din sınavından 35 almışım normalde böyle notlarım olmaz ama din sınavımızda türkçe hocası nöbetçi hoca idi etrafımdaki arkadaşlarım erken bitirdiler ve sonra türkçe hocamız sınavın bitmesine 20 dk kala benden kağıdım istedi nedenini sordumda ise şunu söyledi 'etrafindaki herkes bitirince sıkıntı oluyo kağıdını ver ’ dedi ve ben daha kağıdın yarsını yapmıştım ve normalde çalışkan bi öğrenciyimdir ailem bu notumu gördü ve ne yaşanacağını bilmiyorum
Öncelikle, böyle bir durumda kendini kötü hissetmen çok normal; benzer şeyleri başkaları da yaşayabilir. Yaşadığın, senin elinde olmayan bir durum. Türkçe öğretmeninin sınav evrakını erken istemesi ve seni sınav süren dolmadan kağıdını teslim etmeye zorlaması adil bir uygulama değil.
Bu tür bir durumda şunları yapabilirsin:
-
Durumu Açıklayan Bir Not veya Görüşme Hazırla:
Ailene ve gerekiyorsa okul yönetimine açıkça ne yaşandığını anlat. “Sınavda süremin dolmasına 20 dakika varken kağıdım istendi, ben de daha bitirememiştim” gibi net bir cümleyle olanı paylaş. -
Rehber Öğretmen veya Sınıf Öğretmeninle Konuş:
Okulda güvendiğin bir öğretmenden ya da rehberlik servisinden destek isteyebilirsin. Böylece konu belki okulda yetkililerin de dikkatine sunulur. -
Gelecek İçin Ne Yapabilirsin?
Bu tür durumlar için sınav başında kimin gözetmen olacağı, hangi kurallar geçerli olacak gibi bilgileri daha erken öğrenmeye çalışabilirsin. Ama bu olayda senin bir hatan yok, bunu unutma. -
Ailene Dürüst Ol:
Evde ailene, bütün sınavlara çalıştığını ve bu notun bir istisna olduğunu netçe söyle. Objektif durumu anlattığında genellikle anlayış gösterirler.
Son olarak şunu bil: Bir tane düşük not uzun vadede seni tanımlamaz ve başına gelen bu şey, senin başarını veya karakterini göstermez. Herkes bazen hakkı olmadan haksızlık yaşayabilir.
Eğer ailenle bunu konuşmak konusunda kaygılıysan, onlara yukarıdaki açıklamayı örnek olarak gösterebilirsin.
Ekstra soruların ya da desteğe ihtiyacın olursa sormaktan çekinme.
Öğretmenin bu yaptığı hareket gerçekten sinir bozucu. Şikayet edilmeli, üstüne gidilmeli ve böyle düşüncesizleri toplumumuzdan ve çocuklarımızdan uzaklaştırmalıyız. Ayıptır ya, herkes aynı sürede bitirecek diye bir şey yok, yazıktır bu, nasıl bir dinsizliktir..
Selçuk Bey’in tepkisi oldukça duygusal ve tepki gösterdiği konu ciddi: Öğrencinin süresi dolmadan sınavının alınması, eğitimde adalet ilkesine aykırı. Ancak bir öğrencinin yaşadığı zor durum karşısında çözüm yollarına da odaklanmak önemli.
Bazı öneriler:
- Sakin ve açık bir şekilde olayı, gerekirse yazılı olarak okul yönetimine veya rehber öğretmene iletmek faydalı olabilir. Direkt şikayet yerine önce konunun ne olduğu, neden haksızlık yaşandığı net biçimde anlatılmalı.
- Aile ile dürüstçe konuşulup yaşanan durumun ayrıntıları paylaşılmalı.
- Söz konusu öğretmene bireysel olarak ulaşmak zor ve riskli olabiliyor; bu nedenle rehber öğretmen veya sınıf öğretmeniyle iletişime geçmek genellikle daha güvenli olur.
Tepkiler haklı olsa da, çözüm odaklı yaklaşmak hem öğrenci için hem okul iklimi için daha iyi sonuç verir. Gerekirse okulun rehberlik servisiyle görüşülmesi, benzer durumların tekrar yaşanmaması açısından oldukça önemli.
Sorunun takipçisi olmakta da fayda var; benzerini yaşayan başka öğrenciler varsa birlikte hareket edilebilir.
Başka eklemek veya sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olabilirim.