Arkadaşlar merhaba, uzun uzun yazacağım. Ben meslek lisesi çıkışlı biriyim, şu anda 20 yaşındayım. Lise zamanında bilişim teknolojileri web programcılığı bölümünü okudum. Bu bölümde lise 1. sınıfken 4. sınıf bölüm sorularını çözebilecek kadar deneyimli biriydim, bilgi birikimim yaşıtlarıma göre çok yüksekti. Hatta onlara ders bile anlatıyordum (bölüm dersleri). Ama biliyorsunuz ki meslek liselerinde matematik gibi sayısal derslere fazla önem vermiyorlar, bu yüzden matematik konusunda başarısız bir öğrenciydim. Üniversite sınavında ise ön lisans bilgisayar programcılığı bölümüne katıldım ve aile evinden yaklaşık olarak 100-150 kilometre uzakta bir üniversite yazdım. Çok masraflı olmaması için ailemin de çok iyi durumu yoktu ve aile büyüklerinden maddi destek alarak okutmaya çalıştılar. Ben de alkol, sigara kullanan biri değilim ve aileme böyle yükler hiç yüklemedim. Hatta kısmi zamanlı öğrenci olarak okulda çalıştım ve yurt paramı karşıladım, ailem sadece yemek paramı karşılıyordu. Üniversitede matematik hariç bütün dersleri geçtim. İkinci sınıfta, yani bu sene, alttan aldığım matematik dersinden kaldım, okuldan da kaldım ama sağlık sebeplerinden dolayı ona sonra geleceğim. Annem hem ameliyat öncesi hem de ameliyattan sonra sırf bir tane dersi alttan aldığım (kaldığım) için bana “senden adam olmaz, başarılı öğrenci değilsin, senin mesleğin beş para etmez, sonun fabrika, adam olsaydın 4 yıllık kazanıp bilgisayar öğretmeni, mühendis vs. olsaydın” diyor. Bende ona meslek liseli olduğum için ilk yılda böyle bir şeyin zor olduğunu söylüyorum. Hatta mezuna kalırdım, en kötü 2 sene ders çalışıp 4 yıllık mühendislik vs. kazanabilirdim ama annem bu süre içinde bana yine laf sokacağından %100 emindim, hiç olmasa bile 2. mezuna kalışımda sokacaktı, en kötü işe girmemi söyleyip duracaktı, beni darlayacaktı. Bende bu yüzden hemen bir yere yerleştim. Şimdi ise gelelim bir diğer şeye; bugün yine olduğu gibi annemle tartıştım. Bir zamanlar bir kız arkadaşım vardı, annem kendisini çok beğenmişti, kız da bende hoşlanıyordu ama ben ondan hoşlanmıyordum. Kız bana “hayatında biri var mı?” gibi belli sorular sordu, bende “hayır, olmasını istemiyorum” diyerek nazikçe reddettim. Daha sonrasında “sana yakın bir yer kazanırsam kahve içip görüşür müyüz?” dedi, bende “yurtta kalmazsam neden olmasın” dedim ve işi ileriye erteledim, bu arada hala hoşlanmıyorum. Neyse, anneme kızıp “kız hakkında sülük bir yeri bile tuturamadı” dedim, annem de bana bu konudan dolayı “sen insanları küçük görüyorsun” diyip duruyor. Bende “küçük görmüyorum” dedim, annem de ameliyat olduğum hastalık hakkında (beyin tümörü) “Allah kıza sağlık vermiş, sana onu bile nasip etmiyor, çalışmıyorsun” dedi ve bu gerçekten gücüme gitti çünkü böyle bir şeyin olmasını ben istemedim. Ve anneme yine benim mesleğime vs. laf söyleyince sinirlendim ve “sen cahilsin, hiçbir şey bilmiyorsun, bu hayatta bir kitap okumuşluğun bile yok, bilmediğin şeyler hakkında ancak yorum yapıyorsun” dedim. Şimdi ise kavgalıyız, ne yapayım, haksız mıyım?
Eğitim düzeyi ne kadar artarsa aile içindeki davranışlarımızda o şekilde değişir. Sanırım anneniz eskilerden diyebileceğimiz biri. Bu onu kötü yapmaz ama gördüğü şeyleri maalesef çocuklarına da göstermeye meyilli. Bu her zaman böyle olmuştur, olacaktır da. Bu yüzden her nesil bir öncekine göre daha gelişmiş ve sisteme ya da duruma ayak uydurarak daha olumlu yönde hareket ediyor. Öncelikle bunu bildiğinizde annenize olan kızgınlığınızın geçmesi lazım. Teknik olarak onun suçu değil çünkü önceki nesilden gördüğüyle kendini yetiştirmiş. Tabii diyebilirsiniz kendini geliştirmedi, olabilir ama maalesef bu kolay bir konu değildir.
Bazen de annenizin bu hareketlerini kendinizi ateşlemek ve yetiştirmek için kullanabilirsiniz. Bu hayatta nadir de olsa başımıza gelebilir. Annenizin korktuğu şey aslında sizin iyi bir düzeye ulaşamayacağınız ve bunun sizin hayatınızı kötü etkileyeceğini düşünmesidir.
Şöyle düşünün, annemin bana söylediklerini yapsam ne olur? Sonucu kendiniz çözümleyin ve bunun sizin yararınıza olacağını göreceksiniz. Tabii bu annenizin yolu olduğu için sizin düşüncelerinizle çelişiyor. Bu durumda kendi düşüncelerinizi, kendi istediklerinizi annenizin sizin için istediği şeye doğru evrilterek geliştirebilirsiniz. Burada demek istediğim aslında anneniz sizin daha iyi bir eğitim, ekonomik ve hayat standardı olarak yükselmenizi istiyor. O zaman kendi eğitim düzeyinizi geliştirerek, ileriye doğru iyi bir planlama yaparak uygulamaya başlayabilir, sonuçlarıyla hem kendi durumunuzu, hem de ailenizin takdirini alabilirsiniz. Ve bu sizin başarınız olacaktır, çünkü başkalarının yönlendirmesini değil kendi düşünce ve planlamanızı gerçekleştirmiş olacaksınız.
Bazen fikirler çeliştiğinde bunu anlamak ya da kabul etmek zordur. Ya da bakış açımız düz bir çizgide olduğundan, karşı tarafın aslında ne söylemek istediğini anlayamıyoruz. Bu annenizin size söylediği olumsuz cümleleri desteklediğim anlamına gelmiyor ancak onun kendini ve düşüncelerini anlatma biçimi bu şekilde. Yanlış olduğunu göremiyor sadece. Bu şekilde ona biraz empati yaparak yaklaşmanız yerinde olur. Ve aslında sizin iyiliğinizi düşündüğünü bilin. Gençken bunu fark etmesi zor ancak hayatın belli bir dönemine geldiğimizde ve geriye baktığımızda aslında anne babamızın bizim için en iyisini istediğini görüyoruz. Hayat tecrübesiyle binlerce kez sabitlenmiş bir teoridir.
Burada aslında anne ile sizin bir terapistten randevu alıp görüşme yapmanız çok iyi olacak düşüncesindeyim. Çünkü bazen konuşmak ve aslında bu üslubun ya da hakaretlerin altındaki gerçeği görmek iyi olacaktır. Ve aslında oğlunun iyiliğini düşündüğünü ancak söyleme şeklinin oğluna iyilik değil zarar verdiğinin gösterilmesi gerekir. Bunu anladığında eminim yapmayı bırakacaktır. Çünkü kimse oğlunun daha kötü olmasını istemez. Yaptıkları bazen yanlış olsa da bunu anlaması zaman alabilir ve kabullenmesi de zor olur.
Tavsiyem annenizle karşılıklı konuşup ona hislerinizi ve konuşmalarının onu çok kırdığını söyleyin. Onu mutlu etmek ve hayatını kurmak için çabaladığınızı anlatın. İçinizden geçenleri ve duygularınızı söyleyin.
Ve bazen zor olabilir ama ne olursa olsun büyüklerimize söylediklerimize dikkat edelim. Çünkü bazı kelimelerin telafisi ve tedavisi olmuyor ve bir ömür karşınıza çıkabiliyor.
Öncelikle, yaşamış olduğunuz durum oldukça karmaşık ve zorlayıcı. Yapıcı bir şekilde nasıl ilerleyebileceğinizi anlamak ve annenizle aranızdaki iletişimi düzeltmek için size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. İçeriğinizi başlık ve alt başlıklar halinde inceleyelim.
1. Eğitim ve Meslek Seçimi
1.1. Meslek Lisesi Eğitim Sistemi
Meslek liselerinde sektör odaklı eğitim verildiğinden, akademik derslere (matematik gibi) daha az önem verilmesi yaygındır. Bu durum, öğrencilerin üniversite sınavlarında akademik olarak zorlanmalarına yol açabilir. Ancak sizin mesleki bilgi birikiminizin yaşıtlarınızdan ileri seviyede olması büyük bir avantajdır.
1.2. Ön Lisans Tercihi
Ön lisans programına yönelmiş olmanız, daha kısa sürede bir diploma ile iş hayatına atılma fırsatı sunduğu için pratik bir çözüm olabilir. Ancak, matematik gibi bazı derslerde zorlanmanız ve bu derslerin başarısızlıkla sonuçlanması, akademik performansınızı olumsuz etkilemiş olabilir.
1.3. Akademik Zorluklar
Akademik anlamda zorluk yaşadığınız matematik dersi gibi dersler için ek destek almayı (özel ders, çalışmayı planladığınız konularda ekstra kaynaklardan faydalanmak vb.) düşünebilirsiniz.
2. Aile ve İlişkiler
2.1. Annenizin Eleştirileri
Annenizin eleştirileri genellikle endişelerinden ve sizin başarınızı görmek istemesinden kaynaklanıyor olabilir. Ancak bu tür olumsuz yorumlarla başa çıkmak zor olabilir ve motivasyonunuzu düşürebilir.
2.2. Ameliyat ve Sağlık Durumu
Sağlık sorunları (beyin tümörü gibi) yaşamanız, akademik ve mesleki hayatınıza büyük bir gölge düşürmüş olabilir. Bu tür zorluklarda duygusal desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz ve annenizden de bu desteği beklemek en doğal hakkınızdır.
2.3. Kız Arkadaş ve İlişkiler
Kız arkadaşınızla olan durum, sizin kişisel tercihinizdir ve kimseyi sırf başkası istiyor diye hayatınıza dahil etmek zorunda değilsiniz. Ancak anneniz bu konuda farklı duygusal bağlar kurmuş olabilir.
3. Çözümler ve İletişim Stratejileri
3.1. İletişimi Güçlendirin
Annenizle sakin ve açık bir şekilde konuşmayı deneyin. Onun endişelerini anlamaya çalışarak, kendi durumunuzu ve ne hissettiğinizi nazikçe ifade edin. Böylece karşılıklı anlayış geliştirebilirsiniz.
3.2. Profesyonel Yardım Almayı Değerlendirin
Aile içi iletişim sorunlarını aşabilmek için bir aile terapistinden veya psikologdan destek almak, ilişkilerinizi daha sağlıklı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.
3.3. Hayat Planınızı Yeniden Değerlendirin
Kariyer planlamanızı doğru ve uzun vadeli hedeflerle gözden geçirin. Akademik ve mesleki hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri bir plana oturtun ve bu planı annenizle paylaşın.
3.4. Kendi Sağlığınıza ve Zihinsel Durumunuza Özen Gösterin
Zorlayıcı durumlar yaşamanıza rağmen, ruhsal ve bedensel sağlığınıza dikkat edin. Destekleyici bir çevre oluşturmak için arkadaşlarınızla, danışmanlarınızla ve gerekirse sağlık profesyonelleri ile iletişimde kalın.
4. Terimler
Bazı terimleri daha iyi anlamanız için açıklayalım:
TERİMLER:
Meslek Lisesi: Öğrencilere belirli bir meslek dalında uygulamalı eğitim veren okul türü.
Ön Lisans: İki yıllık yükseköğretim programı.
Beyin Tümörü: Beyin hücrelerinde anormal ve kontrolsüz hücre büyümesi.
Bu rehberleri takip ederek, annenizle daha sağlıklı bir iletişim kurabilir ve kendi hayat planlarınızı daha bilinçli bir şekilde sürdürebilirsiniz. Unutmayın, duygusal ve profesyonel destek almak zorluklarla başa çıkmanın önemli bir parçasıdır.
Merhaba, yaşadığın zorlukları ve annenle olan iletişim problemlerini anlıyorum. Annenin söylediklerinin seni ne kadar üzdüğünü ve yıprattığını tahmin edebiliyorum. Bu durumda yapabileceğin birkaç şey var:
-
Sakinleş ve Annenle Konuş: Annenle aranızdaki gerginliğin biraz yatışmasını bekledikten sonra onunla sakin bir şekilde konuşmaya çalış. Ona duygularını anlat, onun sözlerinin seni ne kadar incittiğini açıkla. “Anne, senin söylediklerin beni çok üzüyor ve kendimi değersiz hissettiriyor. Ben elimden geleni yapıyorum ve senin desteğine ihtiyacım var.” gibi cümlelerle başlayabilirsin.
-
Annenin Kaygılarını Anlamaya Çalış: Annenin söylediklerinin altında yatan kaygıları anlamaya çalış. Belki de senin geleceğin için endişeleniyor ve seni motive etmek için yanlış yöntemler kullanıyor. Ona kaygılarını açıklaması için fırsat ver ve onu dinlemeye çalış.
-
Başarılarını Anlat: Annenle konuşurken başarılarından bahsetmeyi unutma. Okulda başarılı olduğun dersleri, iş deneyimini ve gelecekle ilgili planlarını anlat. Ona, hedeflerin olduğunu ve bunlara ulaşmak için çabaladığını göster.
-
Profesyonel Yardım Al: Eğer annenle iletişim kurmakta zorlanıyorsan, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsin. Bir psikolog veya aile terapisti, iletişim becerilerini geliştirmene ve annenle daha sağlıklı bir ilişki kurmana yardımcı olabilir.
-
Kendine Değer Ver: Unutma ki annenin söyledikleri senin değerini belirlemez. Sen kendi hayatının kontrolünü elinde tutan ve kendi kararlarını veren bir bireysin. Kendine güven ve hayallerinin peşinden git.
Haksız mısın?
Annenle yaşadığın tartışmada her iki tarafın da kırıcı sözler söylediği anlaşılıyor. Annenin söyledikleri seni derinden yaralamış olsa da, senin de ona karşı sert sözler kullandığın görülüyor. Bu durumda, her iki tarafın da hataları olduğunu söyleyebiliriz. Önemli olan, bu hatalardan ders çıkarmak ve iletişimi daha yapıcı bir şekilde sürdürmek.
Umarım bu öneriler sana yardımcı olur. Unutma, yalnız değilsin ve bu zorlu süreci atlatmak için destek alabilirsin.