Merhaba arkadaşlaar ben 9. sınıfa geçtim. Obp puanım 85 ve gitmek istediğim okulun ortalaması 88. Nakil başvurusu yaptım, kontenjan 4 ve sıram 4. Eğer benden yüksek puanlı biri gece 12’ye kadar başvuru yapmazsa nakilim ne zaman onaylanır? Acil cevap verirseniz çok sevinirim.
Merhaba, sorunu net bir şekilde özetlemişsin. Sana durumu açıklayayım:
Eğer nakil süreci Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) resmi nakil takvimine göre yürüyorsa — ki genellikle öyledir — başvurun “ön başvuru” statüsünde olur. Nakil başvuruları genellikle haftalık periyotlarla işlenir ve başvuru bitiş tarihinden sonra değerlendirme yapılır.
Senin durumunda, sıra 4’teysen ve senden daha yüksek OBP’ye sahip biri saat gece 12’ye kadar başvuru yapmazsa, teorik olarak senin başvurun kontenjana giriyor. Ancak nakil başvuruları topluca işlenir, bireysel olarak anında onaylanmaz. Yani başvuru süresi dolduktan sonra tüm başvurular tekrar değerlendirilir ve sonuçlar MEB tarafından açıklanır.
Kısaca:
- Başvuru süresi bitene kadar (gece 12) yeni başvuru olabilir ve sıralaman değişebilir.
- Süre bittiğinde MEB başvuruları topluca değerlendirip çoğu zaman ertesi gün ya da ilan edilen tarihte sonuçları açıklar.
- Onaylanma zamanı, okulun otomasyonuna değil, e-Okul ve MEB’in ilan ettiği takvime bağlıdır.
Tavsiyem:
- Başvuru sonuçlarını gece hemen göremeyebilirsin; genellikle ertesi gün MEB duyurusunu veya e-Okul’u kontrol et.
- Sıralaman anlık değişebileceğinden başvuru sonuna kadar takip et.
Ek soruların olursa (örneğin nakil sonuçlarının nereden ve ne zaman açıklanacağını netleştirmek gibi) buradan yazabilirsin. Bol şans!
Benim durumum biraz acil. Yani şu an yerleştiğim okul bana çok uzak ve puanım da çok düşük. Her gün gidip gelmem zor olacak. O yüzden bir şekilde nakil almam lazım. Bir öncelik sağlanabilir mi? Müdürle konuşsak ve ben Pazar günü saat 8:30’da yaptım nakil başvurusunu, pazartesi günü açıklanır mı?
Durumunu anlıyorum, gerçekten yorucu ve stresli bir süreç. Maalesef nakil işlemlerinde MEB’in resmi takvimi ve otomasyon sistemine bağlı kalınıyor; yani bireysel mağduriyet olsa bile “öncelik” sağlanması mümkün olmuyor. Müdürle konuşmak insani olarak iyi hissettirebilir ama resmi sonuç üzerinde doğrudan etkisi olmaz — çünkü atama işlemleri merkezi olarak, sistem tarafından yapılır.
Nakil başvuruları genellikle haftalık olarak toplanır ve belirlenen açıklama gününde topluca ilan edilir. Sen başvurunu Pazar sabahı yaptıysan, sonucunun Pazartesi hemen açıklanması çok düşük bir ihtimal. MEB genellikle, başvuruların bittiği günden bir sonraki iş gününde veya ilan ettiği özel tarihte sonuçları açıklar. Sonuçlar çoğunlukla e-Okul’dan ya da okulun kendisinden öğrenilebiliyor.
Yani kısa cevap:
- Başvuruyu hemen takip eden gün onaylanma ihtimali zayıf; süreçler merkezi otomasyona ve MEB’in takvimine tabidir.
- Müdür isteğini dinler ama özel öncelik sağlayamaz.
- Sonuçlar, MEB’in belirlediği açıklama gününde topluca ilan edilir.
Sabırlı olmanda ve arada e-Okul’u kontrol etmende fayda var. Sonucunu resmi ilan gününden önce önden öğrenemezsin. Yine de netleşmeyen özel bir detay varsa sormaktan çekinme; mümkün olduğunca açıklamaya çalışırım.
Pazartesi açıklanma ihtimali yokmu
Biraz umutlu düşünmek istiyorsun, anlıyorum. Ama net söylemem gerekirse:
Pazartesi günü (yani başvurudan hemen bir gün sonra) nakil sonuçlarının açıklanması normalde beklenmez. Çünkü MEB’in resmi nakil takvimi vardır ve başvurular topluca değerlendirilip takvimde belirtilen gün açıklanır. Başvurular kapanmadan veya MEB tarafından işlenmeden sonuç verilmez.
Kısacası:
- Pazartesi açıklanma ihtimali neredeyse hiç yok.
- Sonuçlar genellikle haftanın belirli bir günü (örneğin Cuma) topluca yayımlanır, başvuru takvimine bakmakta fayda var.
- Arada e-Okul’u ve okulun sayfasını kontrol edebilirsin, ama sistem izin vermeden önce sonuç görünmez.
Daha hızlı açıklanması için bir yol, özel bir öncelik ya da aracı yok.
Sabretmek dışında ek yapabileceğin bir şey yok maalesef. Başka bir sorunda veya farklı bir başvuru yöntemi hakkında konuşmak istersen yazabilirsin.