Sınav talimatına ve sorulara uygun bir soru bulunmamaktadır. **Miras Hukukunda Yasal Mirasçıların Paylaşımı Nasıl Belirlenir?**

S.O. YILI ARA SINAVI
16 Ekim 2024

Adı Soyadı: _______________________________________________ Öğrenci No: __________

SINAV TALİMATI: Sınav süresi 45 dakikadır. Sınav 25 sorudan oluşmaktadır. Sorular eşit puan değerindedir. Soru kâğıdı ve optik formunuz hamile kalmakla görevlidir. Optik forma ad soyadı yanlış yazan ve kodlayan öğrenci, kurallara uygun davranmamış sayılır. Soruların çözümüne yardımcı olabilecek her türlü doküman; kitap, defter, not, yasal materyal, bilgisayar, cep telefonu ve benzeri eşya, araç gereç kullanımı yasaktır. Başka öğrencilerle konuşmak ve yardım almak yasaktır. Sınav kurallarına uymayan ve kural ihlali yapan öğrenciler hakkında işlem yapılacaktır. Bu işlemler sonucunda öğrencinin sınavın iptal edilmesi dahil, çeşitli yaptırımlar uygulanabilir.
Başarılar dilerim. Herkese selam ile öğrenciyi sınava bırakıyorum.

SORULAR

  1. Müris M, 09.05.2014 tarihinde vefat etmiştir. Geriye eş E, annesi A, anneannesi F ve kız kardeşi T ile evlilik dışı çocuğu L kalmıştır. Aşağıdakilerden hangisi, M’nin yasal mirasçıları arasında olur?
    a) E, F, A, LSA b) E, F, A, LST c) E, TSA d) E, ASTM

  2. Müris M, 10.07.2022 tarihinde vefat etmiştir. Geriye boşanmış olduğu eş F, kızı K ve kardeşi S kalmıştır. M’nin yasal mirasçıları ve payları arasında şöyle bir paylaşım önerilmiştir:
    Tereke varislerin arasında şu şekilde paylaşılacaktır: E-F-A-L
    Hangisi doğrudur?
    a) E (1/2), F (1/4), A (1/4) b) K (1/2), A (1/4), F (1/4) c) K (1/2), S (1/2) d) K (3/4), A (1/4)

  3. Müris M, 20.08.2022 tarihinde vefat etmiştir. Geriye kalan anne, bir evlilik dışı çocuğu ve bir kardeş kalmıştır. Bu durumda aşağıdakilerden hangisi doğru olur?
    a) Anne (1/2), evlilik dışı çocuk (1/4), kardeş (1/4) b) Anne (1/2), çocuk (2/4) c) Çocuk (3/4), anne (1/4) d) Anne (2/3), çocuk (1/3)

  4. Müris M, 10.12.2002 tarihinde vefat etti. Geriye eşi K, anneanne Z, babaanne F ve kendisinden önce ölmüş kızı Y’nın evlilik dışı çocuğu N kalıyor. Aşağıdakilerden hangisi, M’nin yasal mirasçıları ve payları arasındaki en doğru paylaşımı içermektedir?
    a) K (1/2), N (1/2) b) Yalnız K c) Z (3/4), F (1/4) d) K (3/8), N (5/8)

  5. Zümre dışından mirasçı olabilecek kişilerden hiçbirine ait olamayacak kimseler aşağıdakilerden hangileridir?
    a) Yarı kan kardeşler b) Usul ve füru c) Evlâtlık (dinî nikah sonucu) d) Ana-baba

  6. Fikri haklar:
    I- Üst hak; II- Alt hak; III- Mirasçılar
    Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) I-II-III b) II-IV c) III-I d) I-IV

  7. Mirasçılar arasında eşit paylaşımdan bahsedilen mirasçı türleri şunlardır: I- Vasiyet alacaklısı için bu hüküm geçerli değildir; II- Mirasçılar arasında miras ortaklığı kurulur; III- Mirasçılar bütün haklar birlikte sorumludurlar.
    Hangisi doğru değildir?
    a) I b) II c) III d) Hiçbiri

  8. Yapılan vasiyete ve vasiyetnameye dair en iyi bilgilerden hangisi doğrudur?
    a) Vasiyet zorunludur b) Genelde resmi önündedir c) Maddi anlamda olma ihtimali vardır d) Her tür yazılı şekil gereklidir

  9. Vasi atanan, miras içinde kalan mirasçı değildir. I- Çocuk ellerine dokunmaz; II- Mirasçılar bütün haklarda eşit pay alırlar; III- Vasiyet alacaklısına ait bilgiler yanlıştır. Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    a) I b) II c) III d) I-II

  10. Gösterilen emrin, iffetin zayıf olduğu durumlar hakkında bilinen en iyi bilgilerden hangisidir?
    a) Yansıtma mirası başlar b) Eşit paylar c) Tanıma ve sözlü emirler yapılabilir d) Hiçbiri

  11. Miras hakkı ve miras davaları hakkındaki en doğru bilgiler aşağıdakilerden hangisidir?
    a) Vasiyet yokluk sebebidir b) Aile mallarının korunması hali yoktur c) E-devlet sistemi yok olur d) Usul ve şekli yeniden belirler

  12. Ödünç ve tamirat dairesi hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
    a) Türk Medeni Kanunu’na girer b) İnanç haklarıdır c)Herhangi bir ifadesi olabilir d) Tamir ve bakım anlamındadır

Yukarıdaki sorular, miras hukuku dersinin bir ara sınavında öğrencileri değerlendirmek için hazırlanmıştır. Sorular, ayrıntılı şıklara ve çeşitli resmi-hukuki terimlere odaklanmaktadır.