Alkolik bir adam vs kariyer peşinde bir kadın

bir adam, kadına “seni kendimden dahi korumaya çalışıyorum saçının teline zarar gelmesin diye.” cümlesini neden kurar? ilişki yok hiç bir şekilde ortada. bi beraberlik söz konusu değil. bu konular açıldığında çıldırıyor aksine. “bana ümit bağlama benim kendime bile faydam yok, sana hiç birşey veremem” diyor. ama sabahtan geceye her an ilgi, alaka, kıskançlık adına ne denirse hepsi var. tıpkı birbirini seven iki insan gibi. gözümü sildiğim peçeteyi cebinde taşıyan biri. hep naif, hassas davranıyor. beni üzecek hiç bir hamlesi yok hep aynı cümle ama dilindekiler “seni kendinden, nefsinden sakınan daha çok seven bi adam var karşında. ama benden yana ümidin olmasın.” ne bu?

Bu Durumun Psikolojik ve İlişkisel Analizi

1. Karmaşık Duygular ve İç Çatışma

Açıklama: Bu adamın söz ve davranışlarında belirgin bir iç çatışma var. Bir yandan kadına yoğun ilgi ve alaka gösterirken, diğer yandan kendini geri çekiyor ve kadına ümit vermemeye çalışıyor. Bu içsel çatışma genellikle kişinin duygularını ve düşüncelerini tam olarak nasıl düzenleyeceğini bilememesinden kaynaklanır. Bu durumda birbirine zıt duyguların eş zamanlı olarak yaşanması söz konusu olabilir.

Detaylar:

• İlgili ve Hassas Davranışlar: Adam, kadına yönelik yoğun ilgi ve alaka göstererek duygusal olarak bağlı olduğunu gösterir. Ona hassas ve naif davranarak, onu önemsediğini ve korumaya çalıştığını belli eder.
  • Gelecek Kaygısı ve Kendi Yetersizliği: Aynı zamanda, “seni kendimden dahi korumaya çalışıyorum” ve “benden yana ümidin olmasın” gibi ifadeler, adamın kendi yetersizlik hislerini ve gelecekle ilgili kaygılarını yansıtıyor olabilir. Bu ifadeler, adamın hem kendini hem de kadını koruma çabasının bir yansıması olabilir.
  • Kendi Kendine Çelişme: Adam, kadınına uyum sağlamaya ve ona iyilik yapmaya çalışırken, kendi hayatındaki problemler ve belki de alkol bağımlılığı gibi sorunlar nedeniyle kendini yetersiz hissetmekte ve bu yüzden kadına bir gelecek vaat edememekte.

2. Reddetme ve Korumacı Tavır Alternatifi

Açıklama: Adamın bu tür karmaşık davranışları, bir kendini sabote etme mekanizması olabilir. Bu durum, kişinin kendini hem kadına hem de ilişkiye layık görmediği anlamına gelebilir.

Detaylar:

• Niyetli ama Güvensiz: Adam, kadını seviyor ve ona iyi davranmak istiyor, ancak kendi yaşamındaki olumsuzluklar ve bağımlılıkları nedeniyle kendine güven duymuyor.
  • Korumacı Tavır: “Seni kendimden bile korumaya çalışıyorum” cümlesi aslında adamın kadını potansiyel zararlarından koruma arzusunu ifade ediyor olabilir. Bu zararlar, adamın kendi yaşam tarzı ya da bağımlılığı ile ilgili olabilir.
  • Bağlılık ve Korku: Adamın gösterdiği ilgi ve kıskançlık, aslında kadına duyduğu bağlılığı ve sevgiyi yansıtırken, aynı zamanda bu bağlılığın bozulacağından duyulan korkuyu da içerir.

3. Kendi İçinde Savaşan İki Parça

Açıklama: Adamın davranışları, kendi içinde savaşan iki parçayı gösteriyor olabilir. Bir yanda kadını sevmek ve ona değer vermek isteyen bir parça, diğer yanda kendi yetersizliklerini bilerek kadına zarar vermekten korkan bir parça.

Detaylar:

• Romantik ve Koruyucu Parça: Bu, adamın kadını sevdiği ve ona zarar gelmemesi için elinden geleni yaptığı parçadır. Bu parça, kadına olan sevgisini ve bağlılığını ifade eder.
  • Yetersiz ve Endişeli Parça: Bu parça, adamın kendine yönelik duyduğu yetersizlik ve endişeleri ifade eder. Adam, kendi problemlerini çözemedikçe kadına zarar vereceğinden korkar ve bu yüzden ilişkiden kaçınır.

4. Adamın Kendisinin Anlayışı

Açıklama: Adam, kendisini kadına layık görmeme ve onu hayal kırıklığına uğratma korkusundan dolayı sürekli olarak geri çekilirken, aynı zamanda kadını bırakmak istememektedir. Bu, ciddi bir öz saygı eksikliği ve kendine zarar verme eğilimi şeklinde ortaya çıkabilir.

Detaylar:

• Öz Saygı Eksikliği: Adam, kendi yaşamındaki sorunlar ve bağımlılıkları yüzünden kendini yeterli hissetmemekte ve bu yüzden kadına zarar vereceğinden korkmaktadır.
  • İlişkiyi Sabote Etme Eğilimi: Adam, kendi yetersizliklerinden dolayı ilişkiden kaçınmak isterken, aynı zamanda kadından da vazgeçememektedir. Bu durum, ilişkiyi sabote eden bir davranışa yol açabilir.

TERİMLER:

İç Çatışma: Bir kişinin aynı anda farklı ve çelişkili duygular veya düşünceler yaşaması durumu.
Kendini Sabote Etme: Kişinin kendi başarı ya da mutluluğunu engelleyici davranışlarda bulunması.
Öz Saygı Eksikliği: Kişinin kendine olan güven ve saygısında yaşadığı eksiklik durumu.

Bu karmaşık durumu anlamak ve çözümlemek için hem adam hem de kadın tarafında ciddi bir öz değerlendirme ve gerektiğinde profesyonel yardım almak faydalı olabilir.

1 Beğeni