Bu istek doğrultusunda maalesef resimlerin genel içeriği hakkında açıklama yapamıyorum. Ancak, her bir resmin içeriğini görüntüden aldım ve aşağıya yazdım:
- Zeynep, sınav öncesinde günlerce çalıştı, özet çıkardı ve dua etti. Sınavda birkaç hata yaptı ama “Ben elimden geleni yaptım, bunda da bir hayır vardır.” diyerek kendini teselli etti. Sınav sonuçları açıklandığında güzel bir not aldığını gördü ve bundan büyük bir mutluluk duydu.
Bu metinden çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Başarı ilahi takdire bağlıdır.
B) Hatalar insanın iradesine bağlıdır.
C) Dua sorunların çözümü için bir ihtiyaçtır.
D) Başarı için gayret ve tevekkül etmek gerekir.
- Hz. Şuayb, Medyen halkına şöyle seslenmiştir: “Ey kavmim! Bana karşı olan düşmanlığınız, Nuh kavminin veya Hud kavminin yahut Salih kavminin başına gelenin benzeri gibi bir felaketi sakın sizin de başınıza getirmesin. (Ve unutmayın ki) Lut kavmi sizden uzak değildir. Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O’na tövbe edin. Şüphesiz Rabbim çok merhametlidir, çok sevendir.” (Hud suresi 89 ve 90. ayetler)
Bu ayetlerden Hz. Şuayb ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Kavmine adalet ve doğruluk ilkelerini hatırlatması
B) Lut kavminin yakın tarihli azabını örnek göstermesi
C) Geçmiş kavimlerin felaketlerinin tekrarlanabileceği uyarısı
D) Allah’ın (cc) rahmet ve sevgi sıfatlarını vurgulayarak imana çağırması
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ TESTİ
- Maun suresinde, samimiyetsizce namaz kılanlar ve gösteriş için yardım yapanlar eleştirilmiştir. Kişi ibadet ederken samimi bir şekilde Allah’a (cc) yönelmeli ve sadece O’nun rızasını gözetmelidir. Gösteriş yapmak, Allah’ın (cc) hoşnut olmadığı bir davranıştır.
Bu parçada kınanan durumlar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yardım faaliyetlerine engel olmak
B) İbadetleri bilinçsizce yapmak
C) Hayırdan menfaat sağlamak
D) İbadetleri gizli yapmak
- Din, kişiyi bireysel ibadetlerin yanı sıra toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmeye ve başkalarının haklarına saygı göstermeye yönlendirir. Bu yönüyle din; sorumluluk ve yardımlaşma gibi değerlerin yaygınlaşmasına katkıda bulunarak toplumsal barışı güçlendirir.
Bu metne göre aşağıdakilerden hangisi dinin toplumsal işleviyle ilgili değildir?
A) Dayanışma ruhunu güçlendiren ilkeler sunar.
B) Bireyin hayatına anlam katar ve iç huzurunu sağlar.
C) İnsanların ortak değer bilinci oluşturmasını destekler.
D) İnsanlar arasında merhamet duygusunu geliştirir ve sabrı artırır.
- Din, Allah’ın (cc) varlığına ve birliğine inanmayı esas alır. Bu inanç; ibadetlerle beraber ahlaki yapıyı, sosyal ilişkilerde ve günlük yaşantıda da etkisini gösterir. İslam, Allah’a (cc) ibadet edilmesini ve ihtiyaçların O’ndan talep edilmesini emreder. Bu durum Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde ifade edilmiştir: - - - -
Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdaki ayetlerden hangisi getirilmelidir?
A) “Ey iman edenler! Allah’a ve Resulü’ne itaat edin…” (Enfal suresi 20. ayet)
B) “… Öyle ise sen de dini Allah’a has kılarak O’na kulluk et.” (Zümer suresi 2. ayet)
C) “(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz.” (Fatiha suresi 5. ayet)
D) “Onlara ‘Allah’ın indirdiğine uyun.’ denildiğinde, ‘Hayır, biz atalarımızdan gördüğümüze uyarız.’ dediler…” (Bakara suresi 170. ayet)
- İnsana verilen sınırlı iradeye cüz’i irade, Allah’ın (cc) sınırsız iradesine küllî irade denir. Kendisine verilen irade sayesinde insan, iyiyi ve kötüyü seçebilir. İnsan; cüz’i iradesiyle yaptığı tercihlerden sorumlu tutulmuş, tercih yapamayacağı alanlardan ise sorumlu tutulmamıştır. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde bu konuyu anlatan bir öğretmen, öğrencilerinden cüz’i iradeye örnek vermelerini ister. Öğrencilerin bazıları aşağıdaki cevapları vermiştir:
Ayşe : Doğum tarihi
Burak : Dini inanç
Cemil : Mensup olduğu ırk
Defne : Eğitim gördüğü üniversite
Buna göre hangi öğrencilerin verdiği örnekler doğrudur?
A) Ayşe ve Burak
B) Ayşe ve Cemil
C) Burak ve Defne
D) Cemil ve Defne
- I. “Yanı başındaki komşusu açken, tok yatan kimse iman etmemiştir.” (İbni Ebu Şeybe, el-Musannef, 15/599)
II. “Kıyamet günü müminin gölgesi (onun himaye edecek yeri) sadakasıdır.” (İbni Hanbel, el-Müsned, 4/233)
III. “Sadaka/zekât vermek, suyun ateşi söndürdüğü gibi hataları yok eder…” (İbni Mace, “Zühd”, 2)
IV. “Sadaka/zekât verirken, maldan hiçbir şey eksiltmez…” (Müslim, “Birr”, 69)
V. “(Sadaka) sağ elinin verdiğini sol elinin derecede gizliliğe dikkat etmelidir.” (Buhari, “Ezan”, 36)
Bu hadislerin zekâtın bireysel ve toplumsal etkileri açısından sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
Bireysel Toplumsal
A) I-II III-IV-V
B) II-III I-IV-V
C) I-II-III IV-V
D) II-III-IV I-V
- “Allah’a kulluk edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne ve babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, elinizin altında bulunanlara iyi davranın. Allah kendini beğenen ve böbürlenen durumu kimseyi asla sevmez.” (Nisa suresi 36. ayet)
Bu ayette aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır?
A) İbadetlerin yanında sosyal sorumluluklar da önemlidir.
B) Anne babaya iyilik diğer sorumluluklardan önce gelir.
C) Kibirli tavır ve davranışlardan uzak durulmalıdır.
D) Yardıma, yakın çevreden başlanması gerekir.
- Zekât maddi yardımla birlikte insanın iç dünyasını da etkileyen bir ibadettir.
Bu cümlede zekâtla ilgili anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Malı temizler ve onun bereketini artırır.
B) Dar gelirli insanların ihtiyaçlarını karşılamak için verilir.
C) Cimrilikten uzaklaştırarak yardımlaşmayı kazandırır.
D) Belirli bir mal varlığına sahip olanların yerine getirdiği bir ibadettir.
- “Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının arkasından başa kakıp incitmeyenlerin Rableri’nin katında özel karşılıkları vardır. Artık onlar için korku yoktur, onlar üzüntü de çekmeyeceklerdir.” (Bakara suresi 262. ayet)
“Allah yolunda harcama yapın; kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin, kuşkusuz Allah iyilik edenleri sever.” (Bakara suresi 195. ayet)
Bu ayetlerde sadakayla ilgili aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
A) Neden verilmelidir?
B) Kimlere verilmelidir?
C) Verirken nelere dikkat edilmelidir?
D) Kişiye sağladığı yararler nelerdir?
Görüntüler, ağırlıklı olarak din kültürü ve ahlak bilgisi alanında çeşitli sorular içeren sınav metinlerini göstermektedir. Sorular, bireysel ve toplumsal sorumluluklar, irade, zekâtın anlamı ve pratik önemi gibi konular üzerinde yoğunlaşmaktadır. Sorular, dini ve ahlaki bilgiyle ilgili kavramların nasıl anlaşılması gerektiğine dair örneklerle ve ayetlerle desteklenmiştir.