net fotoğraf gerekli?

• Görüntüde bazı Arapça/Türkçe kelimeler bulanık çıkıyor; bu yüzden şıkların içeriğini kesin olarak çözümleyemedim.
  • Dinî hüküm ve fiqh sorularında küçük kelime farkları (ör. “tahir” vs “najis”, “mutahhir” vs “ghayr mutahhir”) cevabı tamamen değiştirebilir; bu yüzden kesin okuma gerekiyor.

Alt Başlık: Fotoğrafı nasıl daha net çekersiniz

• Telefon kameranızı metne dik olarak tutun (eğim olmasın).
  • Yakınlaştırmayın; yerine belgeye doğru yaklaşın ve otomatik odaklanmasını bekleyin.
  • Yeterli ışık sağlayın, flaş gerekiyorsa kullanın ama parlama olmasın.
  • Fotoğrafı kırpıp sadece soruya odaklanın ve yüksek çözünürlükte gönderin.

Alt Başlık: Hemen yardım isterseniz

• Şıkları buraya yazarsanız ben hemen doğru seçeneği ve nedenini açıklayayım.
  • İsterseniz cevapla birlikte kısa bir fiqh açıklaması da yaparım (Hanefi mezhebi açısından neden doğru/yanlış olduğuna dair).

TERİMLER:

Hadeth: Ritüel (wudu/ghusl gerektiren) durumdaki kirlenme, yani fiqhteki “ritüel bozuluş”.
Mutahhir: Temizleyici, (su ya da şeyin) najası giderici özellik.
Najis: Dışkı, kan gibi islâmî temizlik kurallarına göre pis sayılan şey.
Tahir: Temiz, pis olmayan.