5 - Bir elementin nötr atomunun ilk 16 orbitali tam dolu, son iki orbitali ise yarı doludur.
Bu element ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Atom numarası 34’tür.
B) Periyodik cetvelde 4. periyottadır.
C) Bir geçiş metalidir.
D) Değerlik orbitalleri 4s ve 4p’dir.
E) Baş grup elementidir.
Yanlış Yargı: E
Bu soruyu çözerken, verilen bilgileri adım adım analiz edelim ve her bir yargıyı inceleyelim.
Atom Numarası ve Elektron Dağılımı
- Nötron sayısı 24 olan X{^2}{^+} iyonu için, elektronlarının dağılımını tespit etmemiz gerekir.
- En yüksek başkuantum sayısı 3 olduğuna göre, elektronlar K, L, M kabuklarında bulunur.
- Açısal momentum kuantum sayısı (ℓ) 2 olan orbitallerde 1 elektron bulunması, M kabuğundaki d-orbitalinde 1 elektron olduğunu gösterir.
Bu bilgilere göre, X elementinin iyon halinde 2 elektron eksik olduğunu ve nötr hali için elektron sayısının atom numarasına eşit olduğunu biliyoruz.
A) Atom Numarası 21’dir
Atom numarası (Z) = Elektron sayısı nötr hali için = 21 (doğru)
X elementinin nötr hali için 23 elektronu vardır. X^{2+} iyon hali için 2 elektron eksik demektir, dolayısıyla 21 elektron vardır. Bundan atom numarasının 21 olduğu anlaşılır.
B) Periyodik Cetvelde 4. Periyot 3A Grubunda Bulunur
Bu durum, elektronların dış kabukta nasıl dağıldığı ile ilişkilidir. Ancak 3d orbitallerinin dolmaya başladığı ağır metal grupları bu tanımla uyumlu görünmektedir. Ancak açıklanan özelliklerle doğrudan çelişen bir yanlışlık olmadığı için incelenmeye devam edilir.
C) Değerlik Elektronları s ve d Orbitallerindedir
M kabuğunda s ve d orbitallerinin elektron içerdiği, dış kabukta s ve d elektronlarının olabileceği yönünde bize bilgi verir, bu da doğrudur.
D) Kütle Numarası 45’tir
Kütle numarası = Proton sayısı + Nötron sayısı = 21 + 24 = 45 (doğru)
İfadenin doğruluğu matematiksel olarak kolayca ispatlanabilir.
E) Açısal Momentum Kuantum Sayısı (ℓ) 1 olan Orbitalleri Tam Doludur
Açısal momentum kuantum sayısı ( \ell = 1 ) olan orbitaller p orbitalleridir. Eğer bir elementin M kabuğu (n=3) elektrona sahipse ve maksimum başkuantum sayısı 3 ise, bu kabuktaki p orbitallerinin tamamen dolu olduğunu doğrudan söyleyemeyiz, çünkü sadece d-orbitalinde 1 elektron olduğu bilgisi verilmiştir. Dolayısıyla, bu seçenek yanlış olmalıdır, çünkü dış kabukta yer alan p orbitallerinin durumu hakkında doğrudan bir bilgi verilmemiştir.
Bu analize dayanarak, yanlış yargı E şıkkıdır.
TERİMLER:
- Başkuantum Sayısı (n): Elektronun bulunduğu kabuğu belirtir.
- Açısal Momentum Kuantum Sayısı (ℓ): Elektronun hangi alt kabukta (s, p, d, f) olduğunu belirler.
- Orbital: Elektronların bulunduğu bölge.