Türkiye'deki belediyeler kamu kurumu olarak mı geçiyor?

Türkiye’deki belediyeler kamu kurumları mıdır?

Evet — Türkiye’deki belediyeler kamu tüzel kişiliğine sahip yerel yönetim kuruluşlarıdır. Belediyelerin görev ve yetkileri 5393 sayılı Belediye Kanunu ile düzenlenmiş olup mahalli müşterek nitelikteki kamu hizmetlerini yürütürler.

Kaynak: 5393 sayılı Belediye Kanunu (Mevzuat.gov.tr / Resmî Gazete), kontrol: 14 Ekim 2025.

Terimler:

• 5393 sayılı Belediye Kanunu: Belediyelerin kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen kanun.
  • Belediye: Belirli bir yerleşim alanında mahalli müşterek nitelikteki hizmetleri yürütmekle görevli yerel yönetim birimi.
  • Kamu tüzel kişiliği: Devlet veya kamu tarafından hukuken tüzel kişilik verilmiş kuruluşların sahip olduğu statü; hak kazanma, borç altına girme ve dava ehliyeti gibi özellikleri kapsar.
  • Mahalli idare: Belirli bir coğrafi alanda yerinden yönetim anlayışıyla görev yapan; il, ilçe, belediye ve köy gibi yerel yönetim birimleri.

Yani sonuç kamu kurumu mu özel kurum mu

Belediyeler kamu kurumudur — hukuken “kamu tüzel kişiliğine” sahip yerel yönetim kuruluşlarıdır.

Bunu 5393 sayılı Belediye Kanunu düzenler (Mevzuat.gov.tr), kontrol: 14 Ekim 2025. Not: belediyelerin kurduğu anonim veya limited şirketler özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olabilir; belediyenin kendisi ise kamu hukuku kapsamında kalır.

Kaynak: 5393 sayılı Belediye Kanunu, Mevzuat.gov.tr (Resmî Gazete). Kontrol: 14 Ekim 2025.

Terimler:

• Belediye: Belirli bir yerleşim alanında mahalli müşterek nitelikte hizmetleri yürütmekle görevli yerel yönetim birimi.
  • Belediye şirketi: Belediyeler tarafından kurulan ve genellikle Türk Ticaret Kanunu’na göre faaliyet gösteren özel hukuk tüzel kişileri (anonim/limited şirket).
  • Kamu kurumu: Kamu yararına ve kamu yetkileriyle donatılmış, kamu hukuku çerçevesinde örgütlenmiş kuruluş.
  • Kamu tüzel kişiliği: Bir kuruluşun kamu hukuku kapsamında tüzel kişilik kazanması; hak, borç, dava ehliyeti gibi özelliklere sahip olması.
  • Mahalli idare: Yerinden yönetim ilkesine göre belirli bir coğrafi alanda görev yapan yerel yönetim birimleri (il, ilçe, belediye, köy vb.).