- Hafta
Türkçe
Yönerge İzleme ve Bilgi Kaynakları
Yönerge İzleme - Bilgi Kaynakları
Aşağıda verilen yönergeleri takip ederek Nasrettin Hoca’yı tanıtan bir çalışma hazırlayalım.
Yönergeler
- Nasrettin Hoca’nın hayatını araştıralım.
- Nasrettin Hoca’nın halka mal olmasının ve çok sevilmesinin nedenlerini araştıralım.
- Bir tane Nasrettin Hoca fıkrası belirleyelim ve fıkrayı yazalım.
- Yazdığımız fıkraya uygun bir resim yapalım veya bir fotoğraf ekleyelim.
- Çalışmamızı yaparken sayfa düzenine ve yazı güzelliğine dikkat edelim.
NASRETTİN HOCA
Çalışmamız sırasında yararlandığımız bilgi kaynaklarını yazalım.
Yararlandığım Bilgi Kaynakları:
- A noktasından başlayarak dört kutu yukarı gidelim.
- Sonra dört kutu sağa ilerleyelim.
- Daha sonra dört kutu aşağıya ilerleyelim.
- Son olarak dört kutu sola ilerleyelim.
OPPO A73
Özet: Sayfa, Nasrettin Hoca’yı tanıtan bir çalışma hazırlamak için araştırma ve yazma yönergeleri, başlıklı boş yazı alanı ve yararlanılan kaynaklar bölümü içeriyor; ayrıca kareli zeminde adım adım yönlendirme etkinliği yer alıyor.
Bu sayfadaki yönergeyi adım adım yapmana yardım edeyim. Metni sen defterine / çalışma kağıdına geçirirsin.
Nasrettin Hoca’yı tanıtan örnek yazı
Nasrettin Hoca, 13. yüzyılda yaşamış ünlü bir halk bilgesidir. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde adına anlatılan pek çok fıkra vardır. Asıl adı Nasrettin’dir. Sivrihisar’ın Hortu köyünde doğduğu, daha sonra Akşehir’de yaşadığı kabul edilir. Medresede eğitim görmüş, imamlık ve kadılık yapmıştır.
Nasrettin Hoca’nın bu kadar tanınmasının nedeni, fıkralarında hem insanları güldürmesi hem de düşündürmesidir. O, günlük hayatta karşılaşılan sorunları esprili bir dille anlatır. İnsanların açgözlülüğünü, bilgisizliğini, haksızlıkları ve yöneticilerin yanlışlarını ince bir mizah ile eleştirir. Bu yüzden yüzyıllar geçse de anlattıkları hâlâ günümüze uyar.
En bilinen fıkralarından biri “Parayı veren düdüğü çalar” fıkrasıdır. Bu fıkrada Hoca, çocuklara emeksiz bir şey beklememeleri gerektiğini öğretir. “Ye kürküm ye” fıkrasında ise insanların kişiliğe değil, dış görünüşe ve zenginliğe değer vermesini eleştirir. Nasrettin Hoca’nın fıkraları, kısacık olaylar içinde önemli yaşam dersleri verir.
Nasrettin Hoca, güler yüzü, hazırcevaplığı ve zekâsıyla halkın gönlünde yer etmiştir. Onunla ilgili heykeller, resimler, kitaplar ve filmler yapılmıştır. Bugün çocuklar, büyükler ve hatta başka ülkelerdeki insanlar bile Nasrettin Hoca fıkralarını severek okur. Bu nedenle o, Türk kültürünün en tanınmış ve en çok sevilen mizah ustalarından biridir.
Çalışmanda “Bir tane Nasrettin Hoca fıkrası belirleyelim…” kısmı için yukarıda anlattığım iki fıkradan birini seçip kısaca kendi cümlelerinle de yazabilirsin.
TERMS / TERİMLER
- Fıkra: Kısa, güldürücü ama düşündürücü halk hikâyesi
- Mizah: İnsanları güldürürken eleştiren, düşündüren anlatım biçimi