Verilen bilgilerden yola çıkarak nötr X element atomu hakkında yapılan yargılara bakalım.
Atom Numarası ve Kütle Numarası
Atom Numarası
Verilen bilgiler:
- Nötron sayısı: 24
- İyon durumu: X^2+
Bu durumda, iyon +2 yüklü olduğuna göre nötr haldeki X atomunun elektron sayısından 2 eksik elektrona sahip olduğu anlamına gelir. Atom numarası (proton sayısı) elektron sayısına eşit olduğuna göre nötr X elementinin atom numarası elektron sayısına eşittir.
Yanlış ifade A) maddesinde yer alıyor olamaz çünkü atom numarası (proton sayısı) doğrudan verilen bilgilere bağlı değil ve doğru ya da yanlış olmasını doğrudan belirleyemeyiz.
Kütle Numarası
Atomun kütle numarası proton sayısı (atom numarası) ve nötron sayısının toplamıdır. Burada nötron sayısının 24 olduğu belirtilmiş. Eğer atom numarası 21 ise, kütle numarası (24 + 21 = 45) olur. Bu nedenle D) maddesi doğru bir yargıdır.
Periyot ve Grup
Periyot
Periyot, elementin elektron dizilimindeki en yüksek başkuantum sayısına bağlı olarak belirlenir. En yüksek başkuantum sayısı 3 olduğu için, bu element 4. periyottadır. Bu da B) maddesinin doğru olduğunu gösterir.
Grup
Elektron konfigürasyonuna bağlı olarak grup belirlenir. Grup, özellikle dış elektronların (değerlik elektronların) sayısıyla ilgilidir. Ancak, grup bilgisi doğrudan verilen değildir ve bu konuda kesin bir yargıya varmak için yeterli bilgi verilmemiştir.
Elektron Dizilimi
Değerlik Elektronlar
Değerlik elektronları s ve d orbitallerinde olduğu belirtilmiş. Eğer bir elementin değerlik elektronları s ve d orbitallerinde ise, bu, farklı enerji düzeylerinde elektronların olduğunu gösterir. Bu da C) maddesinin doğru olabileceği anlamına gelir.
Açısal Momentum Kuantum Sayısı
Verilene göre, ℓ (açısal momentum kuantum sayısı) 2 olan orbitallerinde 1 elektron bulunur demek, d orbitallerinde elektron olduğunu gösterir. ℓ = 1 olduğunda, orbital p orbitalidir ve tam dolu olduğu belirtilmiş. Bu, genel bilgiye uygun olduğu için E) maddesi doğru olabilir.
Sonuç olarak, direkt olarak yanlış ya da doğru denilebilecek bir seçenek ifadesi verilmemiş olup, daha fazla açıklama veya soruda eksik olan bilgiye ihtiyaç vardır. Yargılardan hangisinin yanlış olduğunu net olarak belirlemek için X elementinin elektron konfigürasyonunu ve dolayısıyla atom numarasını bilmemiz gerekmekte; ancak soruda bu bilgi doğrudan verilmemiştir. Böyle bir durumda, soruda eksik bilgi olduğu sonucuna varabiliriz.
TERİMLER:
Başkuantum sayısı: Bir elektronun ana enerji seviyesini belirleyen kuantum sayısıdır.
Açısal momentum kuantum sayısı (ℓ): Bir elektronun bulunduğu orbitalin şeklini belirleyen kuantum sayısıdır.
d orbitalleri: Elektronların bulunabileceği ve ℓ = 2 olan enerji alt seviyeleridir.
s orbitalleri: Elektronların bulunabileceği ve ℓ = 0 olan enerji alt seviyeleridir.