Öğretmenimizin edebiyat gecesi deneyimi nasıldı?

Lisedeki edebiyat öğretmeni Sabahattin Eyüboğlu bir gün Ankara’daki şairleri ve yazarları okula getirdi. Bir edebiyat gecesi düzenlendi ve şairler şiirlerini okudular. Konuşmalar edebiyatla ilgiliydi ve Yaşar Kemal en ateşli olanlardan biriydi. Bir ara, “Bu okunanlar hiçbiri şiir değil. Şiir halktan söz etmeli. Halkın sancısını, çilesini taşımalı” dedi. Diğer şairler de ona cevap verdiler. Daha sonra biz de şiir okuma fırsatı bulduk. İlk şiirimde şaşırdım ve utandım. Cahit Külebi, “Zararı yok, bende de olur böyle. İnsan unutabilir. Hiç belli etmeden geçivereceksin” dedi ve ben başka bir şiir okudum. O zaman alkışlandık.

Metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Haber yazısı
B) Hikâye
C) Anı
D) Gezi yazısı

Metnin türü C) Anı’dır.

Anlatılan Olay

Metinde anlatılan olay, lisedeki edebiyat öğretmeni Sabahattin Eyüboğlu’nun Ankara’daki şairleri ve yazarları okula getirdiği bir edebiyat gecesidir. Şairler şiirlerini okumuş, konuşmalar edebiyatla ilgili olmuş ve Yaşar Kemal’in “Şiir halktan söz etmeli” sözü tartışma konusu olmuştur. Ayrıca öğrenciler de şiir okumuş ve Cahit Külebi tarafından teşvik edilmiştir.

Metnin Türü

Metnin türü, anlatıcı tarafından kişisel bir deneyimin aktarıldığı ve bellekte yer edinmiş bir olayın anlatıldığı "anı"dır. Bu metinde, yazarın kendi yaşadığı bir deneyimden bahsedilmekte ve duygusal bir anlatım kullanılmaktadır. Metindeki detaylar, kişisel deneyimi anlatma amacı güder ve objektif bir şekilde gerçekleşen bir olayı aktarmaktadır.

TERİMLER:
Anı: Gerçek yaşanmış olayların, bir kişi veya kişiler tarafından hatırlanarak yazıya dökülmesidir. Olayların duygu, düşünce ve tutumlarla birlikte sunulmasıyla meydana gelir.